Et dansk/norsk forskerhold offentliggjorde¤en rapport om gluten-intolerance. Det er et meget vigtigt fødevare område, da op mod 50.000 danskere må indstille sig på et liv uden hvede, rug og byg. Men forskningsresultater giver mulighed for at udvikle lægemidler mod lidelsen.
 
For det er lykkedes et dansk/norsk forskerhold fra Syddansk Universitet og Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus at få det hidtil mest detaljerede indblik i, hvad der sker i kroppen på en gluten-allergiker der spiser fx hvede, rug og byg.

Vi har fået en ny fundamental forståelse, og den åbner mulighed for at udvikle nye lægemidler mod denne sygdom," mener¤ forskningsleder Thomas J. D. Jørgensen i en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet.

Gluten-intolerance er ofte forårsaget af sygdommen cøliaki, der gør mennesker overfølsomme for gluten-proteiner i visse kornprodukter. Der findes ikke noget lægemiddel, der kan kurere lidelsen eller gøre den syge i stand til at spise gluten igen, og derfor er den syge nødt til helt at holde sig fra glutenholdige fødevarer.

Lægerne har indtil nu vidst så meget om gluten-intolerance og cøliaki, at det er en såkaldt autoimmun sygdom. Det vil sige, at gluten aktiverer kroppens immunforsvar, så det begynder at angribe kroppen selv. Det sker ved, at immunforsvaret angriber tyndtarmens slimhinde, så den fungerer dårligere og ikke længere kan optage næringsstoffer optimalt.

En del af immunforsvarets respons går ud på at danne antistoffer, som blandt andet angriber et bestemt enzym i kroppen. Præcist hvordan interaktionen mellem antistof og enzym forløber, har indtil nu været uklart, men forskerholdet har fremlagt nye detaljer om, hvordan antistofferne dannes og opfører sig, samt hvordan enzymet reagerer på forskellige påvirkninger.

Man har fået en indsigt i, hvad antistofferne reagerer på, når de møder enzymet. Vi ved også, hvordan enzymet ændrer form, når det udsættes for forskellige miljøpåvirkninger, for eksempel hvis koncentrationen af calcium-ioner ændrer sig, mener Thomas J. D. Jørgensen.

Forskerne har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet PNAS.

 
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?