Mortalin A/S

Usynligt snavs afsløres på 15 sekunder

Myndighedernes kontrol af fødevarebranchen afslører ofte svagheder. Selv om alt ser rent ud, kan der findes usynligt snavs. Og det er surt at få en sur Smiley - når man så let kan afsløre manglende rengøring.

Problemområder som maskiner, der bruges til både rå og forarbejdede fødevarer medfører risiko for krydskontaminering. Den almindelige rengøring af sådanne maskiner suppleres ofte med desinfektion. Men hvordan sikrer man sig at rengøring og desinfektion har været effektiv så alt er i orden?

Kvaliteten af såvel rengøring som desinfektion er altafgørende. Og da mikroorganismer er usynlige, må man måle kvaliteten af den udførte rengøring og desinfektion, siger afdelingschef Esther Ravnskjær Juul fra A/S Mortalin, der er specialister i fødevaresikkerhed.

Firmaet har gode erfaringer med SystemSure lysmåleren og den tilhørende UltraSnap test. På 15 sekunder afsløres eventuelle rester af mikroorganismer og fødevarer. Systemet er for nylig blevet præsenteret på TEMA 2011 i Bella Center - og det fungerer på følgende måde:

Prøven opsamles i et UltraSnap-rør med ATP, som reagerer med et enzym, der udsender lys. Lyset måles i SystemSure instrumentet og resulterer i en talværdi, som udtrykker, hvor ren eller snavset overfladen er.

Med en fastlagt grænseværdi har man således en målbar test for, om køkkenet er rent, eller der findes usynlig forurening. Metoden er velegnet til bl.a. bagerier, restauranter og kantiner.

Når myndighederne er på kontrolbesøg finder de ofte rengøringsbrist på, opvaskemaskiner (beskidte), gummilister (sorte belægninger), isterningmaskiner (slim og sorte belægninger), pålægsmaskiner (rester af råt kød), køleskabe/kølerummet (snavsede blæsere, gitre og ventilatorer) og røremaskiner, kødhakkere, og pølsestoppere (manglende rengøring).

Kontakt:

Esther Ravnskjær Juul, afdelingschef i fødevaresikkerhed, tlf. 20 10 34 33, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?