UD AT SE MED SUND MAD. En række virksomheder har udviklet et nyt ernæringsrigtigt og fedtfattigt alternativ til røde pølser og sandwicher, og de sunde måltider vil fra februar blive solgt fra DSB-kiosker. Centralt i måltidet, der har fået navnet "Sund mad på farten", er grøntsager. Hver portion indeholder mindst 150 gram grove grøntsager, og måltidet ledsages af en drikkevare. Prisen bliver 30-40 kroner. (Metro)

SNAVSET KONTROLUDSTYR OVERSÅ SALMONELLA. Antallet af personer, som er blevet smittet med salmonella fra svin, er i år mere end dobbelt så højt som sidste år. Årsagen er sandsynligvis, at svin med salmonella er røget ubemærket gennem kontrollen, fordi laboratorieudstyret hos Danmarks Veterinærinstitut var snavset. Dermed er smittet kød sendt ud i butikkerne, hvilket kan være årsag til det stigende antal salmonella-forgiftninger. Meget tyder på, at flere prøver taget mellem august 2002 og 2003 er blevet klassificeret som negative, selv om de var positive. Mens 80 personer blev smittet i 2002, er der hidtil i 2003 blevet indlagt 170 personer som følge af svinekøds-salmonella. (Urban)

SKYHØJE FORVENTNINGER FRA FØDEVAREEKSPORTØRER. Tilfangetagelsen af Saddam Hussein baner ifølge Landbrugsraadet vejen for en milliardeksport af danske fødevarer til Irak. - Der er ingen tvivl om, at tilfangetagelsen er en stor hjælp til, at den irakiske regering kan få skabt stabilitet i landet. På længere sigt er der derfor udsigt til, at fødevareeksporten til Irak kan nå de 1,1 mia. kr., som den er til Saudi Arabien, siger cheføkonom i Landbrugsraadet, Johannes Østergaard. Mejerikoncernen Arla Foods er så optimistiske, at de allerede har en medarbejder i Irak for at finde samarbejdspartnere. (Børsen)

FORSIGTIG OPTIMISME INDEN DANSK EKSPORTREJSE TIL IRAK. De danske erhvervsledere, som i næste måned deltager i et erhvervsfremstød i Irak er yderst forsigtige med forventninger om hurtige ordrer. Når sikkerheden bliver bedre, vil billedet dog ændre sig, mener flere af de danske erhvervsfolk. - Jeg har svært ved at forestille mig, at der kan gøres synderlige forretninger med irakerne under de nuværende omstændigheder. Men jeg håber, at tilfangetagelsen af Saddam Hussein vil være med til at gøre situationen lidt mere sikker, siger den danske koordinator for landbrug, fødevarer og vandforsyning i det sydlige Irak, Ole Stokholm Jepsen, hvis tilstedeværelse i Irak er finansieret af Landbrugsraadet frem til slutningen af denne måned, og som fremover skal arbejde for koalitionen i Irak for at skabe et kreditsystem, så f.eks. det irakiske landbrug kan begynde at importere såsæd og foretage andre forretningsmæssige dispositioner. Ifølge afdelingschef i Landbrugsraadet, Johannes Østergaard, er det fortsat meget problematisk at indgå i større investeringsprojekter i Irak, fordi der er stor tvivl om ejendomsretten. (Børsen)

DANSK GAS TIL IRAK EN GOD FORRETNING. Danske eksportører håber, at den danske ubåds deltagelse i ørkenkrigen nu giver en kontant pay-back i form af dansk fortrinsret frem for bl.a. franske konkurrenter. Kagefabrikken Kelsen Bisca, der fra FN fik en ordre på 7.000 tons kiks til Irak, begynder nu at bevæge sig ind på det private marked med småkager. De første buttercookies er på hylderne i Bagdad, men ifølge salgs- og marketingschef Leif Hansen er det en meget svær opgave at få varerne frem. Kelsen Bisca sender hver måned 40 containere med kager til Irak. (Børsen)

NETTO TRAMPER PÅ LILLE MEJERI. Dansk Supermarked føjer nu spot til skade og tramper på Hirtshals Andelsmejeri, der i forvejen ligger ned. I mejeribranchen har det vakt forargelse, at Dansk Supermarked i den seneste tilbudsavis fra Netto - i en tid med hård forbrugerkritik af mastodonten Arla Foods - har anvendt reklamesloganet: "De små mejerier - er altid på hylden i Netto!". Forargelsen går på, at Dansk Supermarked for længst har opsagt sin kontrakt med Hirtshals Andelsmejeri pr. 1. april 2004. I stedet skal Arla Foods levere til Dansk Supermarked. (Børsen)

