Man ser desværre i alt for mange køkkener, pizzabarer, pølsevogne, kantiner, fødevarebutikker, restauranter, institutioner m.v., at den samme karklud benyttes til aftørring gang på gang dagen lang og ikke sjældent i flere dage i træk.

Ligeledes ser man, at fingre tørres af i det samme forklæde eller viskestykke, selv om man har berørt kød og andre fødevarer utallige gange.

Man kan snakke om alle mulige forholdsregler, men de hjælper ikke meget, hvis man ikke overholder de hygiejneregler, som står opført i ABC'en for hygiejne.

Den slags manerer er noget svineri over for spisegæster og kunder. Vi har også flere gange overværet denne soleklare køkkenovertrædelse uden påtale på flere fagskoler.

Utallige undersøgelser viser at sygdoms­fremkaldende bakterier i maden i høj grad skyldes dårlig personalehygiejne, bl.a. ved sløset omgang med karklude, viskestykker og forklæder.

Rengøringen i butikker, restauranter, institutioner, kantiner o.l. er i de senere år generelt blevet bedre, og det skyldes blandt andet god viden om hygiejne, og naturligvis at der er kommet mange funktionsdygtige og effektive rengøringsmaskiner på markedet, men når det gælder hygiejne med de "giftige" karklude, viskestykker og forklæder, så spiller det åbenbart ingen rolle.

Det er en skandale, for i en sådan klud findes der hobetal af bakterier, og især hvis kludene ligger nogle timer eller natten over i våd eller halvvåd tilstand, så vil bakterierne formere sig eksplosivt. Det betyder ganske enkelt, at når man næste gang anvender en sådan karklud eller viskestykke eller tager sit forklæde på, så vil man - i stedet for at formindske - øge bakterierne på de genstande, der aftørres. Man smører bakterierne på!

Hvis De ikke ved det, så skal karklude og viskestykker koges, vrides og hænges til tørre, hver gang de er blevet brugt.

Kan man ikke gennemføre dette, så brug engangspapir - sværere er det ikke.

For et par år siden skrev jeg i MEALS om samme hygiejneproblem. Jeg har siden fulgt situationen rundt omkring meget nøje. Beklageligvis må jeg konstatere, at forholdet omkring utallige genbrug af usunde karklude, viskestykker og forklæder nærmest florerer uformindsket.  

Personlig sætter jeg ikke mine ben mere i en kantine, restaurant eller butik - ej heller til et indkaldt pressemøde - hvis jeg ser, at personalet tørrer grabberne af i et "brugt" viskestykke eller i deres forklæde.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?