Filmen Supe-size Me bliver for tiden vist i Danmark, og den bygger på amerikaneren Morgan Spurlock's udsagn om, at han tog 11 kilo på ved udelukkende at ernære sig hos McDonald's i en periode på 30 dage.


Spurlock er en mandsperson på 33 år, 188 cm høj, vejede 84 kilo inden han påbegyndte sit ædegilde og han bevægede sig ved arbejde og fritid som en gennemsnits amerikaner. 
Betingelser var, at han skulle indtage tre måltider på McDonald's dagligt med et samlet kalorieindhold på over 5.000, og han skulle¤spise op.

Supersize

Bente Sundgård skriver i Berlingske Tidende, "at et dagsindtag kunne være egg McMuffin, appelsinsaft, pølse-æg-ost, McGriddle, dobbelt QuarterPounder med ost. Big Mac, to store portioner fritter, to store Coca Cola, varm karamel flødedessert og M&M McFlurry dessert".

Plus eller minus 

11 kilo på de angivne præmisser lyder af meget, idet for en sund og rask person vil et pludseligt kaloriegilde af denne kaliber betyde, at mange af kroppens funktioner vil stejle. Mave og tarm kan ikke fordøje og bearbejde maden naturligt, og der vil opstå afgangstryk, hvilket også er bekræfte af Spurlock - fx har han måtte kaste mad op. 
Det er generelt korrekt, og efterhånden kendt og anerkendt af de fleste, at hvis man indtager flere kalorier, end man forbrænder, så sætter de overskydende sig på kroppen som fedt. Vi har dog aldrig hørt, at denne proces vil fremkomme med hele 11 kilo på kun 30 dage for en normalvægtig ved at springe fra ca. 2500 kalorier til over 5.000 dagligt. 
Det er næsten mere sandsynligt, at forceringen i stedet vil være vanddrivende og give vægttab fx forårsaget af de unormale mængder stoffer fra føden.

McDonald's som slankekur

En anden vedkommende McDonald's historie er oplevet af amerikanerinden Soso haley, som i to perioder på en måned hver spiste på MacDonald's og tabte henholdsvis 4½ kilo og 3½ kilo altså i alt 8 kilo. Whaley er 49 år, højde 161 cm og oprindelig vægt 79 kilo. etingelser var 3 måltider om dagen med samlet 1800-2000 kalorier, og hun behøvede ikke spise op eller super size. Hendes historie halter lidt ved, at hun ikke skulle spise op for ét er at købe mad, et andet er hvor meget af maden du spiser. 
En helt anden ting er, at det generelt er nemmere i korte perioder at tabe sig end tilsvarende at tage på.¤ 
Men hendes historie hører alligevel med i en diskussion om fastfood, for hun påviser, at det nærmest er ligegyldigt, hvor du spiser, hvis du vil tabe dig, men at det handler om, vor meget du spiser.

Kredit til alle tre

Spurlock skal have kredit for at påpege at portioner købt til¤restaurant-pris har tendens til at blive spist op, uden at man måske tænker dybere over kaloriindholdet.
McDonald' skal have kredit fordi de hurtigt har fattet at få fjerne portioner i superstørrelse.
Whaley skal have kredit, fordi hun påpeger, at det ikke er fastfood, der gør dig tyk.

Et mesterteam

 

Nu hvor debatten er i højeste omdrejninger, ville det være interessant at få samordnet Spurlock's og Whaley's oplevelser samt McDonald's foranstaltninger.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?