Efteråret 2003 præsenterede jeg Århus Havn, ved Auktionskajen mellem Fiskerivej og Pakkerivej, for den portugisiske forskerstuderende, Ana M. Oliviera fra Syddansk Universitet i Esbjerg. Hun forsker i den bemærkelsesværdige kontrast mellem Danmarks førende position som fiskerination og vores lave forbrug af fisk. Som biolog, dykker og sportsfisker er det altid en fornøjelse at se de farvestrålende fisk. Derfor nød jeg fremvisningen af Clausens fiskehandel og de tilstødende træhuse, hvor fiskene står i kasser, mens fiskefarsen bliver til fiskefrikadeller i nabohuset. Ana fik sine interviews på båndoptager, mens jeg fungerede som tolk.

For nylig havde jeg et forretningsmæssigt møde med Michael Rohde som er koordinator for Auktionen Gourmetmarkedet i Den Gamle Fiskeauktion A/S. Han berettede om planerne og viste mig rundt. Jeg blev overbevist om det ville være et godt sted at sælge nogle gourmetprodukter jeg ønsker at udvikle, og nogle som allerede er udviklet. Auktionen er et initiativ, hvor de lokale fiskehandlere står bag. Iværksætterne er P. Clausens fiskehandel, Pernilles Fiskefars, Jens Jensens Fisk og Aarhus Fiskernes Indkøbsforening. De garvede købmænd fortjener hæder og ære for at udvikle auktionen fra en mellemhandelsstation til detailsalg direkte til forbrugeren.

Storslået atmosfære

Atmosfæren på stedet er ganske enkelt så storslået, at min cykel automatisk kører den vej mange gange om ugen. Fra Riisskov triller cyklen først forbi Den Permanente Strand, hvor Jomsborgvikingerne bader året rundt. Toget mellem Århus til Grenå holder ved Den Permanente, så stedet for lidt præg af stationsby. Spadsereturen på stenmolen fra Den Permanente til Lystbåde- og Fiskerihavnen giver et pragtfuldt udsyn over vandet med Djursland i baggrunden. Den sidste mole i Fiskerihavnen er forbeholdt de gamle træbåde. Nyd synet af dem og de flittige mænd og kvinder i kedeldragter. En tur langs Fiskerikajen giver mulighed for at møde fiskerne som drager afsted for at snøre fiskene, der sælges på Auktionskajen lidt længere fremme. En tur gennem Jens Jensen Fisk og P. Clausens fiskehandel hører med på ruten. De præsenterer nogle af råvarerne levende i saltvandsakvarier, og de friske fisk ligger indbydende på is og får det til at krible i såvel min biologiske som min kulinariske trang til oplevelser.

Borgmesteren åbner Auktionen

Min cykel triller forbi fiskehandlerne lørdag 17 april kl. 10.45 og parkerer ved roklubben et stenkast fra Clausens Fiskehandel. Der er feststemning med flag og musik. Jeg er spændt på at høre om borgmester Louise Gade og Fødevareminister Mariann Fischer Boel er tændt med den samme glød som jeg. Min første tanke er om ministeren ankommer i ministerbilen, men jeg så ihvertfald ikke noget der lignede. Til gengæld hørte jeg noget, der først mindede om Brasiliansk samba, men det viste sig at være Århus Pigegarde som ankom i dagens anledning. Søren Clausen (søn af P. Clausen) bød velkommen og gav podiet til fru Louise Gade (V). Hun gav udtryk for glæde over at se, hvordan Gourmetmarkedet nu er en maritim efterfølger til åbningen af Århus å for nogle få år siden. Ordene var bestemt positive, men jeg savnede lidt mere tale direkte fra hjertet. Påklædningen hos de fleste tilhørere var ganske afslappet, så borgmesteren kunne godt have sluppet tøjlerne lidt. Efter flere ord erklærede hun Auktionen for åben, selvom markedet faktisk åbnede 15 april.

Fødevareministeren i Århus

Herefter gik fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) på talerstolen. Først og fremmest er det prisværdigt, at hun prioriterer Århus så højt, så vi sindige jyder ikke får mindreværdskomplekser overfor Kjøbenhavnerne. Ministeren lagde vægt på, at danskerne har mulighed for at købe fødevarer af høj kvalitet, selvom dansken ikke er begejstret for at bruge for mange penge på mad. Nu har forbrugerne imidlertid mulighed for at tage på Auktionen og finde et rigt udvalg af førsteklasses fødevarer. Det er et godt alternativ til at valfarte land og rige rundt for at finde de små producenter. Jeg vurderede der var en del ægthed bag fødevareministerens ord, og jeg bemærkede hun aktivt var rundt og kommunikere med de små handlende. Hos mig tæller handling mere end ord, og derfor får ministeren et plus for sin opbakning på denne festlige dag.

Lokalpolitisk opbakning

Det lokale folketingsmedlem Henrik Vestergaard holdt den sidste tale. Han er samtidig venstres fødevareordfører. Han var tydeligvis en meget engageret politiker som klart og utvetydigt lagde vægt på hæderen til de fire købmænd som har brugt flere år på at få Auktionen til at lykkes. Han ridsede perspektivet op ved at nævne, at Århus er centrum for fødevarer. Der findes forskning i fødevarer og store betydningsfulde andelsfællesskaber som Arla og industrivirksomheder som Danisco. Auktionen Gourmetmarkedet er således en brik i spillet, når Århus stadig satser på at være centrum for fødevarer. Ved at give forbrugeren usædvanlige kulinariske oplevelser af høj kvalitet åbnes samtidig mulighed for at knytte fødevarer sammen med turisme. Det sidste var min egen association.

Auktionen Gourmetmarked

Hvis læseren har fået lyst til at opleve markedet så har det åbent torsdage og fredage 10-14 samt lørdage 10-15. Der sælges fødevarer af høj kvalitet af små producenter fra Djursland og Kronjylland. De har ni stadepladser med varer fra ca. 25 gårde. Der sælges bl.a. følgende produkter: økologisk kød, fjerkræ, vildt, pølser, mel, marmelader, mejeriprodukter, franske specialiteter, frugt, grøntsager, honning, shii-take svampe, vine og brødprodukter. 12 maj åbner de enæggede tvillinger Jesper og Michael Koch fra Sønderjylland for Restaurant Koch. De vil skabe en aftenrestaurent på gourmetplan og et menukort med franske tendenser. Køkkenet ved auktionskajen vil blive deres base for at levere mad ud af huset.

Det bliver spændende at følge om århusianerne finder vej til det ny Gourmetmarked og ikke nøjes med at se på varerne, men faktisk køber så meget, at markedet også bliver en økonomisk succes.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?