EKSPORT AF FØDEVARER FALDT 5,6 MIA. PÅ TO ÅR. Den samlede danske fødevareeksport er faldet med 5,6 mia. kr. de sidste to år. Trods faldet placerer den danske fødevareindustri sig som den mest betydende branche, hvad angår valutaindtjeningen. Fødevaresektoren overgår dermed langt IT-branchen og rederisektoren i betydning for Danmark. - I ren valutaindtjening tegner eksporten af danske fødevarer og landbrugsvarer sig for 47,6 mia. kr. i 2003 mod 49,3 mia. kr. året før…Til sammenligning kan det nævnes, at den danske IT-branche sidste år eksporterede for 51 mia. kr. Til gengæld nåede importen af IT-produkter op på 61 mia. kr., forklarer cheføkonom Karl Chr. Møller, Landbrugsraadet. (Børsen)

DANSKERNE BRUGER FÆRRE PENGE PÅ FØDEVARER. Kun lidt over 10 pct. af danskernes rådighedsbeløb anvendes på fødevarer mod knap 20 pct. i slutningen af 1960'erne. - Det er et udtryk for, at priserne på fødevarer i perioden ikke er steget nær så meget som priserne på øvrige varer. Desuden er det udtryk for, at lønningerne er steget mere end priserne på fødevarer, konstaterer Klaus Jørgensen, økonomisk konsulent i Landbrugsraadet. (Børsen)

KONKRETE FORVENTNINGER UNDER IRAKFREMSRØD. Danmarks Eksportråd er meget optimistisk forud for åbningen af Rebuilding Iraq 2004 i dag. Danmarks Eksportråd arrangerer i den forbindelse et erhvervsfremstød - det sker i samarbejde med Landbrugsraadet.(DI).

BILLIG MÆLK ER GODT. Arla Foods vil indlede en priskrig på mælk ved at lancere en discountmælk. Det hilser direktør i Forbrugerrådet, Rasmus Kjeldahl, velkommen. (MEALS)

MASSIVT DANSK NEJ TIL GENSPLEJSEDE PRODUKTER. Over halvdelen af den danske befolkning mener, at man med lov skal forbyde produkter, der indeholder gensplejsede råvarer, og kun hver femte dansker vil købe gensplejsede produkter ifølge ny måling fra Greens. Adm. direktør i Institut for Fremtidsforskning, Peter Paludan, er sikker på, at om ti år gider ingen snakke om GMO. Så er det accepteret, og de funktionelle fødevarer kommer også. (Børsen)

BØRSANALYTIKERE GLADE FOR ARLA. Britiske børsanalytikere er glade for Arlas nye britiske kraftcenter, det børsnoterede Arla Foods UK Plc., hvis aktie ventes at klare sig pænt. Selskabet er netop nu på vej til at annoncere omfattende restruktureringer.( JP)

MADHUS PÅ VEJ PÅ FYN. Nu er der mulighed for, at et fynsk madhus med udstilling, servering og salg af fynske kvalitetsfødevarer bliver en realitet ved Odense. Udspillet kommer fra dels landbruget, dels fra en privat idémand, og det støttes af Fyns Amt. (Ritzau).

LANDBRUG PÅ AFVEJE. For ikke så længe siden hørte jeg Landbrugsraadets præsident fortælle, at det er dansk landbrugs politik at reducere brugen af kvælstofgødning endnu mere. Og at målet er gradvist at erstatte afgrøder, der er mest blokerende for ulandenes eksportmuligheder, f.eks. sukkerroer, med andre afgrøder. Det kunne være interessant at høre Peter Gæmelkes kommentar til, at danske planteavlere af konkurrencemæssige årsager kræver tilladelse til at bruge mere kunstgødning, og at sukkerhøstrekorden betyder en endnu større eksport af dansk sukker. Indlæg af Vagn Aage Andersen, Thurø i Politiken.

UANSTÆNDIG ARLA-HETZ. De små mejerier har vejret morgenluft over for giganten Arla. Det er, hvad det er. Men i tv har vi set en helt igennem uanstændig - ja fordægtig - hetz i medierne, især i tv, som har taget uforbeholdent parti for de små og tydeligvis forsøger at bearbejde forbrugerne til at vælge Arla fra. Indlæg af Per Sønnichsen, Vojens i Jyllands-Posten.

