Intern firmajargon kan have mange betydninger
En mail er anklagerens bedste våben mod Arla: Jeg skulle lukke Hirtshals mejeri, og nu er det gjort, skrev Metros indkøbschef triumferende i en intern mail. Ifølge anklageren er DET beviset på den beskidte aftale mellem Metro og Arla Foods. Mailen var anklagerens stærkeste kort, da han i - byretten i Århus¤ afsluttede sin procedure i sagen mod Arla. - Der anvendes ofte et bombastisk og ofte saftigt sprog medarbejdere imellem, som heldigvis ikke altid bør tages for bogstaveligt. Jeg skulle lukke kan sagtens i realiteten betyde, at man har sejret, vundet eller udkonkurreret en konkurrent, og det er vel hele tiden alle firmaers drøm, at en kappestrid mellem konkurrerende parter falder ud til ens fordel. MEALS

Bakterier gør 70.000 syge
Hverken myndigheder eller eksperter ved, hvordan campylobacter bakterien skal bekæmpes, skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren. Campylobacter er overalt i miljøet, men man mener, at det største problem er fersk fjerkræ, tilføjer BT. Endvidere anfører samme avis, at for hver gang der ligger seks stykker importeret kyllingekød i køledisken er et af dem i gennemsnittet inficeret med salmonella. I november var 16,6 procent af det importerede kyllingekød inficeret med salmonella mod 0 procent af det danske kød. Fødevarestyrelsen offentliggør hver måned tallene for salmonellafund i kyllinge- og hønsekød. Man kan følge med på www.foedevarestyrelsen.dk, hvor der også er gode råd om at undgå salmonella. Det er et område MEALS i flere år har beskæftiget sig med, men nu ser det heldigvis ud til, at også andre medier interesserer sig for forbrugernes ve og vel på dette område. MEALS

Sundere mad i SFO'er og skoler
Gulerødder og andre gode sager har skubbet saftevand, mælkesnitter og slik ud af skoleboden. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Selvom tallet af skoler og fritidsordninger med en nedskreven kostpolitik er mangedoblet siden 1999, er det stadig kun hver femte institution, der i 2004 har en kostpolitik, skriver flere dagblade.

Mindre sukker i kakaoen 
En mild kakaovariant bliver nu lidt mildere. Fra nytår har Arla valgt at skære ned på sukkerindholdet i kakaomælken Mathilde Mild, skriver BT.

Landmænd tæt på stor fusion 
En fusion er på vej mellem Horsens Landbrugsforening med godt 550 medlemmer og Højderyggens Landboforening, der har knap 400 medlemmer i kartoteket. Landbrugsrådet.

Miljøet vinder, men landbruget taber

Ådalen bliver vådere allerede i sommer, og det får følger for lodsejerne. I løbet af de næste fem år vil amterne Viborg og Århus gradvist holde op med at skære grøde og på den måde vedligeholde Nørreåen. Landmændene, der har jord ved åen, er vrede over beslutningen, som de opfatter som et indgreb i deres ejendomsret. Landbrugsrådet.

Fik vi nu sandheden? 
Landbruget skal have en central rolle i nationalparkerne og kan ikke erstattes af græsningsaftaler med hobbylandmænd, for det er opgaven for stor til, skriver Thomas Bjerg Hansen, skov- og landskabsingeniør, Kibæk i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Gæmelke kræver hurtig oprydning i japansk fupsag
Japans landbrugsministerium advarer Danmark om, at anklagerne mod Danish Crowns datterselskab kan få drastiske konsekvenser i form af faldende forbrug hos japanske forbrugere. Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke opfordrer derfor til, at Danish Crown får ryddet op i den japanske kødsag, hvor to ledende medarbejdere i datterselskabet er anklaget for svindel. Jeg kender kun sagen fra pressen. Det er en sag Danish Crown internt må få løst. Jeg har læst mig til, at man har fritstillet ledelsen i Japan med kort varsel, så der må være et eller andet rivende galt. Jeg vil kun opfordre til, at den sag bliver løst, så det ikke skader dansk svineeksport, udtaler Gæmelke til Berlingske Tidende.

Danish Crown afviser kategorisk toldsvindel 
Bestyrelsesformanden for ESS Food, der også er vicekoncernchef i Danish Crown, Carsten Jakobsen, benægter, at datterselskabet skal have snydt den japanske statskasse for 50 mio. kr., idet han påpeger, at ESS Food er en grossistvirksomhed, og at ESS Food ikke har importeret varerne. De er købt gennem et hjemmemarkedsselsskab i Japan, der selv har importeret kødet, påpeger Carsten Jakobsen. Sagen har affødt en lavine af lignende sager, efter at de japanske toldmyndigheder har sat fokus på de virksomheder, der importerer kød til landet.¤ Importreglerne i Japan adskiller sig fra resten af markedet for international kødhandel, og vi har gennem vores brancheorganisation, Danske Slagterier, bedt om at få sagen taget op i WTO med henblik på en harmonisering, siger Carsten Jakobsen til Børsen.

