Hans store krydderi-udvalg opbevares i et mørkt skab

(5.3.2008) Nogle opbevarer deres krydderier i et glas på hylden eller i et mørkt skab. Slagter Christiansen på Fanø har et helt rum i kælderen, hvor krydderier og urter opbevares, blandes og bearbejdes. Man kan godt få lov at komme indenfor i skatkammeret, men så skal man tage skoene af, så man ikke forstyrrer de fine aromaer. Slagter Christiansen - også kaldet Fanøslagteren - modtager Slagterprisen 2008 for sit usædvanlige engagement i udviklingen af slagterfaget.

Fanøslagteren er en ildsjæl. En mand af få ord, som dog kan få tungen på gled og lade hænderne tale, når talen falder på slagterfaget. Sammen med sin kone driver han en butik, hvor man har modet og overskuddet til at udvikle faget og skabe nye produkter, som fx den grove fennikelpølse eller den berømte Fanøskinke. En skinke, der er så berømt, at den tyske tv-station NDR efter adskillige rosende ord fra tyske feriegæster, har lavet et indslag om den usædvanlige og højt værdsatte slagter fra Vadehavet.

Fanøskinken er nøje udvalgt efter størrelse, farve og fedtfordeling. Den er tørsaltet med havsalt og krydret med bl.a. nelliker, hvidløg og peber, hvorefter den er røget. Efter 6 måneders lagring er den silkeblød og mør. Fennikelpølsen er en grov håndhakket spegepølse, der som navnet antyder, er krydret med bl.a. fennikel, paprika og hvidløg. Pølsen har en kraftig smag og en tør karakter og er særdeles velegnet på en tapastallerken. Hos Fanøslagteren finder man desuden Limousine-oksekød fra Kildegården og det verdensberømte kalvekød fra Danish Crown.

Som elev blev slagtermester Henrik Christiansen selv Danmarksmester - og han er åben for at give sin viden og håndelag videre til den næste generation. 12 elever er blevet udlært i butikken og der er tre mere på vej. Samme åbenhed fornemmer man som kunde i butikken. Her lægges der vægt på hygge- og faglig snak, og man har mulighed for at tage sig en gratis kop kaffe eller kakao, mens man venter på specialiteter som Fanøskinke, fennikelpølse, fedt på glas, ølpinde og Fanøsmørrebrød.

- Rikke og Henrik Christiansen modtager Slagterprisen 2008, fordi de med en usædvanlig åbenhed og faglig stolthed omfavner nye traditioner, og fordi de har modet og overskuddet til at udvikle faget og skabe en ny og inspirerende platform for slagterbranchen, siger Torben Blok fra Danish Meat Association, der står bag Slagterprisen.

Og ambitionsniveauet er højt hos Fanøslagteren. Butikken er således i gang med at flytte over på den anden side af gaden til større og flottere historiske lokaler - her vil det gode håndværk bl.a. gå hånd i hånd med online salg og nyhedsbreve på butikkens hjemmeside. Modtageren af slagterprisen 2008 er sammen med sin ægtefælle 4. generation bag en fantastisk slagterbutik - og den 5. generation er allerede på vej i form af den 15-årige søn.

- Rikke og Henrik Christiansen har haft slagterforretning på Fanø i 13 år og har 12 ansatte i butikken. De har specialiseret sig i fremstilling af hjemmelavede kvalitetsprodukter, hvor råvarer og gamle håndværkstraditioner kommer i første række. Som fjerde generation i slagterfaget har parret, som begge er slagteruddannede, gjort det til en mærkesag at videreføre familiens håndværksmæssige kunnen i en perlerække af produkter, som fx Fanøskinken.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?