Eva Kjer: Jeg har gjort dét, vi aftalte

Fiskeriministeren tager den store næse til efterretning, som et flertal i Folketinget har valgt at give hende. Et flertal blandt Folketingets partier valgte onsdag at tildele fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) en stor næse. Det blev en realitet efter et møde i Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

"Det må jeg jo tage til efterretning," siger hun. En næse er en betegnelse for kritik, og¤i Eva Kjer Hansens tilfælde bliver der tale om en skarp kritik. Fiskeriministeren modtager næsen for sin håndtering af den såkaldte østerssag.

I juni sidste år indgik Folketinget en aftale om skærpede regler for muslinge- og østersfiskeriet i Limfjorden. Den skulle hjælpe små fiskere og stække storfiskere. Reglerne trådte først i kraft i december.

En fisker, som i forvejen var over loftet med et ejerskab på tre en halv østerslicenser, nåede i perioden at overtage det fulde ejerskab over den fjerde licens, så han kom yderligere over loftet.

Det var Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet, der stod bag indholdet af den kritik, der blev fremlagt på mødet onsdag.

Direkte adspurgt om, hvorvidt hun er enig i kritikken, svarer Eva Kjer Hansen:

"Jeg har meget loyalt gennemført det, vi har aftalt, både indholdsmæssigt og også jævnfør tidsplanen. Det er helt klart, at hvis ordførerne havde ønsket en ændret tidsplan, så havde jeg naturligvis rettet ind efter det."
 
 
Er Michelin ved at være uaktuel?

Michelin valgte i år fire nye stjernerestauranter i Danmark. Derved er Michelin-guiden repræsenteret i årets udgave igen øget i madbibel. HORESTA mener, at dansk gastronomi står historisk stærkt med anerkendelsen fra Michelin samt Kenneth Toft-Hansens sejr i det uofficielle verdensmesterskab for kokke, Bocuse d'Or, tidligere på måneden

Noma vendte retur til Michelin-guiden med to af de eftertragtede stjerner. Dertil kom en stjerne til den københavnske restaurant Alouette, og at færøske Koks gik fra én til to stjerner. Da ingen af de eksisterende Michelin-restauranter mistede deres stjerner, går Danmark fra at have 31 til 35 stjerner!

HORESTAs adm. direktør, Katia K. Østergaard, glæder sig over de nye rød-hvide stjerner:

"Michelin er en vigtig vejviser for rigtig mange madelskere, og vi glæder os over, at gourmetguiden har drysset endnu flere stjerner over det danske restauranterhverv. Det styrker Danmarks position som et land, man bare skal besøge, hvis man går efter store madoplevelser".

Hun tilføjer, at Michelin-stjernerne sammen med sejren ved det uofficielle VM for kokke tidligere på måneden er med til at løfte hele restauranterhvervet, som i forvejen er et af de hurtigst voksende erhverv i disse år.

Anerkendelse, positiv opmærksomhed og øget omsætning er langt fra ikke altid nok til at skabe store overskud for Danmarks bedste spisesteder. En helt ny undersøgelse fra HORESTA viser, at det er et fåtal af Michelin-restauranterne, som kører med solide overskud.

"En stjerne skaber uden tvivl en 'hype' omkring den enkelte restaurant. Men det er få restauranter, der omsætter det til store overskud. Det er utrolig omkostningstungt at drive restaurant på 1. klasse, og mange af dem bruger den øgede omsætning til at forfine konceptet yderligere, øge bemandingen, tilpasse åbningstiderne m.m. For mange af Michelin-restauratørerne er økonomi mest af alt en forudsætning for at lave det, de elsker. Målet er i virkeligheden at se, hvor langt de kan drive gastronomien," fortæller HORESTAs.

Alle de danske Michelin-restauranter omsatte i 2018 for mellem 300-400 mio. kr. Den gennemsnitlige Michelin-restaurant omsatte for 12,7 mio. kr. i 2018. Den typiske Michelin-restaurant landede i 2018 et lille plus på 150.000 kr.

I København er det ca. 40 pct. af gæsterne, der er udlændinge. I provinsen er ca. 15 pct. af gæsterne udlændinge.

Danskerne aflagde i alt 405 mio. besøg på tværs af alle restauranttyper i 2017, hvilket svarer til 1,6 besøg om ugen for den typiske dansker. Dette tal dækker alt fra køb af takeaway, kaffe til besøg på gourmetrestauranter.

