Sukker fylder meget i debatten om sunde fødevarer; men slingrekursen om sukker adskiller sig ikke meget fra den øvrige debat om vore fødevarer. 
Uanset tidens forskellige kostråd, så er der nogle informationer om sukker, man bør kende til.

Det starter med sukkerroen, som trækker vand ud af jorden, kuldioxid af luften og skinner solen dannes heraf sukker. Roerne vaskes og findeles i fabrikken, hvorefter der ved hjælp af varmt vand udvindes sukker. Dette er råsubstansen, der befries for ikke-sukker stoffer ved hjælp af kalk og kulsyre. Gennem opvarmning fjernes vandet i den tynde saft, og fordampningen gør, at der dannes krystaller. Den opståede blanding af 90% sukkerkrystal og 10% melasse afkøles og centrifugeres, hvorved melassen slynges fra, så kun melissen er tilbage. Den sidste rest urenheder fjernes med vand. Så har man det hvide sukker. Hvis nogle af MEALS læsere, skulle have lyst til at fremstille deres eget sukker, så har de her til fri afbenyttelse opskriften på en fabrikationsmetode. Ved idrætsudøvelse eller anden fysisk anstrengelse henter musklerne sin energi fra blodet, og blodsukkeret falder. Bugspytkirtlens hormon glukagon træder i aktion og mobiliserer leverens sukkerforråd. Glykogen bliver omdannet til glykose og ledt ind i blodet, og blodsukkeret stiger igen. Leverens og musklernes disponible reserve-kulhydrater rækker dog ikke langt. Blodsukkeret falder på ny, og man bliver sulten og slap. Sukker eller sukkerholdige levnedsmidler er en hurtig disponibel energiyder. Efter et måltid er blodsukkeret højt, da det straks optages af tarmen. Bugspytkirtlen frigiver hormonet insulin, som regulerer blodsukkeret nedad. Insulinet transporterer det til lever og muskler som forråd. Derfor er det vigtigt at indtage flere mindre daglige måltider med kulhydrater. Det forhindrer præstationssvækkelse og giver hjernen brændstof.

Trods dårlig samvittighed og den megen kritik om, at sukker er en vitaminrøver, gør børn hyperaktive og fremmer kariesdannelsen, har det sin faste plads i den moderne sunde ernæring. Ikke kun for nydelsens skyld; men også fordi det giver energi.

Intet levnedsmiddel alene er ansvarligt for så mange deller; men man bliver kun overvægtig, hvis man optager flere kalorier gennem mad og drikkevarer, end kroppen kan forbrænde!

Nydt med måde er der ingen forbehold mod sukker som bestanddel af en afbalanceret god blandet kost, og bruges tandbørsten regelmæssigt, kan kariesproblemet også glemmes.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?