På rådsmødet den 19. juli 2004 for EU's fiskeriministre offentliggjorde Kommissionen sit forslag til en europæisk fiskerifond for perioden 2007-2013. Hovedprioriteterne for fiskerifonden er at udvikle nationale strategier for blandt andet reduktion af fiskeritrykket og bedre beskyttelse af havmiljøet, akvakultur, herunder udvikling af nye arter samt forarbejdning og markedsføring af fiskeri- og kulturprodukter, støtte til selektivt fiskeri og beskyttelse af gydeområder, udvikling af kystnære områder, herunder fremme af beskæftigelse partnerskaber mellem fiskere og forskere, modernisering af havnefaciliteter og pilotprojekter for alternative fiskerier.

Kommissionen foreslår et samlet budget for hele perioden på ca. 5 mia. € eller ca. 37 milliarder kroner, hvoraf hovedparten forventes at gå til dårligt stillede områder - især i de nye medlemslande.

Behøver man et hav

Hele denne smøre lyder fuldstændig som om politikerne og fiskeristrategerne er kørt fast. De aner åbenbart ikke deres levende råd, for på den ene side hører man dem tale om mindre kvoter og ophugning af fiskefartøjer, og på den anden side taler de om nye initiativer fx tildeling af hovedparten af 37 milliarder kroner til at udvikle øget fiskeri i nye lande. Flere af disse lande har ikke adgang til hav, så de må udvikles på anden fiskemåde i mere rørt vande.

Et lille ordspil

På vegne af regeringen er Fødevareminister Mariann Fischer Boel positiv over for Kommissionens forslag om en europæisk fiskerifond og siger:

"Fra dansk side vil man lægge vægt på, at den europæiske fiskerifond kan understøtte den fælles fiskeripolitiks mål om bæredygtige fiskebestande. Udviklingen af en økonomisk selvbærende fiskerisektor skal fremmes, lige som der skal tages hensyn til miljømæssige og regionalpolitiske mål. Dette kan især ske gennem en bedre balance mellem fiskeri­muligheder og fiskeflådernes størrelse. Støtte til de erhvervsmæssige investeringer skal reduceres mest muligt. I stedet skal fokus rettes mod udvikling og fornyelse. Regionale problemer, som skyldes udviklingen i fiskeriet, skal afhjælpes gennem kompetenceudvikling og miljømæssig bæredygtighed."

Denne opremsning lyder næsten, som når man taler om landbrugspolitik.

Læserne kunne da prøve at sætte landbrug- på ordene i stedet for fiskeri.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?