Det kan muligvis blive en boomerang for kampagnen 6 om dagen

I de seneste år har der både i Danmark og internationalt været øget fokus på frugt og grønt som kilde til fødevareoverførte sygdomme hos mennesker. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at effektiv forebyggelse af sygdomme hos mennesker fra forurenet frugt og grønt bør ske så tæt på kilden som muligt. Men der mangler stadigvæk viden om, præcis hvilke typer frugt og grønt, der er de største kilder til smitte med sygdomsfremkaldende bakterier. 

Der har i MEALS i flere år været artikler om, at frugt og grønt kan være kilde til udbrud af fødevareoverførte sygdomme hos mennesker, og gjort opmærksom på, at de sygdomsfremkaldende bakterier fx kan¤stamme fra brug af forurenet vand til vanding af afgrøder eller til efterfølgende skylning af produkterne før pakning. Det må derfor hilses med tilfredshed hos forbrugerne, at DTU Fødevareinstituttet nu også peger på dette problem.

Problemstillingen med frugt og grønt som kilde til sygdomsudbrud er ikke ny, skriver DTU, for både i Danmark og i udlandet har der i de seneste år været fokus på frugt og grønt som følge af større og mindre sygdomsudbrud hos mennesker.

Fødevarestyrelsen har siden 2009 gennemført en række undersøgelser, som viser, at 2-3% af de undersøgte grøntsager og krydderurter var forurenet med salmonella eller campylobacter. Størstedelen af de positive partier var importeret fra udlandet.

Forebyggelse af sygdom fra forurenet frugt og grønt sker mest effektivt så tæt ved kilden som mulig, hvilket i mange tilfælde vil sige på landbrugsejendommene, som ofte befinder sig i udlandet. Derfor er det vigtigt at huske den internationale dimension i det forebyggende arbejde.

Både DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen deltager i internationalt samarbejde i EU-regi og globalt med henblik på at udbrede de danske principper for overvågning og udbrudseftersporing.

DTU Fødevareinstituttet udarbejder hvert år et smittekilderegnskab for salmonella, som viser, hvor smitten stammer fra. Den nuværende metode er ikke velegnet til at vurdere frugt og grønts rolle for smitte af mennesker. For at kunne lave et smittekilderegnskab, som inkluderer frugt og grønt, er forudsætningen at udvikle nye metoder og indsamle de nødvendige data.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?