Lige inden Folketinget drog på sin misundelses­værdige ca 5 måneders sommerferie, nåede man at drøfte Enhedslistens forslag vedrørende afhæn­gig­heds­skabende stoffer i tobakken. Et centralt punkt i debatten var, at ammoniak i cigaretter forstærker nikotinoptagelsen og dermed yderligere frem­provo­kerer afhængighed, og da rygning kan være livsfarligt, bør man ikke forstærke vanedannelse.

Den nogenlunde samme argumentation kunne anføres om Dansk Tipstjeneste, som via et reklamebudget på ca. 100 millioner kroner gejler folk op med indtryk om guld & grønne skove ved at spille, men som i stedet i stort omfang gør dem til ludomaner med ofte alvorlige familiemæssige konsekvenser til følge.

Vedrørende vanedannende stoffer er der vist ikke mange forbrugere, som tænker på, at sukker muligvis er det mest udbredte vanedannende stof i verden, og forstærker ofte også udviklingen af andre former for misbrug. Det viser sig, at mennesker der er afhængig af koffein eller alkohol også er afhængige af sukker.

Når det lykkes for nogle mennesker at stoppe en medicinafhængighed, går de meget ofte over til nikotin, koffein og sukker og som regel til en kombination af dem alle for at afbalancere det forstyrrede stofskifte. Derved sætter de faktisk kun yderligere fart på deres destruktive proces.

I bogen "Et godt liv uden mange stimulanser" anfører forfatterne, John Finnegan og Daphne Gray, at forbruget af sukker i USA i gennemsnit pr amerikaner er 65 kilo om året. For to hundrede år siden spiste en amerikaner i gennemsnit mindre end ½ kilo.

Der er ernæringseksperter, som mener, at det ikke er relevant at rubricere sukker som vanedannende, men mange analyser af sukkers virkning på stofskiftet har bevist, at det forstyrrer kropskemien og immunsystemet. Derfor kædes for stort forbrug af sukker sammen med sygdomme som allergi, astma, gigt, kræft, sukkersyge, hjertesygdomme, tandnedbrud, osteoporose,o.a.

Skal man om vanedannende sammenfatte, kan man vel nævne, at ca. 40% af tidligere rygere er holdt op inden for de seneste 5 år, og ca. 85% af folk som tidligere brugte sukker i kaffen i dag drikker den sort. Måske kan det være en indikation på, at personens egenindsats har betydning for sundere livsstil.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?