Arla er ikke længere størst

Den franske mejerikoncern Lactalis har købt det italienske mejeriselskab Galbani for ca. 14 mia. kr. Dette bringer dem i toppen i Europa, og Arla må rykke ned på andenpladsen. Landbrugsrådet.

Arla skærper regler mod økosnyd
Mejeriselskabet Arla strammer sine regler over for de landmænd, der leverer økologisk mælk til mejeriet. Bestyrelsen har besluttet at kontrakterne med økologerne kan bortfalde med en dags varsel, hvis de overtræder reglerne om blandt andet sprøjtegift, medicin og foder. Desuden vil man kontrollere, at køerne er på græs det rigtige antal timer. Stramningen kommer som følge af en henvendelse fra Dansk Landbrug, skriver Ritzau,

Nye EU-regler om drikkevand 
Det Økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening advarer kraftigt mod en kommende ændring af et EU-direktiv, som vil inddele Europa i klimazoner med fælles godkendelse af pesticider inden for landegrupper. Hos Dansk Landbrug anser man dog ikke de nye regler for en trussel mod drikkevandet, siger viceformand Henrik Høegh. Universitetet styrker samarbejdet med producenter
Syddansk Universitet fremmer samarbejdet mellem fødevareproducenter og studerende for at sikre udvikling og forskning i sunde fødevarer. Et af de første skud på stammen er ph.d.-studerende Kristin Balslev Munksgaard, der skal deltage i Graasten Salaters innovationsforum og præsentere virksomheden for den nyeste viden på området. Det landsdækkende fødevarenetværk Foodture i Vejle står bag vidensamarbejdet og har høje forventninger til producenternes og dermed forbrugernes udbytte af innovationssamarbejdet, skriver Børsen.

Forsvarstale for landbruget
Landbrugsmessen Agromek 2006 blev åbnet med klar besked fra den nye formand, Peter Hansen.¤I Danmark har vi en landbrugssektor, der hører hjemme i den globale elite, når vi ser på produktivitet, dyrevelfærd og på miljø. Trods det må vi erkende, at væsentlige dele af det politiske liv og fagbevægelsen vedvarende søger at spænde ben for erhvervet med krav og oplysninger, som ofte viser sig at være helt ud af trit med virkelighedens verden, lød budskabet fra Peter Hansen, da han åbnede landbrugsmessen i Herning.

Nyt angreb på madmærke
Drop enhver tanke om et dansk ernæringsmærke øjeblikkeligt og brug kræfterne på at skabe et fælles europæisk mærke. Så kontant lyder opfordringen fra Dansk Handel & Service, der nu lægger klar afstand til regeringens ønske om et nationalt mærke få uger før, at mærket skal være på plads. Ernæringsmærket skal sidde på fødevarerne og hjælpe forbrugerne til at vælge de sunde frem for de usunde.¤ Mange af de store supermarkeder køber varer ind sammen med kolleger i udlandet. Derfor er den eneste løsning at forankre ét ernæringsmærke i EU, i stedet for at hvert land har sit, siger Kim Munch Lendal, diektør i Dansk Handel & Service.

Grønthandlere får de sureste Smileys
En gennemgang, som dagbladet Urban har foretaget, viser, at flere end hver tiende grønthandler får en af de sure smileys. Dermed ligger branchen suverænt i front. Hverken bagere, slagtere, restauranter, pizzeriaer eller andre kan følge med. Fødevarestyrelsen bekræfter, at det står specielt skidt til i den grønne branche, skriver Jyllandsposten.

Ungarer skal foretrække danske fødevarer
Ungarerne skal lære at foretrække danske fødevarer, når de køber udenlandske fødevarer for at forkæle sig selv. Det er baggrunden for, at en helt ny internetportal, der udelukkende fortæller om danske fødevarer og danske madtraditioner, går i luften i næste uge. Vi sender ligeledes i næste uge brev ud til op mod 900 indkøbere i Ungarn. Det gør vi for at sikre os, at beslutningstagerne får kendskab til den nye danske fødevareportal på det ungarske marked, siger statskonsulent ved den danske ambassade i Budapest, Ulrik W. Tornøe. Han oplyser, at de store i den danske kødindustri, Danish Crown, Tican og Tomarco allerede er med på portalen. Landbrugsrådet. 

