Them Andelsmejeri mister halvdelen af sin mælk

Udfordringer med at følge mælkeprisen hos Arla har fået seks andelshavere i Them Andelsmejeri til at forlade ejerkredsen, og det betyder, at mejeriets råvaregrundlag med et slag halveres, skriver FødevareWatch.

Opgjort i kilo er der tale om en samlet reduktion i råvaregrundlaget på hele 25 millioner kilo mælk, når seks andelshavere stopper leverancerne til Them Andelsmejeri ved Silkeborg.

Ifølge Landbrugsavisen.dk forlader de seks andelshavere selskabet efter flere års udfordringer med at holde mælkeprisen på et niveau, hvor den kan måle sig med prisen i Arla. Særligt har mejeriet været presset af, at landmænd har leveret stadig mere mælk til mejeriet.

"Vi landmænd har et stærkt vækstgen, også selvom det betyder, at vores mælkepris bliver presset. Landmænds lyst til at ekspandere er svær at stoppe, men for et mejeri er det giftigt at have for meget mælk over en lang periode. Historisk set er det dét, som mejerier lukker af for", siger mejeriets formand Gert Glob Lassen til avisen.

Farvellet til de seks betyder, at halvdelen af mælken med et slag forsvinder, og derfor skal Them Andelsmejeri for første gang i mange år på jagt efter nye leverandører.
 
 
EU og Storbritannien indgår ny skilsmisseaftale

EU og Storbritannien ændrer skilsmisseaftale. Ifølge Ritzau er Storbritannien og EU blevet enige om en række ændringer i den omstridte skilsmisseaftale. EU og Storbritannien blev mandag aften enige om en række tilføjelser og ændringer i den skilsmisseaftale, der har mødt stor modstand i det britiske Underhus.

Premierminister Theresa May og EU-kommissionsformand Jean Claude Juncker forhandlede mandag i Strasbourg, og de nye elementer i aftalen kommer i sidste øjeblik, og tirsdag aften skal skilsmisseaftalen til afstemning i Underhuset igen.

De to parter er blevet enige om følgende:

Efter den britiske udtræden 29. marts vil man øjeblikkeligt starte forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien. EU og Storbritannien er enige om at finde alternative løsninger på grænseudfordringerne mellem Irland og Nordirland inden udgangen af 2020. Den såkaldte bagstopper har været en stor sten i skoen for mange konservative parlamentsmedlemmer.

Begge parter går med til regelmæssige evalueringer af grænseaftalerne vedrørende Nordirland. Man vil, siger man, gøre sig "de største  bestræbelser" på at styrke samarbejdet efter Brexit!

EU og Storbritannien vil efter Brexit mødes to gange årligt til "seriøse forhandlinger på højeste niveau" for at diskutere fortsat handels- og sikkerhedssamarbejde samt for at evaluere den nordirske grænsesituation, og hvis et nedsat "voldgiftsmæglingspanel" skønner, at EU i praksis lader bagstopperen fortsætte på ubestemt tid, så vil Storbritannien have mulighed for at suspendere toldsamarbejdet - dog ikke på en måde der truer den åbne grænse mellem Irland og Nordirland.

 
Fødevarebranchen bliver hårdest ramt!

Selvom både EU-kommissionen og danske myndigheder arbejder for at mildne konsekvenserne, kan Brexit forskyde global fødevarehandel, siger Dansk Industri: "Det er et skrækscenarie, der rækker langt ud over landets import!"!

Fødevarebranchen er den gruppe i dansk erhvervsliv, det vil gå hårdest ud over ved et hårdt Brexit.

Storbritannien importerer omkring en fjerdedel af deres samlede forbrug af fødevarer, herunder bl.a. dansk gris, smør, fisk og andre danske madvarer for omkring 10 mia. kr.

Hvad, der skal blive af den andel efter Brexit, er usikkert!

