Fra idé til virkelighed

(3.3.2008) Fødevaresektoren investerede 339 mio. kroner med støtte fra Fødevareministeriet i nye fødevarer, nye måder at producere på og nye måder at afsætte varerne på markedet på. Det viser Fødevareministeriets redegørelse for innovationsloven i 2006, som netop er blevet sendt til Folketinget.

. Reduktion af lugt fra svinestalde. 
. Automatisk champignondyrkning. 
. Forsøg med selvrensende overflader i stalden ved hjælp af nanoteknologi.
. Ny mælkebøttehonning.
. Industrielle wokstegte grøntsager.
. Miljøvenlig behandling af opdrætsfisk.

Der er fuld fart på udviklingen i fødevareerhvervet, der i 2006, med tilskud fra fødevareministeriet, investerede i alt 339 millioner kroner i innovation. 137 millioner kroner kommer fra Fødevareministeriet, som i 2006 gav tilskud til 140 innovationsprojekter.

Interessen for udvikling var endnu større, og der blev søgt om støtte til 348 ansøgninger med et samlet budget på 840 mio. kr. De nye projekter skal give bedre fødevarer til forbrugerne hjemme og i udlandet. Andre projekter skal skabe nye veje til at afsætte danske fødevarer eller bedre og mere miljøvenlige produktionsmetoder.

De mange nye ideer er nu omsat til projekter, som vi skal leve af i fremtiden. Det er også helt afgørende, at fødevareerhvervet hele tiden fornyr sig, hvis erhvervet vil sikre sig en plads på det danske og globale fødevaremarked. Regeringen lægger vægt på at gøre Danmark til et førende videns- og iværksættersamfund, og her er der stort potentiale i fødevareområdet, der direkte eller indirekte beskæftiger over 300.000 personer svarende til mere end 10 pct. af den samlede beskæftigelse og står for omkring 20 procent af den samlede eksport, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Her er nogle få eksempler på projekter igangsat af virksomheder, jordbrugere og med tilskud fra Fødevareministeriet.

. Salt i brød, ost og forarbejdet kød udgør den største del af befolkningens saltindtag. Højt saltindtag er direkte koblet til forhøjet blodtryk, som ifølge WHO er den hyppigste dødsårsag i Europa. Fødevareministeriet har givet 3,2 mio. kroner i tilskud til et projekt, der skal mindske salt i forarbejdede fødevarer uden tab af smag. Projektet er et samarbejdsprojekt mellem førende danske fødevarevirksomheder som Arla Foods, Tican Foods Scandinavia A/S, W. Oschätzhen Århus A/S, Lantmännen Schulstad A/S, Danisco A/S, Teknologisk Institut og Institut for Fødevarevidenskab, KU Life.
· Forurening af muslinger med fx alger giver anledning til kvalitetsproblemer og økonomiske tab i muslingeerhvervet. Foreningen Muslingeerhvervet har fået 897.541 kroner i tilskud til at teste nye metoder til at bestemme, om skaldyr er forurenet.
· Lugt og ammoniakemission fra svineproduktionen påvirker naboer og det omgivende miljø. Bioscent Technology Aps. har fået 738.923 kr. til et udviklingsprojekt, der skal udvikle en luft­rensningsenhed baseret på membranteknologi til en størrelse, som skal gøre det muligt omkostningseffektivt at rense luften fra et helt staldanlæg.
· Høje lønomkostninger, mangel på arbejdskraft og arbejdsmiljø er væsentlige udfordringer for dansk gartneri og frugtavl. Gartneriet Alfred Pedersen & Søn Aps. har fået 707.156 kr. til udvikling af et lagerrobotsystem baseret på selvkørende plukkevogne. Plukkevognene fritager plukkeren for manuelt at skubbe eller trække vognen og systemet gennemfører automatisk tømning af vognen og palletering af de plukkede tomater.

Fakta om innovationsloven. Loven om tilskud til at fremme innovation, forskning og udvikling i fødevaresektoren trådte i kraft i 2001 og er revideret i 2006. Innovationsloven giver Fødevareministeriet mulighed for at støtte udviklingen af nye produkter, nye produktionsmetoder, nye koncepter for fx afsætning, nye kompetencer, nye samarbejdsprojekter mellem forskere og erhverv, nye investeringer i fødevaresikkerhed, hygiejne og effektiv produktion.

- De næste ansøgningsfrister er den 26. marts og den 30. april 2008.

Kilde: Fødevareministeriet.


¤

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?