Flora Dania 
Det er en god ide at fylde kontoret, klasselokalet og hospitalsstuen med grønne planter. Ikke bare fordi planterne pynter, men også fordi grønne planter i indemiljøet gavner både krop og sjæl. Mindre hovedpine og bedre koncentrationsevne er nogle af gevinsterne ved at omgive sig med grønne planter.

For nogle år siden konstaterede forskere ved det amerikanske rumforskningsinstitut NASA, at en række grønne planter effektivt renser luften for uønskede stoffer. Nu er den norske forsker, Dr. Sci.Tove Fjeld gået et skridt videre. Nye forskningsresultater viser, at de grønne planters positive indflydelse på indemiljøet direkte kan aflæses i helbredet hos de mennesker, der lever eller arbejder mellem planterne.

Tove Fjeld har undersøgt effekten på både offentlige kontorer, skoler og hospitaler. Hver gang med resultater, der peger i samme retning. Der klages mindre over fx hovedpine, træthed og luftvejsproblemer, når der er planter i omgivelserne, og i klasselokalerne og blandt studerende stiger koncentrationen markant.

Tove Fjelds forsøg er ganske enkle. Fx placeres planter i en række kontorer og medarbejdernes reaktion sammenlignes med reaktionen i andre kontorer uden planter. Samtidig med planterne installeres ekstra lys i lokalerne, og luftskiftet ændres i nogle tilfælde.

Forsøgsmetoden betyder, at det ikke nødvendigvis er alle de positive effekter, der kan tilskrives planternes indflydelse. Det ekstra lys har sin del af æren, ligesom den psykologiske effekt af planternes tilstedeværelse også er en realitet. Vi trives simpelt hen bedre med noget kønt at se på. Men der er næppe tvivl om, at en god del af medarbejdernes og elevernes bedre velbefindende kan tilskrives de grønne planters positive effekt på indemiljøet.

Tidligere forsøgsresultater viser, at planter optager og nedbryder en række kemiske stoffer fra luften. Planter ændrer mikroklimaet i indemiljøet mærkbart. De fordamper luftarter, så luften omkring planterne får en anden sammensætning end luften i resten af lokalet. Mange lagde fx mærke til, at hospitalslugten forsvandt fra det norske radiumhospital, da planterne kom til. Det gav i begyndelsen anledning til skepsis, at der skulle jord og planter ind i det sterile hospitalsmiljø, men målinger viste, at mikrolivet i luften ikke ændrede sig.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?