Fare lurer altid ved den varme grill

Vi går sommeren i møde, og den er grilltid. Det er skønt at spise ude om sommeren og blandt andet tilbyder flere og flere restauranter mad fra den varme grill. Men uanset om det er privat, institutioner eller i restaurant, at der laves grillmad, så skal der udvises stor agtpågivenhed. Blot et enkelt sløseri med sikkerheden kan på et splitsekund ende rivende galt.

Grillen må ikke stå vakkelvorn, anvend kun griller der står stabilt. Børn fx i sommerlejr, skoleudflugt og lignende bør kun lave grillmad, når det er en voksen, som i et og alt passer grillen. Børn må ikke efterlades alene ved grillen og børn må ikke lege eller løbe i nærheden af grillen.

Udover stor (over)forsigtighed og omtanke med den glødende grill og tændvæsker, skal du også tage nødvendige hygiejniske regler, så man ikke bliver syg af grillmåltidet.

Når man griller, skal man holde råt for sig og stegt for sig. Derfor skal der bruges to grilltænger eller to sæt af andre køkkenredskaber ved grillstegning. Èt sæt til det rå kød og ét til det færdigstegte kød. Hvis man kun har én grilltang, kan man holde den ind over grillkullene i et stykke tid, så man brænder bakterierne af. Husk, at gøre det til sidst, når kødet er ved at være færdigt.

Det samme gælder de fade eller skærebrætter, kødet ligger på. Også her skal råt kød og grillet kød holdes adskilt. Man bør derfor bruge et andet fad eller skærebræt til det grillede kød, end det der bruges til det rå.

Sygdomsfremkaldende bakterier som fx campylobacter spredes nemt fra det rå til det stegte kød, hvis der bruges samme grilltang eller samme skærebræt til råvaren og til den spiseklare mad. Og lægger man råt kød på grillen med fingrene, kan man overføre bakterier til fx salat og brød, hvis man ikke vasker hænderne grundigt, inden man snitter salat eller skærer brød. Der skal kun få campylobacterbakterier til for, at man kan blive syg. Derfor er det vigtigt at holde tingene adskilt.

Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal gennemsteges, da bakterierne kan sidde i hele kødet. På hele kødstykker som for eksempel stege eller hele bøfstykker sidder bakterierne normalt kun på overfladen, så hele kødstykker behøver ikke at blive gennemstegt.

Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på de glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Man kan undgå, at det drypper fra kødet ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.

Hvis kødet bliver branket, bør man skære de brankede skorper af, da brankede skorper indeholder stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?