Bryggeriet Faxe fylder 100 år i 2001. I året 1901 var Conrad Nielsen ølforhandler i Faxe. På sin hestevogn kørte han rundt i by og på land og leverede hvidtøl. Men hvorfor nøjes med at sælge andres produkter, tænkte han, og under ganske beskedne forhold begyndte Conrad Nielsen selv at brygge hvidtøl sammen med sin 26 årige kone, Nikoline. Målet var at lave den bedst tænkelige øl, og det lykkedes. Trods hård konkurrence fra større bryggerier blev kunderne stadigt flere.
I 1914 døde Conrad Nielsen, og Nikoline førte “Faxe Dampbryggeri" videre sammen med parrets tre sønner.
Nikoline havde ikke sin tæft for øl fra fremmede. Hendes far, Rasmus Nielsen - kendt som Øl-Rasmus - havde siden 1879 stået for salget af Præstø-bryggeriet Antoniis produkter i Faxe området. Året efter at Nikoline havde overtaget driften af Faxe Dampbryggeri, blev bygningen og tapningen flyttet over i en ny bygning. Bryggeriet havde på det tidspunkt 6 medarbejdere, 4 heste, 1 trækvogn og 2 større hestetrukne ladvogne. Hvidtøl og sodavand havde fra begyndelsen været bryggeriets funda-ment. I 20’erne kastede familien Nielsen sig over fremstillingen af såvel pilsner som stærkere ølsorter. Og nu rettede de øjnene mod købere på det øvrige Sjælland, Lolland-Falster, Bornholm og - den store udfordring - København.

I 1928 ændredes virksomhedens navn til Faxe Bryggeri, Malt- og Mineralvandsfabrik. Men snart ville man mangle tilstrækkeligt vand til den stadigt stigende produktion, og i 1936 foretog man en række vandboringer. Der blev boret 60 meter ned uden resultat, men efter råd fra lederen af Mineralogisk Museum i København blev der boret endnu dybere. I 80 meters dybde ramte man korallagene, og frem vældede det reneste vand i Danmark. Efter et halvt århundreds indsats i sin virksomhed døde Nikoline Nielsen i 1951. I dag bærer Danmarks mest frugtrige sodavand hendes navn. Fem år efter hendes død stiftedes Faxe Bryggeri A/S med en aktiekapital på 3 mio. kr. I 1960’erne foretog bryggeriet en række betydelige investeringer. Produktionsapparatet blev fornyet, et stort markedsføringsarbejde øgede markedsandelen markant, og distributionen blev udvidet til at være landsdækkende. Det var i de år, Faxe Fad blev en institution blandt det danske folk. Blandt Faxe nyhederne i 70’erne var Faxe Kondi, udviklet i samarbejde med idrætslægen og fodboldstjernen Knud Lundberg, ligesom Faxe var først om at lancere upasteuriseret fadøl på dåser. I 1978 overtog Faxe aktiemajoriteten i Bryggeriet 0din i Viborg, og i begyndelsen af 80’erne overtog man Lolland-Falsters Bryghus i Nykøbing F.

Nu syv bryggerier under én hat

I 1989 gik Faxe Bryggeri sammen med Jyske Bryggerier om at samle alle bryggeriaktiviteter i et fælles driftsselskab under navnet Faxe Jyske A/S. I de følgende år udviklede virksomheden sig kraftigt, således tredobledes den internationale eksportforretning over de næste 10 år. Store investeringer blev foretaget i Faxe Bryggeri, og kapaciteten blev fordoblet. I 1992 skiftede Faxe Jyske navn til det mere mundrette Bryggerigruppen A/S.

I 1998 blev der åbnet op for en fusion mellem de tre gamle holdingselskaber Jyske Bryg, Faxe Bryg og Rolink. Herved blev Bryggerigruppen A/S direkte børsnoteret og opnåede en åben aktiekapitalstruktur med 10.000 navnenoterede aktionærer.

I 90’erne købtes The Robert Cain Brewery i Liverpool og Tauras i Litauens hovedstad, Vilnius.

I dette efterår kom de seneste medlemmer af familien til, nemlig Albani Bryggeri og Maribo Bryghus, hvor Bryggerigruppen nu har cirka 90% af aktiekapitalen i det børsnoterede selskab Albani Bryggerierne A/S.

I dag udgør eksporten 59% af Bryggerigruppens ølproduktion. Hverken Faxe eller de andre mærker under Bryggerigruppen licensproduceres. Hver eneste dåse eller flaske med Faxe-øl fremstilles således i Faxe i Danmark. Det sikrer en ensartet, høj kvalitet og bidrager til Faxe’s position som det mest solgte importerede ølmærke i flere lande.
Totalt har Bryggerigruppen i flere år været både Danmarks og Nordens største øleksportør med salg i over 70 lande, heraf eksporterer Faxe til cirka 40 lande.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?