Dansk trang til økologisk frugt fra udlandet stiger betragteligt
Importen af økologisk frugt til Danmark voksede med omkring 30 pct. i 2017. Der bliver handlet med økologiske varer i begge retninger over den danske grænse som aldrig før, viser tal over salget i 2017 fra Danmarks Statistik. Særligt bliver der importeret mere økologisk frugt og grønt.
Tallene for det økologiske salg kommer fra Danmarks Statistik med omkring 12 måneders forsinkelse, så opgørelsen fra 2017 er den mest opdaterede indikator på det økologiske salg.
På bundlinjen står tilbage, at Danmark importerer mere økologi, end producenterne eksporterer målt i kroner og øre. Forskellen er omkring 900 mio. kr. For producenterne af økologiske varer i Danmark er tallene dog udelukkende godt nyt ifølge brancheorganisationen Landbrug& Fødevarer.
Udover en voksende efterspørgsel i Danmark bliver det også nemmere at være økologisk landmand, når eksporten også vokser, lyder det fra afdelingsleder Mette Gammicchia, Landbrug & Fødevarer.
"Det er rigtig godt for dansk økologi, fordi det betyder, at de danske producenter bliver mindre afhængige af hjemmemarkedet, hvor priskonkurrencen er særlig hård i detailsektoren," siger hun.
Importen af økologisk frugt til Danmark voksede med omkring 30 pct. i 2017. Der bliver handlet med økologiske varer i begge retninger over den danske grænse som aldrig før, viser tal over salget i 2017 fra Danmarks Statistik. Særligt bliver der importeret mere økologisk frugt og grønt.
Tallene for det økologiske salg kommer fra Danmarks Statistik med omkring 12 måneders forsinkelse, så opgørelsen fra 2017 er den mest opdaterede indikator på det økologiske salg.
På bundlinjen står tilbage, at Danmark importerer mere økologi, end producenterne eksporterer målt i kroner og øre. Forskellen er omkring 900 mio. kr. For producenterne af økologiske varer i Danmark er tallene dog udelukkende godt nyt ifølge brancheorganisationen Landbrug& Fødevarer.
Udover en voksende efterspørgsel i Danmark bliver det også nemmere at være økologisk landmand, når eksporten også vokser, lyder det fra afdelingsleder Mette Gammicchia, Landbrug & Fødevarer.
"Det er rigtig godt for dansk økologi, fordi det betyder, at de danske producenter bliver mindre afhængige af hjemmemarkedet, hvor priskonkurrencen er særlig hård i detailsektoren," siger hun.
Slut med for meget transfedt i europæisk mad
Kommissionen har netop vedtaget en regulering af transfedtsyrer i europæiske fødevarer. Det er en stor sejr for Danmark, som længe har kæmpet for et fælles EU-forbud til gavn for europæernes sundhed.
Hjertekarsygdomme er den vigtigste dødsårsag i EU, og at et højt indtag af transfedtsyrer i alvorlig grad øger risikoen for hjertesygdom mere end noget andet næringsstof per kalorie.
Derfor har EU-Kommissionen netop vedtaget en stramning af, hvor meget transfedt, der må være i fødevarer på det europæiske marked.
Det kommer efter, at Danmark har kæmpet for at få skærpet grænserne for indholdet af transfedt i fødevarer i Europa. Fra 1. april 2021 må der højst være to gram industrielt fremstillede transfedtsyrer pr. 100 gram fedt i fødevarer på det europæiske marked.
Det er en stor sejr, at der efter inspiration fra Danmark nu indføres et fælles forbud mod for meget transfedt i EU.
Stramningen vil komme folkesundheden i hele EU til gode.
I Danmark kan vi se, at reglerne virker. Derfor har vi længe arbejdet for en fælles regulering i EU.
Danmark var det første land i verden, der satte en grænse for transfedt i 2003. Siden er transfedt stort set blevet elimineret i fødevarer på det danske marked, og nu følger EU i kampen mod transfedt.
Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, som for eksempel kan findes i industrielt fremstillede skærekager, småkager, chips og plantemargarine.
Ifølge flere videnskabelige undersøgelser øger transfedt risikoen for hjertekarsygdomme med op til 25 procent. Risikoen er vurderet til at være fire til fem gange højere sammenlignet med mættet fedt.
Danmarks gode resultater med transfedt har vakt opsigt i udlandet. For eksempel har Verdenssundhedsorganisationen WHO fremhævet Danmark som pionér på området. Det har ført til, at Østrig, Ungarn, staten Californien og byen New York har indført lignende restriktioner på transfedt.
