(19.11.2007) EU debat om lav moms på økologi. Måske kan økologiske varer blive solgt med nedsat moms i EU fra 2010, når de 27 EU-lande skal enes om nyere fælles regler på momsområdet. Ligesom det har været et omdiskuteret tema op til valget her i Danmark, så giver den franske regering i øjeblikket også stærkt udtryk for at få lov til at fremme salget af økologiske fødevare ved hjælp af nedsat moms. Nedsat moms har længe været et emne på dagsordenen i EU-samarbejdet, og der kan endnu være lang vej, før der bliver indført lav moms på frugt og grønt. Landbrugsraadet.

------------------------------
(17.11.2007) Danish Crown mod kanonresultat. Ud over at være en af verdens største kødkoncerner, har Danish Crown det bedste resultat i fem år. Dette skyldes, at koncernen har været igennem konsolidering i 2005-2006, lukning af fabrikker og afskedigelse af op imod 2000 medarbejdere. Endvidere er Danish Crown nu klar med den største restbetaling i flere år, hvor der gives 0,75 kr. pr. kilo leveret svinekød. kr. En tilfreds adm. direktør i Danish Crown, Kjeld Johannesen forklarer: "Vi har været igennem en lang tur, hvor vi har konsolideret kerneforretningen. Det betyder, at virksomheden nu trimmes til at gå offensivt til værks". Landbrugsraadet.

--------------------------------

(16.11.2007) Usikkert om Forbrugerministeriet fortsætter. Ifølge forlydender¤er det usikkert, om Familie- og Forbrugerministeriet kan forsætte som hidtil. Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er nemlig¤utilfreds med ministeriet. I stedet¤ønsker partiet et såkaldt jord til bord-princip, som skal sikre, at ansvaret for¤hele fødevareproduktionen lægges indenfor et¤ministerium, nemlig Fødevareministeriet. MEALS.

-------------------------------
(15.11.2007) Dramatisk økonomisk nedtur for Royal Unibrew. Stigende råvarepriser og samtidig kraftig konkurrence fra Carlsberg har sendt Danmarks næststørste bryggerivirksomhed ud i tovene.

Efter et voldsomt dyk i indtjeningen i årets første ni åneder varsler man massefyringer på grund af snarlig lukning i Maribo Bryghus, Letland, Polen og Italien. Tilbage har man i Danmark kun bryggerierne Ceres, Faxe og Albani og sidstnævnte menes at være det næste bryggeri i rækken, som Royal Unibrew må lukke.

Det er umiddelbart vanskeligt at se, hvorledes en økonomisk forbedring skal kunne indtræffe. Et allerede afprøvet forsøg på at sende stigende produktionspriser over på forbrugerne er slået fejl. Tilmed kører Carlsberg og Tuborg nogle kraftige priskampagner i dagligvarehandelen.

- Også mange af de¤nye små¤bryghuse, som er skudt op¤i landet, ¤har svære økonomiske forhold at arbejde under, så en reduktion på dette område må også forvenrtes. MEALS.

-------------------------------

(14.11.2007) Udsigt til meget store¤prisudsving. Nu kan man mærke konsekvensen af EU's ændrede landbrugspolitik, hver gang man køber sine dagligvarer. De seneste år er EU begyndt at foretage en betydelig liberalisering af landbrugspolitikken til ændring for årtiers planøkonomiske styring af fødevarepriserne. Den aktuelle priseksplosion på især mejerivarer og korn på det globale marked skyldes således denne liberalisering. I oktober måned toppede fødevarepriserne i flere årtier og i løbet af den seneste måned har man tydeligt kunne mærke konsekvenserne heraf. Denne udvikling bunder dels i verdensmarkedsprisernes stigning og dels i, at EU har givet tilladelse til denne prisstigning i Europa. Landbrugsraadet.

------------------------------

(13.11.2007) Er du til dessert? For 25.000 US$ svarende til ca. 125.000 kr. får du en "Frozen Haute Chocolate" på restaurant Serendipity i New York.¤ Det er en chokoladeisdessert, hvor chokoladen skulle være fremstillet på en eksklusiv blanding af 28 forskellige kakaotyper, inklusiv 14 af de dyreste og mest eksotiske fra hele verden. Kreatøren Stephen Bruce, ejer restauranten Serendipity i New York, der drives sammen med juvelerforretningen Euphoria.

