Det er lettere at holde vægten nede, hvis man fordeler maden over fire måltider i stedet for de sædvanlige tre hovedmåltider. Det var i hvert fald hovedbudskabet ved et videnskabeligt symposium ved den 17. internationale ernæringskongres i Wien.

Overvægt er et stigende problem verden over. I Danmark er 30-50% af den voksne befolkning overvægtige. Fx har MEALS i flere artikler påpeget, at befolkningsgruppen mellem 30 og 60 år i gennemsnit vejer ca. 9 kilo for meget.

Ved symposiet blev der fremlagt resultater, der kunne tyde på, at et måltidsmønster med fire i stedet for tre daglige måltider kan bidrage til at modvirke udviklingen af overvægt og fedme. Slankemad er derfor ikke kun et spørgsmål om, hvad man spiser; men også hvordan man fordeler maden ud over dagen. Pointen er, at man ved fire måltider opnår aldrig at blive ekstremt sulten, hvorved man lettere undgår overspisning. Hvis det fjerde måltid endvidere primært består af kulhydrater, vil det også påvirke kostens samlede sammensætning i en hensigtsmæssig retning med flere kulhydrater og mindre fedt.

Undersøgelser tyder på, at der ud over bedre vægtregulering også kan være andre fordele ved at øge måltidsfrekvensen som fx, at det ser ud til, at omsætningen af kulhydrater og fedt fungerer bedre, hvilket kan have stor betydning i forhold til diabetes. Et fjerde måltid med højt kulhydratindhold kan muligvis også forbedre hjernens forsyning af kulhydrat og dermed fremme den mentale ydeevne.

Et af diskussionsemnerne ved symposiet var betydningen af ordet snack. Der er nemlig store forskelle på, hvordan snacks og snacking bliver opfattet i de forskellige lande. Snacks bliver ofte opfattet som usunde fødevarer, som man spiser uden rigtig at være sulten. Men kornbaserede snacks kan være en del af et velafbalanceret mellemmåltid. Snacking betyder på engelsk et spisemønster, hvor man spiser mellem måltiderne. Meget tyder på, at der kan være sundhedsmæssige fordele ved på den måde at dele dagens kalorier op i flere, mindre måltider. Men det er vigtigt kun at spise snacks, når man er rigtig sulten. Hvis man spiser snacks uden at være fysisk sulten, så giver det ekstra kalorier og større risiko for overvægt. Et godt fjerde måltid bør først og fremmest indeholde kulhydratrige, fedtfattige fødevarer såsom frisk frugt og kornprodukter. Væske og mælkeprodukter er også gode ingredienser i det fjerde måltid.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?