Kilde: Hjerteforeningen

To store undersøgelser skaber tvivl om, hvorvidt Omega 3 forebygger blodpropper i hjertet og afhjælper atrieflimren. Af hensyn til deres hjerte spiser mange danskere dagligt Omega 3, der indeholder såkaldt flerumættede fedtsyrer. Efter sigende skulle tabletterne forebygge blodpropper i hjertet og afhjælpe atrieflimren. Men ingen af delene holder vand, hvis man skal tro to store internationale undersøgelser, der netop er offentliggjort i tidsskrifterne New England Journal of Medicine og The Journal of the American Medical Association. Omvendt er der intet i de to undersøgelser, der tyder på, at Omega 3 er skadeligt, og derfor vil Hjerteforeningen ikke advare mod midlerne.

På baggrund af disse undersøgelser må vi vurdere den samlede forskning omkring Omega 3 fedtsyrers indvirkning på hjertekarsygdom, og se om der er behov for at ændre vores anbefalinger, siger Hjerteforeningens forskningschef, overlæge, dr.med. Gorm Boje Jensen.

Den ene af de to undersøgelser omfatter en gruppe på knap 5.000 hollandske patienter, som alle havde haft en blodprop i hjertet og modtog den bedste medicinske behandling i form af bl.a. blodfortyndende medicin og blodtryksmedicin. En gruppe af forsøgsdeltagere spiste i gennemsnit knap 19 gram margarine, som indeholder forskellige flerumættede fedtsyrer, hver dag i næsten tre et halvt år. Den anden gruppe fik placebo. Undersøgelsen viste, at det ikke havde nogen effekt på hjertets tilstand at spise Omega 3.

Den anden undersøgelse omfattede 663 ambulante patienter i USA med anfaldsvis atrieflimren. Igen fik en del af gruppen Omega 3, mens den anden fik placebo. Testperioden var i dette forsøg et halvt år. Resultatet viste, at der ikke var nogen forskel på de to grupper, når det kom til atrieflimren. I begge grupper oplevede ca halvdelen atrieflimren eller -flagren.

• Hvert år rammes ca. 10.500 danskere af en blodprop i hjertet. 
• Mindst 50.000 danskere lider af atrieflimren, og antallet stiger.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?