MEALS holder juleferie
15-12-17 til 8-1-2018

Det har været et travlt år i 2017. Flere læsere er kommet til, og vi har derfor anskaffet et nyt mail-system.

Vi glæder os alle her på redaktionen til at være klar til det nye år, og vi ønsker vore mange daglige læsere og annoncører en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Med venlig hilsen
MEALS
John Albert Christensen, redaktør
 
 
 
Peter Aalbæks øko-landbrug har stort underskud

Det viser sig, at det er (for) dyrt skabe en økologisk landsby. Det oplever filmproducenten Peter Aalbæk Jensen, hvis selskab i 2016/17 kommer ud med et millionunderskud.

Peter Aalbæk har som bekendt en kæphest om at skabe en¤ økologisk landsby med navnet Hegnetslund ved Herfølge på Sjælland.

Hans projekt i selskabet Fortuna, hvor han er eneejer, gav i 2016/17 et komfortabelt underskud på 5,1 mio. kr.

Projekterne vil kræve en del investeringer i de kommende år, hvorfor der forventes et underskud indtil medio 2018, skriver selskabet i sin beretning!

 

Usikre om juice

En ny undersøgelse om frugtjuice viser helt klart, at der er stor usikkerhed omkring, hvad juice egentlig er. Det gælder især juice fra koncentrat, som har fået et dårligt image, og derfor er der behov for en forbedret¤ forbrugeroplysning.

Danske forbrugere er også meget forvirrede om, hvad frugtjuice egentlig er?


En forbrugerundersøgelse fra oktober 2017, bestilt af AIJN (European Fruit Juice Association) og projektet Fruit Juice Matters, viser, at man er i vildrede, når det drejer sig om frugtjuice, og især med hensyn af indholdet af sukker.

Fakta: Det er forbudt i EU at tilsætte sukker til frugtjuice, og det sukker der er i juice, stammer direkte fra den frugt, juicen er presset af.

Kun 5 % af deltagerne i undersøgelsen vidste, at juice ikke indeholder tilsat sukker. 37 % mente, at frugtjuice er tomme kalorier, der er direkte sammenlignelige med sodavand.

Hvornår er juice egentlig juice?

Står der juice på kartonen, er der tale om juice fra 100 % frugt, intet andet.

Men kun 27 % af de adspurgte forbrugere var klar over, at ordet juice skal stå på kartonen. Mange havde enten intet bud på, hvordan man kan vide, at produktet man køber rent faktisk er juice, eller mente, at det kunne kaldes juice når mindst halvdelen af indholdet var frugt. Derfor er det ikke så underligt, at mange forbrugere er forvirrede omkring, hvad juice er, hvis de køber frugtdrikke, smoothies og andre drikkevarer, hvor det er lovligt at tilsætte bl.a. sukker i den tro, at det er juice, de drikker!

Juice er en beskyttet titel!

"Det er derfor trist, at der råder så stor forvirring om, hvad frugtjuice egentlig består af", siger Gitte Hestehave, seniorchefkonsulent i DI Fødevarer.

Og da Juice er en beskyttet titel, er det vigtigt at slå fast, at frugtjuice, uanset om det er friskpresset eller fra koncentrat er ren frugt!

Der IKKE er tilsat sukker, kunstige sødemidler, farvestoffer eller konserveringsmidler til produktet, for i så fald må det IKKE længere kaldes juice!

Afrikansk svinepest

Fødevareministeren vil skrue op for initiativerne mod afrikansk svinepest på EU-niveau for at komme et eventuelt milliardtab på eksporten i forkøbet.

Der skal en mere målrettet indsats til for at forebygge smitte af den meget smitsomme virus afrikansk svinepest.

Rammer den danske svin vil det medføre tab i milliardklassen for den danske svineeksport, anslår miljø- og fødevareministeriet.

"Trods en massiv indsats fra både Kommissionen og medlemsstaterne, er det ikke lykkedes at standse udbredelsen af afrikansk svinepest. Tværtimod ser vi fortsat spredning fra øst mod vest. Derfor er det for mig åbenlyst, at vi i EU nu skal have skruet markant op for både forskning, forebyggelse og bekæmpelse af sygdommen. Det gælder også om at få lukket små svinebesætninger i risikoområder. De kan udsætte hele eksporten for nedlukning, og den risiko kan vi ikke løbe," lyder det fra Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Han vil ifølge meddelelsen præsentere en række initiativer ved et ministermøde i EU senere mandag.

"Jeg vil foreslå, at EU nu samler en international ekspertgruppe, der skal evaluere og udbygge strategien. Vi har brug for anbefalinger til, hvordan vi kan blive bedre til at forebygge at smitten spreder sig, og hvordan vi mere effektivt bekæmper smitten. Og så skal der i EU-regi sikres, at igangværende forskningsprojekter har fokus på hurtigt at få udviklet en effektiv vaccine, der også kan benyttes til vildsvin," siger han videre.

 

PRESSEN OG POSTEN

 

13-12-2017 | Scandic Danmark i ny fiskeaftale. Hotelkæden indgår en leverandøraftale af fisk med Strandbyfisk ApS, der er ejet af Dagrofa. Strandbyfisk, der blev opkøbt af Dagrofa i juni i år, via Foodservice Danmark nu skal levere fisk til hotelkædens 22 restauranter i Danmark. (MEALS)

13-12-2017 | Online hos Coop. Forårets afsked med Postnord som distributør har givet Coops online hold meget ekstra arbejde, men den kommercielle direktør er alligevel ovenud tilfreds med udviklingen. Dog ville han gerne have kunnet sætte endnu mere skub i 2017. (MEALS)
 
 
12-12-2017 | Man skal være opmærksom på, at Brexit kan lægge et stort prispres på danske fødevarer. Landbrug & Fødevarer er gået med på højeste niveau i en såkaldt Brexit Task Force! Det gjorde man for at 
sikre sig, at det kommer til at gå så let som muligt for dansk fødevareindustri, når briterne forlader EU. Men det vil sikkert vise sig også at have uforudsete konsekvenser. (MEALS)

12-12-2017 | Ikke flere hos Kraft Heinz. Den amerikanske fødevareproducent har nu valgt side, og sætte buræg uden for deres forretningsområde, viser deres første CSR-rapport nogensinde. (MEALS)
 
11-12-2017 | Kokken & Jomfruens har indstillet udlandsdrøm. Udviklingen er på højtryk i Catering dnmark efter Coops indtræden i kredsen af ejere. Det koster naturligvis mange penge på den korte bane, men det skyldes store investeringer i fremtiden, fortæller direktøren i selskabet, som tilmed inden længe forlader forretningen. (MEALS)

11-12-2017 | Løfter økologi betydeligt. Landbrug/Fiskeri fik bevilget 160 mio. kr., og initiativet vækker stor ros fra Økologisk Landsforening. (MEALS)
 
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?