Efter to døgns forhandlinger lykkedes det EU's fiskeriministre at nå frem til et samlet kompromis om fiskekvoterne i 2004, som indbefatter en solid langsigtet genopretningsplan for torsk og kulmule.
Når vi i overskriften anvender makke ret, er det for at understrege, at Kommissionen har opført sig rigtigt ved at hæve kvoten for søtunge i Skagerrak og Kattegat ret betragteligt i forhold til, at man havde foreslået en reduktion på 28 procent.
Kommissær Franz Fischler erkendte, at der var solidt videnskabeligt grundlag for at hæve kvoten for søtunge.
Kvoterne for mørksej, sild, kuller og jomfruhummer, der ligeledes er i god tilstand, bliver også forhøjet i år.
Kompromiset indebærer også, at den foreslåede reduktion på 40 procent i rødspættekvoten og associerede arter i Nordsøen kun bliver på 16 procent.
Såvel ministeren som hendes embedsfolk var supergodt forberedte til møderne, og fiskerne og andre herhjemme vil sikkert hurtigt glemme de knubbede ord, som blev sagt inden forhandlingerne gik i gang, og i stedet koncentrere deres indsats på grundlag af det samlede gode resultat som vort forhandlingsteam opnåede på dansk fiskeris vegne.
Der skete som ventet en fangstreduktion for torsk, men som noget meget lovende (afgørende) for fremtidens torskefiskeri, blev der udarbejdet en genopretningsplan, som skal sikre, at torskebestanden hurtigt kommer op på et bæredygtigt niveau. Det skal ske gennem en fortsat regulering af antallet af dage, som fiskerne må være på havet.
Fiskerne kender jo i forvejen havdagesystemet, som de ganske vist har været noget utilfredse med, men nu bliver systemet mere fleksibelt, og den enkelte fisker får frihed til selv at planlægge, hvornår på året han vil fiske. Til gengæld må fiskerne så affinde sig med mere kontrol.
Havdagesystemet kommer til at omfatte flere fartøjer end hidtil, men fødevareminister Mariann Fischer Boel vurderer, at antallet af havdage vil komme til at harmonere med de kvoter, som danske fiskere har til rådighed.
De nye fiskekvoter gælder fra 1. januar, mens den langsigtede genopretningsplan træder i kraft fra 1. februar 2004.