I Danmark er priserne mindre.¤På Ruths Hotel i Skagen afslutter mesterkokken Michel Michaud sine kulinariske aftener med en¤ "Kærlighedserklæring til chokoladeelskere" til 170 kr, og på D'Angleterre i København tager man 145 kr. for den dyreste dessert "En lun chokoladefondant med passionsganache". MEALS.

-----------------------------

(12.11.2007) Hvem er bedst. Der blev ialt uddelt 19 Awards ved Danish Travel Awards 2007. Vinderne er fundet gennem forbrugerundersøgelser, ved afstemning blandt medarbejdere i rejsebranchen - eller begge dele. (Bedst sidste år).

Bedste Turoperatør: 
Profil Rejser foran Billetkontoret og DSB Tours (Billetkontoret) 
Valgt af rejsebranchen.

Bedste Krydstogtsrederi: 
Silversea foran Seabourn og Star Clippers (Royal Caribbean). 
Næste år opdeles kategorien i én for mindre skibe, som dominerede i år, og en for de store, fx Royal Caribbean. 
Valgt af rejsebranchen.

Bedste Biludlejningsselskab: 
Europcar foran Hertz og Sixt (Avis Biludlejning) 
Valgt af rejsebranchen.

Bedste Udenlandske Turistkontor (i Danmark): 
Grønland foran Portugal og Tyskland (Spanien) 
Valgt af rejsebureauerne samt via "mystery shopping."

Bedste Hotel i Storkøbenhavn: 
Hilton foran Skt. Petri og Marriott (Skt. Petri) 
Valgt af rejsebranchen.

Bedste Hotel udenfor København: 
Radisson SAS Scandinavia Århus (eneste kategori som beholdt sin førsteplads fra i fjor) foran Radisson SAS Silkeborg og Kongebrogaarden. 
Valgt af rejsebranchen.

Bedste Hotelkæde i Danmark: 
First Hotels foran Radisson SAS og Arp-Hansen (Hilton) 
Valgt af rejsebranchen.

Bedste Forretningsrejsebureau: 
Vejle Rejser foran VIA Travel og CWT (CWT) 
Valgt af rejsebranchen og travel managers.

Bedste Leisure Rejsebureau: 
Albatros foran MyPlanet og Hannibal & Marco Polo 
(MyTravel Tango) 
Valgt af forbrugerne.

Bedste Busrejsearrangør: 
Gislev Rejser foran 65-Ferie og Øster Lindet Rejser (65-Ferie) 
Valgt af forbrugerne.

Bedste Turistland: 
Thailand foran Canada og Australien (Australien) 
Valgt af forbrugerne.

Bedste Charterrejsearrangør: 
Atlantis Rejser foran Århus Charter og Falk Lauritsen Rejser (Århus Charter) 
Valgt af forbrugerne.

Bedste Charterflyselskab: 
SAS foran MyTravel Airways og Sterling (MyTravel Airways) 
Valgt af forbrugerne.

Bedste Lavprisflyselskab: 
Air Berlin foran Sterling og SkyEurope (Sterling) 
Valgt ligeligt mellem forbrugerne og rejsebranchen.

Bedste Europæiske Flyselskab: 
Finnair foran Lufthansa og SAS (British Airways) 
Valgt ligeligt mellem forbrugerne og rejsebranchen.

Bedste Interkontinentale Flyselskab: 
Singapore Airlines foran Thai Airways og South African Airways (Thai Airways) 
Valgt ligeligt mellem forbrugerne og rejsebranchen.

Bedste Sælger i Rejsebranchen: 
John Solové, SAS, foran Lisbeth Simonsen, First Hotels, og Lasse Jensen, SAS (Antje Reither, KLM) 
(valgt af medarbejdere i rejsebranchen)

Cimber Air blev bedste indenrigsselskab foran SAS og Sterling. 
Valgt af ansatte i rejsebranchen.

Bedste Passagerrederi blev DFDS (valgt af forbrugerne) med hhv. Mols-Linien og Color Line i sit kølvand. VisitDenmark.
-----------------------------


(12.11.2007) Myte om lægemangel kan afvises. Der er ikke lægemangel i Danmark, og derfor¤bør der ikke være problemer med sygdomsbehandling i Danmark.¤Ifølge formanden for Den Danske Lægeforening, Jens Winther Jensen er Danmark tæt på en verdensrekord, når det gælder antallet af læger. Han henviser til nye tal fra OECD, der viser, at Danmark har 3,6 læger pr. 1.000 indbyggere, mens gennemsnittet for OECD landene er 3,0. Det er kun Grækenland og Italien, der har flere læger i forhold til deres indbyggertal. MEALS. 


