Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Antallet af salmonellainfektioner i EU er faldet betydeligt for sjette år i træk. Senest er antallet faldet 17,4% fra 131.468 tilfælde i 2008 til 108.614 tilfælde i 2009. Det svarer til 23,7 salmonellainfektioner per 100.000 borgere i EU. I Danmark er antallet af salmonellainfektioner også faldet fra 3.656 tilfælde i 2008 til 2.129 tilfælde i 2009. I EU skyldes effekten af nationale salmonellahandlingsplaner, hvis formål er at reducere udbredelsen af salmonella i æg og kyllingekød.

Faldet i tilfælde af salmonella enteritidis infektioner hos mennesker i EU kan skyldes en reduktion af forekomsten af salmonella enteritidis i æg som følge af de nationale salmonellahandlingsplaner.

I 2009 blev der indført et EU-krav om, at æg fra æglæggerflokke, som er positive overfor blandt andet salmonella enteritidis, ikke må sælges som friske æg. Det betyder, at der kommer langt færre rå æg med salmonella enteritidis ud til forbrugerne, og dermed er der færre personer, der bliver syge af salmonella.

De danske overvågningsdata fra 2009 viser, at der er et 40% fald i antallet af danskere, som får en salmonella enteridis infektion under ophold i udlandet i forhold til 2008 (314 tilfælde i 2008 og 186 tilfælde i 2009).

Danmark har siden 1980'erne haft fokus på at løse problemerne med salmonella, og der er ydet en stor indsats i både besætningerne og på slagterierne. I en årrække har Danmark haft et påbud om, at alle æg fra salmonella positive æglæggerflokke skal varmebehandles, og siden 2008 har vi desuden haft forbud mod salmonella i danskproduceret fersk kyllinge- og hønsekød. Den samlede danske indsats har resulteret i, at antallet af salmonellasmittede danskere er reduceret til mindre end en tredjedel siden 1997.

Resultaterne fra EU-rapporten viser, at en koordineret europæisk indsats er helt nødvendig, hvis problemet med salmonella og andre sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer skal bekæmpes. EU arbejder i øjeblikket med at indføre et forbud mod de væsentligste salmonellatyper i fersk kød fra kyllinger, høns og kalkuner i hele EU samt fra lande uden for EU.Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?