På marken og i haven findes der talrige planter, der udover deres kendte smag og ernæringsfysiologiske værdi er i besiddelse af en entydig helsevirkning. Den hjemlige peberrod (latin: Cochlearia armoracia) er utvivlsomt et parade­eksempel. Hvad gamle koge- og urtebøger påstod, er i dag anerkendt viden, nemlig at den stærke peberrod råder over betydelige helsekræfter.

Peberrodens udrensende virkning, som allerede er beskrevet i gamle urtebøger, kan forklares ved, at virkestofferne, som via de øvre afsnit af tyndtarmen befordres over i blodet, ret hurtigt udskilles gennem nyrer og urin eller åndedræts­organerne og dermed virkelig udøver en udrensende virkning i disse organer.

På den måde forstyrres den godartede floras vigtige arbejde med vitaminproduktionen i tyktarmen ikke, dvs peberrodens positive medicinske dybde­påvirkning har ingen uønsket bivirkning på tyktarmens bakterier.

Derudover er den en fremragende leverandør af vitaminer og mineraler som calcium, magnesium og fosfor. C-vitamin­indholdet pr. 100 gram er gennemsnitlig 114 mg, og det er ret nøjagtigt det dobbelte som i en citron. Man kan med rette sige, at peberrod er en sanse­stormer i madlavningen. Producenterne leverer den som grøntsag, fløde- eller æblepeberrod.

Peberrod er fremragende til kød- og fiskeretter, pikante saucer, dip eller som salatsaucer. Kogt kød samt vildtretter og røget laks får ligeledes et smagligt fremragende supplement, ja selv den almindelige forloren hare.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?