STANDS DYREMISHANDLING. Heste, grise, køer, får og fjerkræ, der i århundreder gav os mad og klæder, mishandles nu på det grusomste ved de trivselsforhold, man giver dem i stalde og bure, og ved de pinefulde transportformer, de underkastes. Indlæg af A. Frederiksen, Hadsten i Jyllands-Posten

SULTENS GEN-ETIK. I Information den 2. januar har Kim Carstensen, WWF, og Chr. Friis Bach, et indlæg om GMO-afgrøder i verdens fattigste lande. Hvorfor skal fattige lande bruge ressourcer på at lave kontrolmekanismer på GMO-udbredelsen? Hvorfor ikke i stedet bruge deres sparsomme midler til at sørge for, at bæredygtige dyrkningsformer bliver udbredt i stedet. Indlæg af agronomerne Per Kølster og Rikke Lundsgaard i Information.

MILJØMÅLENE OPFYLDES. Det vigtigste er ikke, om miljøbeløbene stiger og stiger. Det afgørende er, at naturen og miljøet får det bedre. Svar fra miljøminister Hans Chr. Schmidt til Ebbe Kalnæs i Fyens Stiftidende 3. januar.

ARLAS KONTRAKTER OG RAMASKRIGET. Politiken fortæller 14.1. om erhvervsministerens planer om at ændre konkurrenceloven med særligt sigte på Arla Foods. Der mangler imidlertid en kommentar til historien om privatmejeriet Øllingegaard, som tilbyder at betale halvdelen af bøderne for de andelshavere, der vil bryde deres aftale med Arla til fordel for Øllingegaard - fordi mejeriet mangler mælk. Men Arla har lovet Konkurrencestyrelsen at levere al den mælk, som andre danske mejerier måtte ønske. Og Øllingegaard har så sent som i december takket nej med den begrundelse, at man havde nok mælk. Og så skulle man lige prøve at forestille sig den omvendte situation: At Arla betalte bøder for andre mejeriers leverandører, hvis de ville skifte til Arla. Det ville vist udløse et ramaskrig. Indlæg af Bent Juul Sørensen, Bestyrelsesmedlem af Arla og formand for Danske Andelsselskaber. ( POL)

PRISKRIG PÅ MÆLK. Gammel mælk på nye kartoner. Det er indholdet i den nye priskrig på mælk. Mælken bliver billigere, til gengæld kan der gå op til tre dage, fra den er malket til den findes på hylderne i butikkerne. Mælkegiganten Arla lancerer næste mandag en ny lavprismælk, Danmælk, som et alternativ til flagskibet Arla Ekspres. Lanceringen er et direkte modtræk mod discountkæden Aldi, der har varslet, at de vil dumpe priserne på deres Mælkebøttemælk med 14 procent. Hos Forbrugerrådet hilser Grit Munk den nye konkurrence på mælkemarkedet velkommen. Men det er vigtigt, at forbrugerne får at vide, at lavprismælken er meget ældre end andet mælk, siger hun. Ritzau, POL, BERL, ÅRH, JYDV, NORD.

PRODUCENTER: - ARLA ER O.K. 120 mælkeproducenter tager nu til genmæle mod den massive kritik af Arla, som blandt andre økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen har rettet mod andelsselskabet. - Vi opfordrer Arla Foods´ ledelse til at tage initiativ frem for at være i defensiven. Giv åbent og ærligt en redegørelse for, hvad Arla Foods står for, lyder det fra de 120 mælkeproducenter, der var forsamlet til kredsmøde i Himmerland i går. Mælkeproducenterne vil bl.a. have udbredt budskabet om, at producenterne selv har vedtaget, at afregningsprisen i en årrække blev reduceret for at opbygge en fælles kapital i selskabet. (Ritzau).

UTILFREDS MED ARLASAG. Socialdemokratiets fødevarepolitiske ordfører, Ritt Bjerregaard, er ikke tilfreds med økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsens håndtering af Arlasagen. Bendt Bendtsen sagde i november sidste år, at han ville stramme lovgivningen, så virksomheder som Arla ikke kan misbruge deres dominans. Et flertal uden om regeringen mener imidlertid, at stramningerne skal være langt mere markante og gennemføres allerede i løbet af dette forår. Ministeren vil imidlertid ikke gå med til at ændre konkurrenceloven før til efteråret. Parterne mødes igen 4. februar. (POL)

INGEN ROMANTIK PÅ LANDET. Landbruget skal gøre op med den romantiske fremstilling af erhvervet og erkende, at landbrug i dag er et moderne højteknologisk produktionserhverv. Sådan lyder opfordringen i et indlæg i LandbrugsAvisen fra Michael Brockenhuus-Schack, der er formand for de store landbrugsbedrifter og medlem af Tolvmandsforeningen. (Ritzau)

TONSVIS AF FØDEVARER RASERET AF MUS. Mus i hobetal har gennem flere uger spist sig mætte på et lager med fødevarer på engrosvirksomheden Nordjysk Import og Eksport i Godthåb ved Svenstrup. (Nord)

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?