--------------------------- 


(12.11.2007) Landmænd taber formuer på spekulation.¤ Mange landmænd har de seneste uger indkasseret milliontab på spekulation i såkaldte kornfutures. En del af landmændene har allerede indgået nye futures i et desperat forsøg på at indhente tabene. Mange af de futures udløb i går og regningen er derfor nu på vej ud til landmændene. "Mange landmænd lagde fornuftigt ud med kun at sælge futures på den mængde korn, de selv havde stående ude på marken. Men da priserne fortsatte op, blev nogle fristet til at indgå futures på endnu større mængder. På den måde begyndte de gradvist at geare investeringen, som dermed ændrede karakter fra risikoafdækning til ren spekulation i langt større mængder korn, end landmændene selv havde til rådighed," fortæller Palle Jakobsen, indehaver af firmaet Agrocom.dk, der leverer analyser af råvaremarkedet til bl.a. de danske landmænd. Landbrugsraadet.

-------------------------------

(9.11.2007) Bankerne strammede op for kredit til ØKO. Opgørelser fra Plantedirektoratet viser, at der i dag er en fjerdedel færre økologiske landbrug i alt, end da regeringen trådte til. Antallet af økologiske landbrug siden 2002 er faldet hvert år. 5,5 procent i 2003. 10 procent i 2004, 4 procent i 2005 og 8 procent i 2006.

Ligeledes er det samlede areal, der er afsat til økologisk produktion faldet med 19 procent siden 2002. Indtil 2002 var der generelt mange flere landmænd, som moderigtigt omlagde deres bedrifter til økologi, i forhold til økologiske landmænd, der - specielt af økonomiske grunde - måtte¤gå tilbage til det konventionelle landbrug eller helt stoppe som landmænd.

Fra 2003 ændredes dette, da antallet af landmænd, der søgte om at blive økologiske, faldt drastisk - og antallet af landmænd, der opgav økologien, mangedobledes. MEALS. 

----------------------

(8.11.2007) Arla indhenter konkurrenterne. Efter en hård sommer med voldsomt pres er mejerikoncern Arla igen ved at være konkurrencedygtig. Adm. direktør for Arla Foods Peder Tuborgh, fortæller, at der er blevet gennemført prisstigninger for milliarder af kroner, hvilket aldrig før er sket på samme måde. Prisstigningernes omfang kommer til udtryk i de sidste måneders udviklingen af Arlas mælkeafregning til de danske og svenske mælkeproducenter, som også er andelshavere. Siden begyndelsen af august er betalingen af mælk til ejerne i alt steget med 78,6 øre pr. liter, hvilket betyder, at Arla på årsplan udbetaler 4,8 mia. kr. mere til andelshaverne. Landbrugsraadet.


-------------------

(8.11.2007) København verdensmester i økologi. 
Restauranter, cafeer og hoteller i København er gået med på den grønne bølge, og det betyder, at ingen andre storbyer i verden kan matche Københavns økologiske fødevareandel. Andelen af det private økologiske indkøb i København ligger i dag på 10-12 procent, og det er verdensrekord.

Samtidig er 45 procent af alt madforbrug i kommunal regi i dag økologisk. Og ifølge kommunerne skal den andel før 2015 op på hele 90 procent. Ritzau. 


------------------------

 

(7.11.2007) Udsultede grise på jysk svinefarm. Hundredvis af grise blev fundet døde af politiet mandag på to ud af fire ejendomme, der tilhører en landmand på Århusegnen. De overlevende grise forsøgte at æde de døde, mens andre blev angrebet af rotter. Gårdene ligger i Hørning, Odder, Vitved ved Skanderborg samt Solbjerg. Solvejg Høj fra Landbrugs Rådgivning Østjylland forklarer, at baggrunden for den slags hændelser om dyrevanrøgt næsten altid er en menneskelig tragedie, der trods alle gode kræfter, er svær at forhindre. Landmanden sigtes nu for overtrædelse af dyreværnsloven, beretter politikommissær Kuno Jensen fra Sydøstjyllands Politi. Ritzau.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?