De "traditionelle" restauranter med bordservering har fra 2012 til 2017 oplevet en stigning i besøgstallet på 21 pct. De "traditionelle" restauranter med bordservering havde i 2017 en omsætning på 23,1 mia. kr. Det er en stigning siden 2012 på hele 42 pct.
 
 
Få Michelin-restauranter kan præstere en solid bundlinje

En gennemgang af de danske Michelin-restauranters sidste fem års regnskaber viser, at det ikke er let at opnå en solid bundlinje på at sælge gourmetmad, skriver Børsen. Det er nemlig kun de færreste af Danmarks Michelin-restauranter, der udover at pryde sig med en eller flere stjerner også kan præsentere fem år med plus på bundlinjen.

Dagbladet Børsen har gennemgået de 17 regnskaber, der var tilgængelige, af Danmarks 25 Michelin-restauranter. Her havde i alt tre restauranter millionoverskud¤i de seneste fem regnskabsår:

Det gælder Henrik Yde Andersens Kiin Kiin-imperium, Wassim Hallals Frederikshøj i Aarhus og Christian Puglisis Relæ på Nørrebro.

Men nøglen til overskud er ofte sideforretninger til Michelin-restauranten, fortæller Henrik Yde Andersen:

Hjørnestenen i forretningen har altid været bagdøren, hvor vi sælger mad ud af huset. Hvis man vil lave den finere gastronomi, er man også nødt til at tage den anden pakke med, med mindre man har en milliardær ombord, lyder det fra kokken.


PRESSEN & POSTEN
 
21-02-2019 | 4.800 statslige arbejdspladser er udflyttet! Men kun hver femte medarbejder er taget med. Regeringen har udflyttet over halvdelen  af de planlagte statslige arbejdspladser, men færre ansatte vil med. (MEALS)

21-02-2019 | Det tyder på smalt & hurtigt forlig om sundhedsreform. For der er ingen større bump på vejen mod et forlig med Dansk Folkeparti om regeringens sundhedsreform. Op til forhandlingsstart kom regeringen med justeringer, der imødekommer både DF-mærkesager og centraliseringskritik. (MEALS)
 
19-02-2019 | Restaurationsbranchen vokser; men dobbelt så mange går konkurs! Den danske restaurationsbranche sælger mere og mere og tæller flere og flere hænder, men antallet af konkurser er fordoblet siden 2009?! (MEALS)
 
18-02-2019 | Lidl vil investere 1 mia kr i 2019. Discountkæden Lidl har rettet skytset Mod Danmarks store byer. Det gælder ikke mindst København, hvor den tyskejede kæde vil etablere 40-60 nye butikker i de kommende år. (MEALS)

18-02-2019 | Klar til valg! Partiet: Klaus Riskær Pedersen er med sit parti af samme navn næsten klar til folketingsvalget, efter han har fået 20.109 underskrifter i hus. Nu mangler han ministeriets godkendelse. På blot tre måneder har Klaus Riskær Pedersen fået indsamlet alle de vælgererklæringer, der gør, at han kan stille op til det kommende folketingsvalg. Det bekræfter Økonomi- og Indenrigsministeriet, men påpeger også, at der er to ugers sagsbehandlingstid, der venter. Det er under 14 dage siden, han udtalte, at han stadig manglede 5.000 erklæringer, men nu ser han ud til at være i mål. Det er Statsminister Lars Løkke Rasmussen som skal udskrive valg til Folketinget inden for 100 dage, og nu kommer Klaus Riskær Pedersens parti, Klaus Riskær Pedersen, sandsynligvis til at være det 12. parti på stemmesedlen. Ministeriet understreger, at Klaus Riskær Pedersen ikke formelt har overdraget underskrifterne, og det derfor ikke er officielt endnu. Men ministeriets opgørelse viser, at underskrifterne er i hus. Riskær selv forventer at få den formelle godkendelse snarest, og han indkalder derfor allerede nu til pressemøde tirsdag. Klaus Riskær Pedersen har indsamlet vælgererklæringerne på rekordtid, men han har også modtaget en påtale fra Indenrigsministeriet for ikke at respektere reglerne for indsamling af vælgererklæringerne: Det skyldes, at der skal gå syv dage, fra en borger første gang siger ja til at støtte med en vælgererklæring, til at støtten skal endeligt bekræftes og er bindende. Men det har Klaus Riskær Pedersen brudt og sendt den endelige bekræftelse af sted til borgeren med det samme. Ministeriet har ikke hjemmel til at sanktionere over for brud på reglerne, men det fik derefter økonomi- og indenrigsministeren, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, til at tale om muligheden for at sanktionere mod det i fremtiden. (MEALS)
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?