Professor Claus Meyer 
Det er en kendt sag, at madguruen Claus Meyer altid har interesseret sig meget for smagen i maden. Helst fremhæver han franske produkter i "Grand Cru" klassen. På den Kgl. Veterinære Landbohøjskole i København er Claus Meyer udnævnt til professor for at give danskerne bedre og mere sund mad. Det kan muligvis føre til, at MEALS kan få defineret sund kost i ernæringsrigtig sammenhæng, og ikke som hidtil, hvor eksperter, slankerådgivere, politikere og mange andre¤på frihjul¤har slynget om sig med begrebet.

500 landbrug skal lukkes

300-500 landbrug med svin skal lukke. De er placeret forkert og skal flyttes ud i områder, hvor de ikke generer naboer (MEALS: fortrinsvis tilflyttede byboere) med ubehagelig lugt og gyllestank, fastslår Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke. Han mener, at de landbrug, der ligger for tæt på naboer, ganske enkelt skal slide anlægget ned og så flytte længere væk. Ifølge Gæmelke er landmænd stærkt interesserede i at gøre noget ved miljøet og tage teknologien i brug for at reducere problemer med lugt, gylle og fordampning. Det vil alt andet lige betyde, at kravet til, hvor meget jord man har, bringes ned, hvis teknologien ellers lykkes. Det vil hjælpe, hvis regeringen vil bruge penge, så vi sikres et teknologisk gennembrud på gylleområdet, siger han til dagbladet Børsen.

Connie i pesticidsag 
Miljøminister Connie Hedegaard erkender, at der sandsynligvis vil blive tilladt flere sprøjtegifte end i dag med EU-Kommissionens forslag om, at EU opdeles i tre klimazoner med fælles godkendelse af pesticider. Dansk drikkevand skades ikke, hvis EU-Kommissionen placerer Danmark i en klimazone, så vi skal godkende flere sprøjtegifte. Nye pesticider er mere miljøvenlige end de gamle stoffer, siger miljøordfører Eyvind Vesselbo (V) om EU-Kommissionens tanker om at indføre klimazoner. Zonerne vil ifølge Det Økologiske Råd betyde, at godkendte aktivstoffer øges fra 83 til 106 i Danmark. Dertil er at tilføje, at for en række år tilbage afgjorde en retssag i Danmark, at en person, som havde anlagt sag mod et vandværk, ikke var blevet syg af pesticider. Dette var ovenikøbet de pesicider, man anvendte dengang og ikke som der er tale om nu de mere miljøvenlige pesticider. MEALS

Socialdemokratiet: Naturen går forud 
Skal Danmark have nationalparker, vil det både betyde begrænsninger for eksisterende aktiviteter og erhverv og indskrænkning i kommende aktiviteter. Vi ønsker ambitiøse nationalparker, hvor der skabes en reel mulighed for udvikling og beskyttelse af enestående naturområder. Det betyder ikke, at virksomheder eller landbrug med en stor gylletank skal lukke fra den ene dag til den anden. Men på sigt må de lukke eller flytte, siger partiets miljøordfører Pernille Blach Hansen til Jyllands-Posten.

Færre frilandsgrise på danske marker
I 1990'erne kom et stigende antal grise ud i det fri, og tal fra Det Centrale Husdyrregister viser, at antallet af frilandsbesætninger toppede i 1998 med 1.264 besætninger. De nyeste tal er fra 2004, da der var 872, og tallet falder fortsat, vurderer Karsten Deibjerg Kristensen, direktør for Danish Crowns salgsselskab Friland Food. Antallet af landmænd, som har frilandssohold uden en aftale med os, er i kraftig tilbagegang, for landmændene er afhængige af en merpris, siger han. -Frilandsproducenterne kan ikke konkurrere til den almindelige pris længere, siger landmand Peter Bruun, Give, som selv har holdt fast i frilandsproduktionen og leverer til Friland Food. Landbrugsrådet.

Ernæringseksperterne forvirrer os
Det statslige Motions- og Ernæringsråd er med til at gøre det svært for danskerne at overholde et af de mest almindelige nytårsforsætter: At spise sundere. Det mener kritikere fra nogle af landets vigtigste sundheds­organisationer. Jeg forstår godt, at folk er forvirrede. Det er ærgerligt, for vores viden om, hvad der er sundt, har ikke ændret sig i årevis. Men i de år, vi har haft Ernæringsrådet, er det blevet stadig mere uklart, hvad der er sundt, siger sundhedschef i Hjerteforeningen, Lars Ovesen. Også Kræftens Bekæmpelse og Foreningen af Kliniske Diætister mener, at Motions- og Ernæringsrådet gør det svært for danskerne at spise sundt.

Ostehandlere drejer nøglen 
En efter en må ostehandlere dreje nøglen om. Seks ostehandlere er blevet nedlagt i løbet af to år i København og erstattet af tøjbutikker, lingeriforretninger og isbarer. Om nogle år vil de stort set alle være væk, vurderer Ostehandlerforeningen.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?