AGA A/S

Et hav af ideer fra "jord til bord"

Kølekæden er altafgørende for en madvares naturlige friskhed - kvaliteten, der skal bevares fra producent til forbruger. Hos AGA har man gennem det sidste årti gennemgået en rivende udvikling inden for produkter, applikationer og services til levnedsmiddelindustrien, og det ikke mindst takket være markedschef Flemming Kay, der til stadighed tænker i helheder, og hos hvem de nye, spændende og sjove ideer er blevet til et mylder af løsninger - primært i samarbejde med AGA's kunder.

Frysningen

Det kan være svært at huske, at der for bare ti år siden fandtes en verden uden frysning med nitrogen. Dengang skulle der en idérig person til for at overbevise industrien om nitrogenens fordele. Virksomhederne brugte ammoniak til frysning, mens frysning med gas var næsten ukendt.

Det var en stor mundfuld for Flemming Kay, da han sagde ja til jobbet som applikationssælger i en afdeling uden ansatte, næsten uden produkter og med meget få kunder. - Min første opgave var at få AGA kendt som en seriøs og troværdig samarbejds­partner i levnedsmiddelindustrien og på højere læreanstalter. Det næste mål var, at vi ville anerkendes for at være en innovativ, fremsynet og kreativ samarbejdspartner.

Gør det umulige muligt

Dengang havde AGA én fryser hos en kunde, der frøs panerede fiskefileter. Det var dengang. Nu fryses der med nitrogen overalt i fødevare­industrien. Fisk, ost, frugt, kød og færdige pizzaer er blot nogle af de produkter, som er frosset i nitrogenfrysere. - Mit vigtigste mål har været at finde nye måder at bruge gas på. Jeg tror, det har været muligt, fordi jeg kun sjældent har mødt grænser, som jeg har været nødt til at holde mig indenfor. Når du lader et menneske slippe kreativiteten løs med sund fornuft, så giver det resultater. Når du skal skabe noget, fra ingenting til et færdigt produkt, så nytter det ikke at være traditionelt tænkende. Udvikling sker ikke efter snorlige linier. Du skal have lov til at prøve, prøve og prøve. Og så prøver du lige en gang til, siger Flemming Kay om processen i nyudvikling, der senest har ført en ny spiralfryser med sig.

Spiralfryser
Spiralfryser

I meget korte træk er det verdens mindste spiralfryser, der leveres i ét stykke, og som kan køre straks efter, den er leveret.

Udviklingsarbejdet har været internationalt i Linde koncernen, som AGA er en del af, mens færdigudviklingen og finpudsningen suverænt sker i Danmark, hvor blandt andet landets største eksportør af pølser bruger fryseren. Produktudvikling sker i det hele taget i et tæt samarbejde med kunden.

Vi har mange fremsynede producenter i Danmark, som sætter standarden for resten af Europa. Da det tidligere Danisco Foods, nu Ardo, i 1996 fik idéen til en tabletfryser, som kunne fryse for eksempel sovs eller suppe direkte i tabletform, var virksomheden så langt fremme, at forbrugerne slet ikke var parate.
- Vi troede alle på, at det var en super idé, men salget eksploderede først for et par år siden. Nu er det til gengæld en markant milepæl, at vi køber en færdigret med kylling, ris og grøntsager, og at den kan fås med sovs i tabletform. Vi er i gang med forsøg, hvor vi skaber 3D-figurer til produkter, formet som f.eks. en fiskefilet, siger Flemming Kay, der de sidste 10 år har været med til at udvikle et utal af produkter, som har indvirkning på vores fødevarer.

På indkøb med Georg Gearløs

Flemming Kay forklarer, at hans arbejde er en passion, der ikke er tidsbegrænset fra 9 til 17. - Jeg tænker ofte på, hvad jeg selv kunne ønske mig. Hvordan kan jeg få en god portion mad, uden at skulle bruge en halv dag på at lave den? Hvordan undgås unødig opvarmning eller atmosfærisk luft i produktionen? Og hvordan kan en produktion automatiseres? Der er en evig strøm af nye tanker i mit hoved. Hvis noget kan gøres lettere og bedre, hvorfor så ikke gøre det?

Indpakningen bærer også præg af idévirksomheden

I 1992 var der på supermarkedets hylder ganske få produkter som mælkepulver, kaffe og en smule peanuts, der var pakket i beskyttende atmosfære. Når man nu går på indkøb, er verden en anden. Ser man sig omkring, er der ost i blok og skiver. Pålæg. Industrielt fremstillet hakkekød af okse, svin og fjerkræ. Brød. Chips og grøntsager. Der er produkter overalt, som er pakket i beskyttende atmosfære.

Et af de spændende projekter har været udviklingen af fryseren CRYOLINE® SC. - Fidusen er, at den ikke har noget stålbånd, i stedet bruger vi en PE folie som transportbånd. Produktet, der fryses, får ingen båndmærker, og der er ikke noget, der klistrer fast. Du kan fryse alt på den, selv produkter i flydende form. Bunden af fryseren er en stor varmeveksler, og du får en hurtig indfrysning, med den fordel at alle produkter slipper, siger Flemming Kay.

Idémanden understreger, at han nok er en blanding af Georg Gearløs og Fætter Højben, for udvikling handler også om held. Og hvis heldet følger ham, vil forbrugerne kunne konstatere det på madkvaliteten. - Det er da dumt, at vi lægger frost- og ferske varer i et varmt bagagerum og ødelægger fødevarer, som ellers er optimalt behandlet af producenterne. Jeg er klart miljøskadet, men tænk hvis vi kunne holde maden helt kold på vejen fra supermarkedet til hjemmet.

Hvad er kryogenfrysning?

Når der indfryses med nitrogen eller kuldioxid, kaldes det for kryogenfrysning, da indfrysningen sker ved en meget lavere temperatur end ved konventionel frysning.

Nitrogen (flydende) er -196°C, og kuldioxid (flydende) er -78°C. Kryogen indfrysning iver en bedre produktkvalitet, fordi cellestrukturen i produktet ikke ødelægges. Det gør det også muligt at fryse produkter, der ikke kan fryses konventionelt.

Hvad er pakning i beskyttende atmosfære?

 

Pakning af levnedsmidler i beskyttende atmosfære sker med specialudviklede gasser og gas­blan­dinger, der, sammen med den rigtige pakketeknik, i væsentlig grad bidrager til at forlænge holdbarheden og kvaliteten hos en lang række produkter.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?