På "Konferencen om Fødevareforskning" beskæftigede tolv kendte personer i et af de otte scenarieværksteder sig med: sundhed, ernæring og livsstil. Begrebet sundhed er om noget oppe i tiden, men hvis man i den forbindelse diskuterer kost og motion, så er det et par områder, hvor man - på grund af manglende tidligere statistik - ikke er i stand til at sammenligne, som man gør, med for tredive-fyrre år siden.
"Sunde-fødevarer" er blevet en af tidens mest anvendte fraser, men beder man fx politikere, eksperter, forskere, slankerådgivere og læger konkretisere, hvad der er sunde fødevarer, så kan man være næsten sikker på, at de nævner frugt & grønt og aldrig noget med energiindhold. Spørgsmålet er, om energiindhold ikke bør nævnes først?
Fedme her der og allevegne
Der hævdes ustandseligt, at fedme i forhold til for årtier siden ligefrem har udviklet sig til en epidemi. Dette har åbnet for, at et hav af eksperter kan afsætte deres slankeråd til mistrøstige overvægtige personer. Gode holdbare slankeråd udspringer af forfængelighed og kan bedst erhverves i skønhedssalonen eller foran spejlet. Enlige har især svært ved at holde vægten - muligvis fordi de ikke har nogen at slanke sig for.
Den mest hyppige begrundelse for at klassificere fødevarer er, at danskerne spiser for fedt og derfor er for kraftige. Denne påstand kan ikke entydigt afvises, men det kan heldigvis heller ikke afvises, at danskerne nu om stunder spiser langt mere ernæringsrigtigt end tidligere. Beregninger viser, at 5 til 30 årige stort set har den rigtige vægt. Det er en målgruppe, som har været diskuteret særdeles meget, og selv om gennemsnittet er OK, så vil, de fede af dem udvikle sig til at blive uforholdsmæssigt dyre for samfundet.
Sen (for sen) erkendelse
En del folketingspolitikere gør omsider opmærksom på, at der procentvis er et betydeligt større antal tykke og fede indvandrerbørn end af etnisk danske børn (et forhold Ugebrevet MEALS i snart mange år har skrevet om). Desværre har samfundet aldrig ønsket at skrive landets generelle kostvejledninger og lignende materiale på sprog, som indvandrerfamilierne kunne læse.
Det forekommer ikke betryggende, at folk i sådanne funktioner er flere år om at kunne stille en synlig diagnose. Tal fra Glostrup Amtssygehus viser, at 25 procent af de herboende pakistanere har sukkersyge mod 2-3 procent i den øvrige befolkning, og for tyrkerne er det 10 procent. Tilmed peges der på, at problemet risikerer at gå i arv til børnene.
JA, motion gør dig sandsynligvis tykkere
Motion er noget af det bedste, der findes for legemets holdbardhed, men at kæde motion sammen med at du vil tabe dig er langt overvejende skrupforkert. Tvætimod vil du ofte tage på ved at dyrke motion. Stor, større, størst energiudfoldelse gør dig tørstig og sulten.
Konferencen om sundhed, ernæring og livsstil kom rundt om mange emner, men vi fandt, at mange myter har bidt sig fast, og i for stor udstrækning kom til at præge debatten.