Fra EU kommissionen er der kommet et forslag til, hvilke tilsætningsstoffer, der skal være tilladt i de økologiske fødevarer. 
I og for sig et lidt mærkeligt forslag da økologiske produkter ikke har tilsætningsstoffer.

Men forklaringen er, at når man nu om stunder taler om økologi, så mener man som regel semi-økologi, hvor, som man siger, det kan gå an at anvende et begrænset antal tilsætningsstoffer.

Det er naturligvis på grund af talen med to tunger om økologi, at den evindelige diskussion raser.

Man forsøger at arrangere økologi, så det får tradionelt landbrugsevne til også at give kasse.

Kommissionen foreslår en betydelig udvidelse i forhold til de nuværende danske regler. Bl.a. vil man tillade nitrit, nitrat og sulfit i højere mængder, end vi fra dansk side formoder er forsvarligt.

Vil man diskutere tilsætningsstoffer i fødevarer, så er spørgsmålet:
Gavnlige eller ikke gavnlige
Nødvendige eller ikke nødvendige.
Eller begge synspunkter kombineret.

  • Nitrat i levnedsmidler kan enten være naturligt forekommende eller være tilsat. Planter indeholder nitrat, da det er nødvendigt for vækst; men mængden varierer afhængig af gødskning. Grøntsager kan oplagre ret store nitratmængder, hvis der gødes for kraftigt. Anvendelse af kunstgødning igennem nu snart 50 år har betydet nedsivning til grundvandet, således at meget drikkevand indeholder nitratmængder, der overskrider den fastsatte danske grænse. Nitrat er i sig selv ikke sundhedsfarlig.
  • Nitrit anvendes fx til bacontyper og en række pålægsvarer. Anvendelsen af nitrit i saltede kødvarer sker af konserverings- og farvemæssige hensyn. Den antimikrobielle effekt af nitrit er tosidig, dels hæmmer den udspiring af bakteriesporer i varmebehandlede kødvarer, og dels hæmmer nitrit vækst af mange vegetative bakterieceller i forbindelse med saltning og varmebehandling. Nitrit er i stor mængde toksisk.
  • Sulfit anvendes som antioxidanter, konserverings- og blegemidler.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel siger på Danmarks vegne nej til kommissionens forslag.

Danmark kan nationalt forbyde visse tilsætningsstoffer fx nitrat og nitrit til økologiske produkter; men stofferne vil stadig kunne tillades i andre EU lande og vil derfor kunne importeres til Danmark.

Det er ikke godt for den konkrete sag og heller ikke for Unionens fremtid som en helhed, at man ikke, i en sådan - trods alt ikke stor sag - kan blive enige om gældende regler.

Uenigheden bevirker, at der - som her med tilsætningsstoffer - råder vidt forskellige bestemmelser fra land til land og dermed forskellige sundhedsmæssige aspekter afhængig af, hvad man spiser og drikker.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?