3-4 kroner ekstra for en liter økologisk mælk

Flere og flere forbrugere vælger den økologiske mælk fra. Det er¤en konsekvens af, at prisspændet nu er så stort, at mange forbrugere af alle slags ser sig nødsaget til at se på prisen.

Der er tale om et markant fald, og Arla, som er verdens største leverandør af økologisk mælk har siden begyndelsen af 2008 konstateret, at deres årlige salg af økologisk mælk er faldet fra 270 mio. liter til 220 mio. liter.

Faldet betyder naturligvis, at Arla har et stort overskud af økologisk mælk, som man må blande sammen med den almindelige mælk og sælge som standardmælk.

I 2007 og 2008 kunne Arla næsten sælge al deres økologiske mælk som økologisk, og havde derved en udnyttelsesgrad på over 90 pct. I dag er udnyttelsesgraden faldet til ca. 70 pct.!

En så markant mindre udnyttelsesgrad belaster naturligvis selskabets økonomi, fordi man betaler økologerne en merpris for mælken. Af samme årsag har Arla oplyst, at økologernes merpris for deres mælk sænkes med 10 øre pr. liter fra den 4. maj.¤En sådan reduktion betyder omkring 100.000 kr. mindre på bundlinien for en gennemsnitsstor økologisk bedrift.

- Landbruget er generelt økonomisk trængt, så måske skulle politikerne tænke grundigt over restriktioner og foranstaltninger for erhvervet.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?