Danskerne foretrækker knaldhårde og grønne pærer. Men de har det med at blive bløde og gule efter få dage i frugtskålen. Forskere ved Forskningscenter Årslev har kigget på, hvordan pærer og æbler får og bedst bevarer den optimale kvalitet. Det rigtige plukketidspunkt og kølig opbevaring er nøgleord.

Forskerne arbejder på at udvikle metoder til at forudsige det bedste høsttidspunkt, så avlerne kan have mandskabet parat på det tidspunkt, hvor kvaliteten er i top. Nogle modeller er relateret til vejrforhold, andre til antallet af dage fra fuld blomstring og atter andre til kemiske analyser af frugten.

Træernes blomstring og frugtens udvikling er stærkt påvirket af vejrforholdene det enkelte år. Det optimale plukke­tidspunkt er, når frugterne har siddet længe nok til at få et godt sukker- og aromaindhold, men stadig er faste nok til at kunne tåle håndtering, lagring og videresalg til forbrugeren.

"Resultaterne tyder dog på, at både stigningen i sukker­indholdet og tabet af fasthed, når frugten modner, følger parallelle kurver, som afhænger af vejret. Ved at kombinere frugternes indhold af sukker og deres fasthed med vejrdata, er det muligt, at vi kan blive bedre til at forudsige det bedste høsttidspunkt. Men metoderne er fortsat noget usikre," siger seniorforsker Marianne Berthelsen, Forsknings­center Årslev.

Forskerne undersøgte, om man ved at plukke frugterne tidligt, kunne udsætte modnings­processerne, så frugten kunne holde sig frisk længere. Forsøgene viste imidlertid, at selv om frugten blev plukket meget tidligt - op til 14 dage før normal høst, hjalp det stort set ikke på holdbarheden. Efter bare tre dage var frugterne blevet helt bløde uanset plukketidspunkt og lagringstid.

"Konklusionen er derfor, at avlerne ikke kan gøre noget, som fremmer holdbarheden hos forbrugerne væsentligt. Det kan detailhandlen og forbrugerne til gengæld. Pærerne skal nemlig opbevares koldt, hvis fasthed og smag skal bevares i mere end 2-3 dage. Og det bedste sted ude hos forbrugeren er i køleskabets grønsagsskuffe," siger Marianne Bertelsen.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?