Der foregår for tiden et kapløb mellem brødfabrikkerne om at lancere en "nyhed", som dog går årtusinder tilbage. Fx har man fundet hvede-kornsorten spelt i maven hos Grauballemanden, og det er netop brød af denne urgamle kornsort, som nu bliver markedsført som "nyopdaget" sundhedsbrød.

Det som kan være interessant ved gamle kornsorter som fx spelt, emmer og polsk hvede er, at de muligvis bedre kan tåles af allergikere. Derimod er der ikke fundet sagkyndige beviser for, at spelt er mere næringsholdigt end andre hvedesorter. Brød udelukkende fremstillet af spelt har, synes mange forbrugere, en lidt neutral smag men en god bageevne.

På grund af lavere udbytte og mere arbejde ved håndteringen bliver prisen på speltkorn og -mel højere. Derfor bliver en del af industribageriernes produkter ikke fremstillet udelukkende af spelt. Det der i disse tilfælde sker er, at man blander andre og billigere hvedemelsorter med speltmel, men - oplyst til MEALS - dog således, at speltmel udgør den største del i brød, hvor navnet "spelt" indgår.

Spelt importeres hovedsageligt fra Tyskland, Schweiz, Belgien, USA m.v. Der er næsten ingen spelt dyrkning - udover til privatbrug - herhjemme.

Et ofte fremført argument for spelt er, at de tætsiddende avner beskytter kernen mod forurening. I almindelig hvede findes hovedparten af vitaminerne i skaldelene og i kimen; men i spelt findes disse mikronæringsstoffer også i kernen af kornet - i frøhviden.

Allerede i 1992 begyndte det biodynamiske bageri Aurion beliggende syd for Hjørring at producere brød af gamle kornsorter. Her har man således i snart mange år bagt brød af fortidens urhvedesorter som spelt, emmer og polsk hvede.

Brødmarkedet er efterhånden så mangfoldigt, at smagsforskellene er vanskelige at skelne fra hinanden.

Men brødfabrikkerne har som andre behov for at skabe nye produkter, og for tiden er det altså brød bagt af "spelt", som er på mode.

For mindre end 14 dage siden var vi til et pressemøde, hvor der blev lanceret en række nye brød fremstillet af mask, som er et "affaldsstof" ved ølproduktion. Mask blev tidligere hovedsageligt anvendt til svinefoder, men nu altså til berømmet brødproduktion.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?