I dag arbejder man anderledes stillesiddende end tidligere. Selv fabriksarbejde, landbrug, fiskeri m.v. er blevet helt anderledes mekaniseret end tidligere. Det betyder naturligvis, at i stedet for en stor energitilførsel beregnet til hårdt fysisk arbejde, er der behov for en relativ energifattig kost, som dog er rig på næringsstoffer, der sikrer koncentrationen og såvel psykiske som fysiske præstationer.

At nydelsen og fornøjelsen ved at spise ikke mistes, sikrer det omfangsrige udvalg af delikate og sunde næringsmidler, der findes på markedet. Består jobbet overvejende af hjernearbejde, har denne, for at kunne huske informationer, behov for tilstrækkelig værdifuld protein samt vitaminer og mineraler. Kød og kødprodukter bidrager i høj grad til forsyning med disse vigtige næringsstoffer.

Det er dog ikke gjort med at tilføre dagsbehovet af næringsstofferne gennem et eller to store måltider. Derimod skal man sørge for indtagelse af tre hoved- og flere mellemmåltider (for- og eftermiddag) for at sikre en tilfredsstillende forsyning af organismen med protein, kulhydrater, fedt, vitaminer, mineraler og væske. For at dække behovet for kulhydrater bør fortrinsvis spises fuldkornsprodukter, kartofler, grøntsager, bælgfrugt og frugt.

Protein skal tilføres via såvel animalske som vegetabilske levnedsmidler. Herved skal bemærkes, at animalsk protein er mere værdifuldt for menneskets organisme, da der er et optimalt indhold af essentielle aminosyrer i fx kød end i eksempelvis korn. Kødprotein er af høj biologisk værdi og kan nå op på 90% - dvs., at vort legeme kan opbygge 90 g af kroppens eget protein af 100 g kødprotein – altså udnyttes kødprotein meget effektivt.

En kombination af vegetabilske og animalske proteinleverandører anbefales, fx kød med kartofler, da disse aminosyrer supplerer hinanden til et særligt værdifuldt protein. Fedt er den vigtigste energileverandør; men skal pga sit høje kalorieindhold indtages i rimelig mængde af mennesker, der ikke udfører fysisk arbejde og derfor har et lavere kaloriebehov. Netop kød og kødprodukter giver optimale muligheder pga det store produktudvalg samt mangfoldige udskæringer.

B rækken:
Der er fx kun 2 g fedt i 100 g okse- og svinefedt. Derfor må kødets betydning i en velafbalanceret ernæring ikke undervurderes heller ikke mht de vigtige vitaminer og mineraler, det leverer. Her skal især nævnes jern og vitaminer i B-rækken, som også spiller en afgørende rolle i hjernens og nervernes stofskifte. B1 vitaminet sikrer i tilstrækkelig mængde nervernes, hjernens og hjertets funktion. Dette vitamin forefindes foruden i vegetabilske næringsmidler og indmad også i betydelige mængder i svinekød. Også jern, der via blodet sørger for musklers, organers og hjernens tilstrækkelige iltforsyning fås i særlig grad fra kød og udnyttes også bedre end i vegetabilske fødevarer, så denne produktgruppe er uundgåelig til en tilstrækkelig jernforsyning.

Principielt gælder det om at vælge en afvekslingsrig kost fra alle fødevaregrupper som kød- og mælkeprodukter, grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter og naturligvis en tilstrækkelig væsketilførsel. Arbejder man hele dagen ved skrivebordet, er det for sundheden og præstationsevnen ikke nok kun at se på ernæringen – der skal motion til. Således holdes legeme og sjæl frisk og rask og i form til at klare de daglige gøremål.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?