Manglende kødkontrol kan stoppe eksporten

Lockout af 120.000 statsansatte vil i høj grad påvirke slagterierne. Lockouten vil kunne starte den 10. april 2018.

"Vi har kigget de faglige organisationers strejkevarsel igennem, og det er tydeligt, at der er spekuleret i at strejke der, hvor det gør mest ondt," sagde Sophie Løhde ifølge Ritzau på et pressemøde onsdag,"

Fødevarestyrelsen og fødevarekontrollen herunder bliver ramt af strejkevarslerne, og det vil ifølge Børsen komme til at have stor betydning for slagterierne og den danske eksport af kød, hvis arbejdet bliver lagt ned.

Strejkerne vil betyde, at tilsynsfunktionærer og dyrlæger på  slagterierne ikke vil møde på arbejde, og det vil naturligvis på mange måder blive et alvorligt problem.

Måske ligefrem i mange tilfælde blive et uopretteligt slag mod Danmarks mulighed for eksport af fødevarer i fremtiden.


Fiskeri og Danmark kan blive store emner i valgkamp i Grønland

Fordeling af fiskekvoter og forhold til Danmark ser ud til at blive dominerende emner i den grønlandske valgkamp. Til april skal vælgerne i Grønland sammensætte et nyt landsting, da der i mandags blev udskrevet valg. Ifølge Poul Krarup, der er chefredaktør på avisen Sermitsiaq, vil særligt to emner fylde i den kommende valgkamp:

Fisk og Danmark.

Når et nyt landsting samles, skal det blandt andet tage fat på en fiskerilov, og i Grønland er dét et stort emne!

Uenighederne råder i Grønland og handler blandt andet om samlingen af kvoter på få hænder. Det ønsker en række partier at bryde op, forklarer redaktøren. Modsat dette synspunkt frygter andre, at mindre fiskere vil være mere økonomiske ustabile og derfor være et sats med en afgørende motor for hele Grønlands økonomi.

Også Grønlands forhold til Danmark kommer til at fylde, vurderer Poul Krarup.

"Der er tre positioner: En, der ønsker selvstændighed hurtigst muligt. En anden, der ønsker at bringe økonomien i orden, før der opnås selvstændighed. Og en tredje, der ønsker et fortsat samarbejde."

Regeringspartiet er splittet, og han mener, at det kan være svært at sætte partierne klart op over for hinanden. Blandt andet det regeringsledende parti, Siumut, er ifølge Poul Krarup splittet i spørgsmålet.

En joker til valget kan blive to nye partier, mener Poul Krarup. Det ene er stiftet af Vittus Qujaukitsoq, der er tidligere minister. Han forsøgte sidste sommer at vælte landstyreformand Kim Kielsen som formand i Siumut. Det lykkedes ikke. I stedet har han stiftet Nunatta Qitornai, der ønsker selvstændighed hurtigst muligt.

Partiet mangler stadig underskrifter nok til at stille op. Lykkes det, kan partiet være med til at "mudre billedet" ifølge Poul Krarup, der tvivler på, at et parti kan opnå flertal alene.

Dermed bliver det ifølge redaktøren et spørgsmål om, hvilket af de to største partier, Siumut og Inuit Ataqatigiit, der kan samle en regering bag sig. Det vil i så fald bringe henholdsvis Kim Kielsen eller folketingsmedlemmet Sara Olsvig til magten.


Danmark er norsk øl største kunde

Øl fra Norge bliver mere og mere nydt uden for landets grænser, og Danmark er ubetinget - utvivlsom for mange - den største aftager! I 2017 eksporterede Norge ca. 3 millioner liter øl mod 1,5 millioner liter¤i 2014.

Danmark købte 31 pct. af det eksporterede øl fra Norge og er dermed det land, som køber mest øl fra Norge. Sverige og Tyskland følger efter som lande, der bliver eksporteret næst mest til. Det er ikke mindst de små bryggerier, som nyder gavn af den stigende eksport. 1,6 millioner liter af det som blev eksporteret i 2017 kom fra små aktører, skriver NRK.

Direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome, glæder sig naturligvis over det gode ry, norsk øl har opnået i udlandet. Han mener, at der er for mange bryggerier: i 2014 var der 38 øl eksportører i Norge, men nu er det steget til 63 aktører. Der er flere, der skal dele kagen nu. Jeg antager, at der vil være færre bryggerier om få år, men markedet vil fortsat vokse et stykke tid," mener han.
 
 
Peter Larsen Kaffe

Siden 2013 har Peter Larsen Kaffe uddannet kaffebønder i Kenya, og nu udvides projektet til flere lande. "Det skal sikre, at vi har et arbejde om 10 til 20 år, skriver¤ selskabet.. Et udviklingsprojekt i Kenya har været en så stor succes, at kaffevirksomheden Peter Larsen Kaffe nu er klar til at brede det ud til Tanzania og Colombia.

Siden 2013 har selskabet uddannet bønder i Kenya, og indtjeningen fra bønderne er ifølge Berlingske steget markant. Gennemsnitligt høster de 13 kilo kaffebær per træ i modsætning til tre kilo ved projektets begyndelse.

Trods forbedringerne giver projektet ikke en økonomisk gevinst på den korte bane, men det skal sikre, at vi har et arbejde om 10 eller 20 år. Hvis der ikke er nogen, der vil dyrke kaffe, har vi et problem, siger Lars Aaen Thøgersen, udviklings- og kommunikationschef i Peter Larsen Kaffe.


PRESSEN & POSTEN

08-03-2018 | Stryhns får stor bøde for muggen mayonnaise. Skimmel i et parti mayonnaise fra Graasten Salater har kostet ejeren Stryhns en bøde på 80.000 kr., fordi man undlod at trække varer tilbage. (MEALS)

08-03-2018 | Store øko-eksportører vil til Finland. ØKO-markedet vokser i Finland, og dét får 13 danske virksomheder til at drage på eksportfremstød. (MEALS)
 
07-03-2018 | Aldi vil lægge krisen bag sig med vegetarprodukter og danske varer. Aldi har på få år tabt milliarder på det danske marked. Nu bruger selskabet enorme summer på at forbedre et slidt butiksnet. Det skal i sidste ende give en overskudsforretning og her er fokus nye tendenser¤afgørende. (FødevareWatc)

07-03-2018 | Royal Unibrew med bundlinjerekord i 2017. Det sløje sommervejr har naturligvis bidraget til, at salget har trukket voldsomt ned i det årsregnskab, som bryggeriet fra Faxe netop har leveret. (MEALS)
 
05-03-2018 | Hotelfest går uden om provinsen. Mens de seneste år har budt flere gæster, højere værelsespriser og stigende indtjening i København, så er det ikke tilfældet for alle virksomhederne i provinsen. Konkurrencen er nemlig benhård uden for de store byer, og mange af hotellerne i de mindre provinsbyer drives med underskud. (MEALS)

05-03-2018 | Airbnb-direktør erklærer nu åbent, at de 100 pct. er i kamp med bookingportaler. Airbnbs adm. direktør Brian Chesky siger til mediet PhocusWire, at portalen har to direkte konkurrenter: Expedia og Booking.com. (MEALS)

05-03-2018 | København valgt som værtsby for stort sportsevent. Regnbue-sportsstævnet EuroGames kommer til København om tre år. Det oplyser regnbuesportsforeningen Pan Idræt, der har søgt om at være arrangør i 2021. (MEALS)
 
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?