Munters A/S

Munters A/S har netop udviklet en helt ny type fugtstyring, MC04, der bl.a. muliggør styring via et flydende dugpunkt.

I basis­ud­ga­ven kan MC04 styre efter relativ luftfugtighed (%RF), absolut fugtighed (AF g/kg) og dugpunktstemperatur (DP °C). Signalet stammer fra en kombineret temperatur- og fugtføler fra Rotronic, der er kendt for høj nøjagtighed og kvalitet.

MC04
 

Med sine 3 relæer kan MC04 bruges til at starte og stoppe aggregater såsom affugtere, befugtere, køleanlæg etc. Desuden er der indbygget fjernstyringsfunktion for start/stop, fjernaflæsning og fjernindstilling af set-punkt (0-10V).

Men som noget helt nyt kan styringen også fås i en udvidet udgave, MC04F, der kan styre efter et flydende dugpunkt. I denne version er styringen (udover standardføleren) forsynet med en overflade-temperaturføler samt en særlig software, der medfører at MC04F regulerer efter en differens imellem dugpunkt og temperatur.

Vandværker

Eksempelvis kan denne funktion udnyttes på et vandværk med affugtere. Med en traditionel dugpunktsstyring indstilles set-punktet til en fast værdi, der ligger 1-2 grader lavere end den formodede laveste temperatur på vandet i rør og tanke. Vandtemperaturen vil stige 2-3 grader hen over sommeren og på dette tidspunkt holdes et unødigt lavt dugpunkt i luften, som medfører unødvendigt energiforbrug.

Med den nye MC04F placeres overfladeføleren på et rør eller en tank og måler løbende den aktuelle vandtemperatur. Set-punktet for dugpunktet i luften indstilles som en difference (eksempelvis 1 grad lavere) og således flyttes set-punktet FLYDENDE. Fordelen er et lavere energiforbrug og mindre belastning på affugterne.

Endelig kan styringen også benyttes i forbindelse med aggregater i pool-områder, hvor man ønsker at undgå udkondensering på kolde vinduer.

Kølelofter

En anden mulighed er optimering af kølelofter. I forbindelse med kølelofter vil man normalt holde en vis overtemperatur på kølemediet for at være sikker på at man undgår udkondensering.

 

Her vil man med fordel kunne bruge MC04F til at styre temperaturen på kølemediet, så det eksempelvis altid er 1 grad varmere end det aktuelle dugpunkt i rummet. Da man hele tiden sammenholder værdier for temperaturen på kølemidlet og dugpunktet i luften, kan man fuldstændig eliminere risikoen for udkondensering.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?