SKINKERNES MEKKA LØB MED FØDEVAREAGENTURET. Efter måneders slagsmål løb Italien og dermed Parma med sejren i kampen om at få EU's nye fødevareagentur, der skal sikre sundheden i europæiske fødevarer. Placeringen i Parma passer danske Chr. Hansen særdeles godt, idet selskabets italienske hovedsæde ligger i Parma. (MEALS)

GASTRONOMI EFFEKTIV KUR MOD OVERVÆGT. Et forskningsprojekt på Institut for Human viser, at overvægtige, der bytter adfærdsbehandlingen ud med lektioner i sund kogekunst, er mere standhaftige i deres kamp mod de overflødige kilo. Projektet er lavet på Institut for Human Ernæring på Landbohøjskolen, hvor professor Arne Astrup lægger op til, at instituttet nu arbejder videre med denne viden. (Børsen)

KRAV OM ENS VILKÅR FOR LANDMÆND I EU. Fire kilo udenlandske Ingrid Marie-æbler for 25 kr. eller 10 stk. danske Ingrid Marie til 20 kr. Derfor skal man virkelig være patriotisk, når man står i supermarkedet… Det er træls for de danske frugtavlere, men det er lige så træls for de danske grøntsagsdyrkere og kornavlere, æg- og kyllingeproducenter, kvæg- og svinebønder, som alle i større eller mindre grad slås med samme problem. Konkurrence skal løse problemet, men det kræver til gengæld, at de vilkår varerne produceres under, er tilnærmelsesvis ens inden for et fælles europæisk marked, hvor varerne flyder frit over grænserne. Og det er langt fra tilfældet. Debatindlæg af viceformand i Dansk Landbrug, Henrik Høegh. (Børsen)

DEN NYE VANDMILJØPLAN ER 3. AKT I EN POLITISK THRILLER. Vandmiljøplan III er tredje akt i en politisk thriller, hvor adskillige har fået ulivssår og kun få høstet anerkendelse af de to første akter. Indlæg af cand.soc.techn. Johannes Michelsen. (Berlingske)

ØGET PRES TRUER MEJERISELSKABER. Selvforsyningsgraden for mælkeprodukter i EU er oppe på 120 pct., hvilket øger kravene til eksport til verdensmarkedet. Den første mejerigigant, der har måttet føle den skærpede konkurrence er italienske Parmalat. Mejeriforeningens formand, Kaj Ole Pedersen, er ikke overrasket over, at det er Parmalat, der er bukket under. - Selskabet har en forbavsende lav egenkapital (...) og kun en soliditetsgrad på 17, hvor vi i Nordeuropa har en på 30, siger Kaj Ole Pedersen. (Børsen)

NY AGROVIRKSOMHED VIL SLÅ TO KONKURRENTER. Landbrugets gylleproblemer bliver nu muligvis løst endnu hurtigere end ventet. Der er nemlig kommet en ny aktør på markedet. Det er Green Farm Energy, og en af investorerne er ikke bleg for at true de to børsnoterede selskaber - Bioscan og Funki Manura - der er på markedet i forvejen, med at de vil blive udkonkurreret. Direktør Lars Blavnsfeldt siger: GFE bliver en skræmmende konkurrent til de to virksomheder, som begge efter vores mening ikke har noget at gøre på markedet. (Børsen)
-/AFGØRENDE TEST LIGE OM HJØRNET. Jørgen Hinge fra Dansk Landbrugsrådgivning roser GFE's teknologi og mener, at den også har potentiale uden for landets grænser. (Børsen)

PAUSELÅN: LANDBRUG RUNDER EN MIA. Landmænd tager lån med indledende afdragsfrihed til sig. Nykredit har udbetalt over en mia. kroner siden de introducerede pauselån. (Jydske Vestkysten).

DE STORE KLARER SIG BEDST. Det er en fordel at være stor i dansk landbrug. Selv om lønningsevnen generelt faldt, faldt den mindre for de store landbrug. (Jydske Vestkysten).

MÆLK I STRIDE STRØMME. De danske mælkeproducenter har igen produceret al for meget mælk. I årets første ni måneder er der en overskridelse af kvoten på 68 mio. kroner, hvilket er dobbelt så meget som i de seneste to år. (Jydske Vestkysten).

VIETNAMESERE KVIKKE MED KNIVEN PÅ SLAGTERIET. 120 af 900 medarbejdere på Danish Crown-slagteriet i Odense er fra Vietnam. Begge parter er yderst tilfredse med samarbejdet, som kun byder på enkelte sprogproblemer, men dem satser slagteriet på at løse ved at sende 21 af medarbejderne på danskkursus næste år. (Fyenstidende)

DANMARK TIL KAMP MOD KEMILOV I EU. Danmark med miljøminister Hans Christian Schmidt i spidsen står fast på, at EU's omstridte kemikalielovgivning skal strammes væsentligt op. (Information)

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?