Kostrådene er mangfoldige for at skabe "sund" kost til den danske befolkning. Et utal af "eksperter" er hele tiden parat med råd og dåd; men da deres udsagn tit går stik modsat hinanden, så trækker forbrugerne ofte lidt på smilebåndet. Helt anderledes forholder det sig med de omfattende kostkampagner, som staten og de store organisationer sætter i gang. Her er der nemlig så store midler til rådighed, at de i årevis er i stand til at benytte sig af den stærkeste form for markedsføring "sig navnet". Den virker!

For eksempel har fedtkampagnen, udover den rigtige målsætning at man ikke må blive for tyk, medvirket til fejlernæring - ikke mindst underernæring. Kampagnen har været ført så effektivt, at medierne, køkkenerne, lærerne, pædagogerne, organisationerne, politikerne o.m.a. i stort omfang har slugt budskabet med hud og hår, således at de næsten har glemt, at børn - og voksne med for den sags skyld - i høj grad har brug for energi.

Fødevaredebatten kredser om frugt og grønt på en måde, som antyder, at man kan "leve" af æbler og pærer.

Det må være på tide, at Fødevareministeriet får sat skik på kriterierne for den rette kostsammensætning og anvender sine kampagnepenge i denne sammenhæng.

Et af de initiativer "6 om dagen kampagnen" har sat i værk - for at få børn til at spise mere frugt og grønt - er en frugtordning. Københavns Kommune er en af de kommuner, hvor man har taget imod tilbuddet om et dagligt frugtkvarter. Ud af i alt 72 skoler i kommunen har 45 foreløbig sagt ja tak, og tiltaget træder i kraft allerede fra nytår. I Valby, hvor man siden efteråret 2000 har tilbudt frugt og grønt på en række skoler i kommunen, er erfaringerne gode, oplyser sundhedskonsulent Lone Holde fra "Sund By Valby".

Mange børn kommer i skole uden at have fået morgenmad eller have madpakke med, og derfor er børnene skrup-hamrende-sultne. De børn der har penge render på pizzabar eller til bageren i frikvarteret. Og de børn som har betalt for frugtordningen får udleveret et stykke frugt.

Dem der ingen penge har får ikke noget...

Når det velstående Danmark ikke magter at give børnene i skolen en madpakke, som er al fastfoods moder, så anbefal - for sundhedens skyld - børnene at spæne hen til pizzamanden eller bageren.

Giv alle skolebørn frugt. I det mindste af den frugt som kan sorteres ud fra den megen "friske" frugt, som hver dag smides ud i butikkerne og andre steder.

Det er ikke ansvarligt, at børn render rundt uden at få hverken vådt eller tørt. Deres knogleopbygning & organfunktioner reduceres, og deres blod får ikke nok af vigtige stoffer m.v.

Man bør nok overveje at lade "6 om dagen" (5 om dagen for børn) kampagnen indgå i en større sammenhæng for uden at hovedtemaet mad og drikke er lysende klart, duer helten - 6 om dagen - ikke.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?