Kommissionen har netop vedtaget en regulering af transfedtsyrer i europæiske fødevarer. Det er en stor sejr for Danmark, som længe har kæmpet for et fælles EU-forbud til gavn for europæernes sundhed.
Hjertekarsygdomme er den vigtigste dødsårsag i EU, og at et højt indtag af transfedtsyrer i alvorlig grad øger risikoen for hjertesygdom mere end noget andet næringsstof per kalorie.
Derfor har EU-Kommissionen netop vedtaget en stramning af, hvor meget transfedt, der må være i fødevarer på det europæiske marked.
Det kommer efter, at Danmark har kæmpet for at få skærpet grænserne for indholdet af transfedt i fødevarer i Europa. Fra 1. april 2021 må der højst være to gram industrielt fremstillede transfedtsyrer pr. 100 gram fedt i fødevarer på det europæiske marked.
Det er en stor sejr, at der efter inspiration fra Danmark nu indføres et fælles forbud mod for meget transfedt i EU.
Stramningen vil komme folkesundheden i hele EU til gode.
I Danmark kan vi se, at reglerne virker. Derfor har vi længe arbejdet for en fælles regulering i EU.
Danmark var det første land i verden, der satte en grænse for transfedt i 2003. Siden er transfedt stort set blevet elimineret i fødevarer på det danske marked, og nu følger EU i kampen mod transfedt.
Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, som for eksempel kan findes i industrielt fremstillede skærekager, småkager, chips og plantemargarine.
Ifølge flere videnskabelige undersøgelser øger transfedt risikoen for hjertekarsygdomme med op til 25 procent. Risikoen er vurderet til at være fire til fem gange højere sammenlignet med mættet fedt.
Danmarks gode resultater med transfedt har vakt opsigt i udlandet. For eksempel har Verdenssundhedsorganisationen WHO fremhævet Danmark som pionér på området. Det har ført til, at Østrig, Ungarn, staten Californien og byen New York har indført lignende restriktioner på transfedt.
PRESSEN & POSTEN
13-12-2018 | Mette Frederiksen (S) fortryder og siger, at vi skulle have sagt nej til Radikale i 2011. Det havde været bedre at holde Radikale uden for Thorning-regeringen end at acceptere deres krav til den økonomiske politik, siger hun nu. Den gennem tiderne meget omskiftelige Mette Frederiksen siger i dag, at man må indgå masser af kompromiser på Christiansborg. Det bliver derfor interessant i givet fald at se, hvilke kompromiser hun vil indgå fremover? Hun er jo ikke specielt kendt for trofasthed, når et eftertragtet job byder sig til! (MEALS)
13-12-2018 | En analyse viser, at den danske hovedstad har haft en vækst på 79 pct. i antallet af udenlandske turister siden 2008, og i konkurrencen med andre europæiske storbyer, er den kun overgået af Berlin. (MEALS)
13-12-2018 | EU-Parlamentet godkender historisk handelsaftale med Japan. Den største EU-handelsaftale til dato med verdens tredjestørste økonomi nemlig Japan er godkendt i Strasbourg. (MEALS)
13-12-2018 | En analyse viser, at den danske hovedstad har haft en vækst på 79 pct. i antallet af udenlandske turister siden 2008, og i konkurrencen med andre europæiske storbyer, er den kun overgået af Berlin. (MEALS)
13-12-2018 | EU-Parlamentet godkender historisk handelsaftale med Japan. Den største EU-handelsaftale til dato med verdens tredjestørste økonomi nemlig Japan er godkendt i Strasbourg. (MEALS)
11-12-2018 | Naturmælk øger omsætningen med 16 pct. Det sønderjyske andelsmejeri, som¤i slutningen af 2016 overtog Øllingegaard, lægger et stort tocifret antal millioner til på toppen. På den nederste linje er røde tal erstattet af et rekordstort resultat. (MEALS)
11-12-2018 | Markant nedgang af forbrugere skruer ned for kødforbruget. I en ny undersøgelse svarer mere end 30 pct., at de køber mindre kød, end de gjorde for et år siden. Selvom der ikke nødvendigvis er handling bag ordene, er det resultater, der nøje er værd at lægge mærke til, lyder det fra L&F.
11-12-2018 | Markant nedgang af forbrugere skruer ned for kødforbruget. I en ny undersøgelse svarer mere end 30 pct., at de køber mindre kød, end de gjorde for et år siden. Selvom der ikke nødvendigvis er handling bag ordene, er det resultater, der nøje er værd at lægge mærke til, lyder det fra L&F.