Landmænd haler ind på byboere
De senere år er mange boligejere specielt i byerne blevet forgyldt, men der er nu heller ingen grund til klage for mange landmænd fx kvæg- og svinefarmere. Kampen om deres jord raser som aldrig før.¤ De sælger nemlig deres jord fra¤ til skyhøje priser. Året 2005 har været et rent guldår, så der er mange landmænd, som med tegnedrengen under hovedpuden ligger højt om natten. Endnu flere landmænd vil i 2006 få ondt i nakken - men ro i økonomien - da 2006 forventes at blive et endnu bedre år for jorddrotter. MEALS

Unge landmænd vover også pelsen
Der er eksempler på , at 40 årige veletablerede landmænd rask væk køber jord og gårde for op mod 30 mio kr, men også nyetablerede unge landmænd¤ køber gerne op for beløb på 15 mio kr eller mere, skriver Berlingske Tidende.

Rekord eksport
Eksporten af såkaldt agroindustrielle produkter - fx ingredienser og maskiner - vil runde 39 mia. kr. i år og vil dermed sætte rekord. De industrielle landbrugsrelaterede produkter måler sig således pænt med den regulære landbrugseksport fra Danmark. Landbrugsraadet oplyser, at eksporten specielt har været god i fjerde kvartal, hvor salget af maskiner og industriudstyr traditionelt topper. Eksporten af landbrugsvarer nåede i fjor 58 mia. kr, og lige efter nytår ventes Landbrugsraadet at komme med en vurdering af værdien af dette års eksport. 

Svinekød holdt tilbage 
Danish Crown forsikrer, at samtlige kunder - grossister, supermarkedskæder og forædlingsvirksomheder - både i Danmark og resten af verden allerede den 12. december blev bedt om at tilbageholde svinekød med salmonella DT 104. Det drejer sig om udbenede skinker produceret på slagteriet i Vojens den 14. og 15. november, og som blev fordelt til bl.a. 25 slagterier og supermarkeder i Danmark samt til eksportmarkederne. Forsikringen kommer efter at et sydkoreansk dagblad oplyste, at lidt mere end et ton svinekød fra det danske¤ selskab er tilbageholdt i Sydkorea. - Via EU's alarmsystem for fødevarekvalitet er alle kunder blevet orienteret om det inficerede kød, siger kommunikations­direktør Anne Villemoes, Danish Crown.

Modig udtalelse 
Danish Crown og Swedish Meat har hidtil opretholdt en larmende tavshed om fusion. Men en bramfri udtalelse af den forestående direktør for Swedish Mear, Åke Modig har medført flere og mere åbenlyse udtalelser fra formændene for de to selskaber om fusion. MEALS

Fjerkræsektor i Danmark under pres
Produktionen af slagtekyllinger i Danmark falder i 2006 med hele syv mio. kyllinger i forhold til 2005, hvor der er blevet slagtet 128 mio. Vi har det svært i branchen. Det skal der ikke herske tvivl om, siger adm. direktør Per V. Møller, Rose Poultry. Årsagen til faldet i de seneste års produktion i Danmark er den stigende import af fjerkrækød især fra Brasilien og nu også fra de nye EU-lande i Østeuropa, skriver Landbrugsrådet. (MEALS; Med hensyn til fjerkræ fra de nævnte lande¤ har det åbenlyst stået på i flere år).

Medicinrester i økologiske køer

Den første danske økologiske landmand er ved retten i Ringkøbing blevet dømt for ulovligt at have brugt og opbevaret medicin i sin besætning. Dommen lød på en bøde på 16.000 kr. plus sagsomkostninger. Landmandens mejeri, Arla, overvejer yderlige straf. Samtidig kræver økologiske landmænd strengere straffe, skriver Landbrugsrådet.

JuleDanmark køber blomster som aldrig før 
Julesalget er gået rigtig godt for de typiske juleplanter. Kæderne har aftaget rigtig mange blomster, 50 pct. flere end sidste år, oplyser formanden for Producentforeningen for Prydplanter, Kaj Jørgensen, Årslev.

Slagtere skal grave kabler ned på Sjælland
MT Højgaard har ansat 57 fyrede slagteriarbejdere fra Danish Crown i Holbæk og Ringsted til at grave el- og bredbåndskabler ned på Sjælland. Slagteriarbejderne skal nu omskoles og lære at køre de to tons tunge gravemaskiner. Omskolingen begynder allerede inden slagteriet lukker den 31.marts. skriver Landbrugsrådet.

Nej til ejerbeviser i små mejerier
Ejerne af de små mejerier vil ikke dele formuen solidarisk, sådan som Arla-ledelsen besluttede i sidste uge for de 11.000 andelshavere. Talsmand for de mindre mejerier, Niels Bruun, oplyser ifølge Mejeriforeningen, at der ikke indføres ejerbeviser til andelshaverne på de mindre mejerier. De mindre mejerier satser alene på at være attraktive ved at tilbyde en løbende højere pris for mælken, end Arla kan. Landbrugsråder, Bornh

Landmænd risikerer skattesmæk
10.000 danske landmænd risikerer et skattesmæk, fordi myndighederne ikke kan nå at udbetale deres landbrugsstøtte inden nytår. Dermed falder der to års støtte i et enkelt skatteår, og de berørte kan komme til at betale en topskat, som de ellers kunne have undgået. Formand for økonomiudvalget i LandboNord, Knud Thing, Hvilshøj og formand for planteavlsudvalget, Hans Chr. Holst, Aså, forlanger, at skatteministeren ændrer praksis eller som minimum giver en dispensation, så beskatningen sker i ansøgningsåret, og ikke i udbetalingsåret skriver Landbrugsrådet.

EU vil stoppe støtte til dyretransport 
EU-Kommissionen bøjer sig nu for pres for en række EU-lande, herunder Danmark, og Europaparlamentet og vil stoppe den stærkt kritiserede EU-støtte til transport af levende kvæg. Støtten har været under voldsom kritik, fordi dyreværnsfolk i flere omgange har dokumenteret, at dyrene bliver mishandlet under transporten, der især går til Mellemøsten. Beslutningen vil næppe få den store betydning for de danske landmænd, da ingen af dem eksporterer levende kvæg over så store afstande. Ritzau
.
Nu er havregryn igen sundt
Forbrugerminister Lars Barfoed (K) forsøger igen at lancere et ernæringsmærke efter voldsom kritik af hans første forslag til en mærkningsordning. Med det nye forslag vil der komme tre mærker. Hver madgruppe vurderes hver for sig. Flere varer kan få det bedste mærke, heriblandt havregryn, müsli med frugt, alle typer af magert kød, magert pålæg, enkelte slags pølser og leverpostej, paneret fisk, brød med fede brødkerner m.m. Men selv fedtfattige skæreoste kan ikke få det bedste mærke, kun det næstbedste. Det samme gives til fx æg, nødder og planteolie. Landbrugsrådet

Kinas bønder slipper for skat 
For første gang i 2600 år vil de kinesiske bønder slippe for at betale den statslige landbrugsskat. Afviklingen af skatten var allerede bebudet, men afskaffelsen sker tre år før forventet på grund af voksende uro i landsbyerne, skriver Politiken.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?