Landbruget har i 2004 med 18 milliarder kroner foretaget den største gældsforøgelse nogensinde. Det bringer ifølge Dansk Landbrugsrådgivning den samlede gæld op på over 224 milliarder kroner. Alene siden 1990 er gælden steget med over 80 procent.

Gældsforøgelsen hævdes at skyldes investeringer til omstrukturering, men det er bestemt ikke hele forklaringen. Mange års dårlig økonomi blandt landmænd har for dem i høj grad bevirket, at der snarere er stiftet gæld til dagligt forbrug. Så for mange landmænd vil omstrukturering betyde, at de¤dømmes fra gården.

Er MEALS pessimister?

Globaliseringen vil gøre det sværere og sværere for dansk landbrug at klare sig, og det bliver i hvert fald ikke nemmere at konkurrere, hvis gården er højt belånt.

En stærkt forgældet landmænd kan i nogen grad¤betegnes som fæstebonde, hvor man lejer gården med jord af sit pengeinstitut på vilkår, som er fæstet (udformet) i en skriftlig kontrakt. Hvis han ikke overholder betingelserne, bliver han dømt fra gården.

Udviklingen med øget gældsætning i landbruget har i årevis været foruroligende for mange, men da organisationerne og politikerne hele tiden tager situationen med knusende ro, så er der muligvis slet ingen grund til vores bekymringer.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?