"Det er et skrækscenarie, der rækker langt ud over landets import. Det vil basalt set rykke ved store dele af verdens ruter for fødevarehandel. Det kan på nogle måder sammenlignes med situationen, der opstod, da Rusland lukkede ned for fødevareimport, og branchen måtte på meget kort tid finde alternative markeder. Det vil bare være endnu mere omfattende," siger branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer!

EU-kommissionen og danske myndigheder arbejder naturligvis , på at begrænse effekterne, selvom det ender uden aftale.

Brexit uden aftale risikerer at koste dansk vareeksport 26 mia. kr. årligt, ifølge en rapport fra Miljø- og Fødevareministeriet.

...To tredjedele af nedgangen svarende til 17 mia. kr. vil ramme fødevareindustrien og relaterede brancher.


PRESSEN & POSTEN
 
13-03-2019 | Det går rigtig godt i Danmark for tiden, og når det går godt, stiger trafikken på vores veje. Frem mod 2030 forventer vi en stigende trængsel på vejene flere steder i landet. Skal vi understøtte fortsat vækst og udvikling i hele Danmark, skal vi i tide investere i at udbygge vores infrastruktur, så danskerne kan komme hurtigt og sikkert til og fra arbejde. Og¤ danskerne har friheden til at bosætte sig i hele landet.

Derfor er regeringen blevet enig med Dansk Folkeparti om en historisk infrastrukturplan, hvor vi frem mod 2030 investerer massivt i vigtige vej- og baneprojekter - så vi får bundet Danmark langt bedre sammen og reducerer trængselsproblemerne.
 
12-03-2019 | Lønhop hos C20 chefer. Flere selskaber får kritik for at forgylde topchefer med store lønstigninger og det ofte trods faldende aktiekurser, som det har været tilfældet for hos Carlsberg og Novozymes. Mens 2018 var et ringe aktieår¤i Danmark, kunne de fleste topchefer i C20 glæde sig over store lønstigninger trods kurssmæk og ringere resultater, og det møder kritik fra investorer, skriver Finans. Kritikken går ikke kun på lønstigninger, men også på manglende transparens. Ofte kan man nemlig ikke se, hvordan bonusser beregnes.

C20 faldt med knap 10 pct. sidste år, men i 13 af de 20 selskaber steg lønnen til direktionerne, viser Finans' gennemgang af årsregnskaberne. Det gælder fx for Carlsberg og Novozymes, som begge gav negativt afkast i 2018, mens udgiften til direktionslønninger alligevel steg. I Novozymes steg lønomkostningerne 10 pct., men driftsresultatet var næsten uændret fra 2016-2018, og aktionærerne blev næsten 17 pct. fattigere i 2018. Hos Carlsberg steg omkostninger en del mere, omkring 17 pct., mens aktiekursen faldt 7 pct.

Lønhoppet i Carlsberg skyldes belønning for spareprogrammet Funding The Journey, som skal have sparet bryggeriet for cirka 3 mia. kr. Efter den  nuværende ledelse tog over, er aktien også steget, men driftsresultatet er stort set uændret på femte år, skriver Finans.

11-03-2019 | Dansk Orkla-direktør Carsten Händel forenkler nu den 
vidtforgrenede forretning efter et stort frasalg, markante omstruktureringer og opkøbet af Easyfood! Direktøren forklarer, at han har brugt sit første år som direktør i Orkla Foods Danmark på at sætte en ny retning i selskabet, der står bag brands som Beauvais, Bänchke, Den Gamle Fabrik og Glyngøre. (MEALS)

11-03-2019 | Tican vil ikke sætte konkrete mål for bæredygtighed. Danish Crown har sat specifikke mål for koncernens miljøbelastning i fremtiden, så vil man omfavne den bæredygtige dagsorden helt anderledes hos konkurrenten Tican, siger topchef Ove Thejls, der ligefrem mener, at der er meget "varm luft i debatten". (MEALS)
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?