Spisesteder og turisme rammes hårdt af stigende fødevarepriser
Inflationen i Danmark er igen ved at åbne sit gab. Det er en kedelig udvikling, som efterhånden har stået på i lang tid og er i stik modsætning til, hvad vores konkurrenceevne har brug for.
Det begynder at ligne en situation, hvor vi kan havne i en inflationsfælde, som vil gøre os alle fattigere på kortere tid, end vore politikere sandsynligvis er klar over.
Inflationen i Danmark er¤en akilleshæl for vores muligheder for at klare os i en fortsat skærpet konkurrence med udlandet. Vi er nu oppe på en inflation på næsten 3 pct. Inflationen ville kun have været på godt 2 pct., hvis ikke regeringens skattereform have ført til en lang stribe nye skatter og afgifter!
Lige foran os lurer rekordhøje råvarepriser, som så vil slå igennem med mangfoldige prisstigninger - dagligvarer fx med op til 20 pct.
De forestående store stigninger kommer også til at gøre ondt for restauranter - ikke mindst spisesteder, turisterhvervet, kantiner, offentlig bespisning m.v.
Er befolkningen klar over, hvad der er gang i?
Det er allerede et stort problem, at Danmark, som er dybt afhængig af eksport, har Europas højeste inflation og tilmed har udsigt til, at den stiger yderligere.
Politikerne må snart stille sig spørgsmålet: Hvor længe kan det danske samfund holde til en udvikling ud af den tangent?
Staten kan naturligvis, som nogle politikere foreslår, optage lån, indføre nye skatter og afgifter og sætte gang i renovering her der og allevegne. Alene sidstnævnte vil komme ud for store prisstigninger på byggematerialer i forhold til i dag, som man vist ikke har taget højde for.
Danmark har prøvet alle disse metoder før, men da var vi slet ikke - på samme måde som nu - led i en global verden, hvor der næsten kun er eet nøgleord, der tæller: KONKURRENCEEVNE!
Længere arbejdstid fx 12 minutter er nærmest ubrugelig, når vi - som nu - taber konkurrenceevne! Opbygning til lager med lange eller måske ingen udsigt til afsætning er meget dyr at finansiere, hvis nogen i det hele taget vil påtage sig det.
Den høje inflation slår yderligere et søm i økonomitabet, fordi husholdningernes forbrugsmuligheder indskrænkes, og så er krav om stigninger i løn & pension i fulde omdrejninger.
En netop gennemført analyse viser, at 57 pct. af danskerne svarer, at de ikke mener, at vi betaler for meget i skat.
- Danskerne vil altså have velfærd, koste hvad det koste vil, og i det lys er der ingen grund til at tage inflationshøjden højtidelig.