Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet, EFSA, har afsluttet første etape af en omfattende række risikovurderinger af sikkerheden ved de mere end 2.000 aromastoffer, der i øjeblikket bliver anvendt i EU.

På baggrund af EFSAs arbejde vil EU-Kommissionen fastsætte, hvilke aromastoffer der fortsat kan anvendes i EU. DTU Fødevareinstituttet har koordineret arbejdet og bidraget til at udarbejde risikovurderingerne.

DTU Fødevareinstituttet har kontrakt med EFSA om at lave forarbejdet til de EU-beslutninger, der skal træffes om aromastoffer og bidrager også til at udarbejde risikovurderingerne. Toksikolog Karin Nørby og biokemiker Vibe Beltoft fra DTU Fødevareinstituttet har i en lang årrække været koordinatorer for EFSA i risikovurderingen af de kemisk definerede aromastoffer med konsulent John Christian Larsen fra DTU Fødevareinstituttet som overordnet projektansvarlig.

Danmark var i 1990'erne med til at etablere en database over de aromastoffer, som blev anvendt i Europa, og i årene derefter er databasen blevet udvidet med indsamlet viden om aromastofferne. Det er baggrunden for, at DTU Fødevareinstituttet de sidste seks år har stået for det forberedende arbejde med vurderingen af tusindvis af aromastoffer for EFSA.

Producenterne har bidraget med information om aromastoffernes kemi, og hvordan stofferne bliver omsat i vores krop. Medarbejderne fra DTU Fødevareinstituttet har organiseret oplysninger om stofferne i databasen og har sammen med en gruppe europæiske eksperter inden for toksikologi og kemi fortaget vurderingerne.

EFSAs risikovurderinger viser, at

- 1.667 af de vurderede aromastoffer er sikre i de mængder, som producenterne anvender.

- For ca. 400 stoffer har EFSA bedt om flere data fra producenterne, før de kan afslutte vurderingen. Det betyder ikke nødvendigvis, at stofferne udgør en risiko for sundheden, men EFSA har brug for flere oplysninger for at få de sikkerhedsmæssige forhold fuldt belyst.

Producenterne er gået i gang med at udføre yderligere forsøg, for at de sidste 400 stoffer kan blive risikovurderet. Når alle stofferne er risikovurderet af EFSA, vil EU-Kommissionen fastsætte, hvilke aromastoffer producenterne kan anvende i EU.

Indtil videre har EFSA kun set på de kemisk definerede aromastoffer og ikke systematisk vurderet blandinger, udtræk af planter eller æteriske olier fra planter.

EFSA er i gang med at udvikle en database over de vurderede aromastoffer. Databasen vil blive tilgængelig via nettet.

Du kan få mere information.

Kontakt
Toksikolog Karin Nørby, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Biokemiker Vibe Beltoft, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?