Især siden 1982 har der været voldsomme diskus­sioner om pesticiders farlighed.

Myndighederne har ikke fremlagt dokumentation for, at stofferne er sundhedsskadelige - snarere for det modsatte, nemlig at pesticiderne ikke udgør nogen reel risiko. Alligevel synes den fremherskende mening fra officelt hold at være, at pesticider er noget Fanden har skabt. Derfor kan mistanke om vildledning - fortrinsvis af hensyn til mere kontante formål - ikke udelukkes.

Det har lydt hjerteskærende, når politikerne gennem årene har fremført, at man må sikre, at vore olde- og tipoldebørn kan få rent drikkevand. Enhver vil naturligvis svare ja hertil, men en politiker ved om nogen, at vil man opnå noget af sympati, skal man tale smukt og beskyttende til børn og hunde.

Det nærmeste man kommer en politisk saglig forklaring er, at det om 100 år, "da er alting jo glemt", kan vise sig, at vi ikke har rent og sundt drikkevand. Ligeledes af forsigtighedsgrunde og med afgift for at gå udenfor kunne man påstå, at himlens blå farve er farlig.

Der har i tidens løb været mange, som har spået jordens undergang; men trods klar overskridelse af udløbsdatoen er den still going strong og sandsynligvis bedre.

I en meddelelse fra Fødevareministeriet i 2002 skrives, at når man skal vurdere risikoen ved pesticidrester i fødevarer, tager man i dag udgangspunkt i de enkelte stoffers giftighed. Hvis en frugt eller grøntsag indeholder flere forskellige pesticider på én gang, bliver vurderingen imidlertid vanskeligere.

Cand. scient. Trine Reffstrup har i et forsknings­projekt i Fødevaredirektoratet gennemgået dels den videnskabelige litteratur om kombinationseffekter af pesticider, og dels de modeller der bruges til at vurdere risikoen ved kemiske blandinger.

Rapporten konkluderer, at der ikke findes én anvendelig standardformel, men at forskellige modeller kan bruges afhængigt af blandingen. Rapporten gennemgår ved hjælp af modellerne 10 eksempler, hvor man vurderer risikoen ved pesticidblandinger i udvalgte afgrøder.

Vurderingen viser, at de aktuelle blandinger efter al sandsynlighed ikke udgør nogen sundhedsrisiko for mennesker.

Kommentarer til denne artikel?
Mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?