Bliv ikke grebet af overdreven tanke om madspild

Som omtalt i medierne er foreløbig 12 danskere døde af bakterien listeria. Ifølge Levnedsmiddelstyrelsen er bakterien blevet sporet til fødevarevirksomheden Jørn A. Rullepølser A/S, og der er naturligvis straks iværksat en tilbagetrækning af produktet fra fødevarevirksomheden.

I forlængelse af tilbagetrækningen vil Fødevarestyrelsen gennemføre opfølgende stikprøvekontrol hos virksomheder, som har modtaget fødevaren fra Jørn A. Rullepølser A/S.

Det sker for at sikre, at varen er fjernet fra markedet og ikke indgår i produktionen af mad til forbrugeren.

I denne forbindelse vil Fødevarestyrelsen kontrollere, at restauranter, som har modtaget varen, kan dokumentere:

At den har modtaget besked om tilbagetrækningen pr. e-mail, telefax eller telefon, at den har forstået kravet om tilbagetrækning og har stoppet salget af varen.

I dette - og andre lignende tilfælde - bør man som restauratør: Gemme emails/fax modtaget om tilbagetrækningen, registrere tilbagetrækningen i egenkontrollen, have kopi af evt. kreditnota for destruerede eller returnerede varer og udarbejde et notat fra telefonsamtaler hvem har man talt med, om hvad og hvornår. Dette gælder også vedr. tilbagemeldinger fra handelspartnere.

I denne guide kan du læse om, hvad du kan gøre for at undgå listeria i din mad:

Smid mad ud der har overskredet "Sidste anvendelsesdato".

Hold øje med, hvad der står på mærkningen af dine madvarer. Ofte vil der være en dato for sidste anvendelse.

Spis maden inden denne dato, og ellers må du smide maden ud. Hvis du lægger maden i fryseren, kan den holde sig længere.

Hold temperaturen i køleskabet på højst 5 grader
Hold øje med, at temperaturen i dit køleskab ikke kommer op over 5°C. Listeria kan vokse ved køleskabstemperatur, men bakterien vokser kun langsomt, når temperaturen er under 5°C.

Husk at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed. Når du først har åbnet en emballage med fx pålæg, kan pålægget ikke holde sig så længe, som i den lukkede emballage.

Ofte kan du se på mærkningen af varen, hvor længe den kan holde sig efter, at emballagen er brudt. Følg anvisningerne på emballagen og læg varen over i fx en plasticboks.

Husk også de generelle råd om god køkkenhygiejne.

Herudover bør man altid varme maden ordentlig igennem og undgå at sprede bakterier fra rå madvarer til mad, der er færdig og klar til at spise.

 

 
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?