VIFU Videncenter for Fødevareudvikling
Små fødevareproducenter sidder mellem to stole, når det handler om rådgivning til at udvikle virksomheden. En lang række parter fra hele landet søsætter nu i fællesskab et stort projekt, som har til formål at bane vej for bedre rådgivning.
På den ene side rådgives de små fødevareproducenter af landbrugsrådgivningen, som er specialiseret i bedriftsrådgivning, men ikke på højt niveau kan rådgive om forædling, produktudvikling, afsætning mm. På den anden side er den traditionelle erhvervsrådgivning, som tilbyder virksomhedsrådgivning, men mangler kendskab til fødevareerhvervet i landdistrikterne.
Det er VIFU Videncenter for Fødevareudvikling, der har fået projektet op at stå i samarbejde med LEADER+ regionerne i Vestjylland, Sønderjylland, på Bornholm, Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland samt småøerne. Sammen med erhvervscentre, landbrugscentre, fødevarenetværk og andre projektpartnere, skal projektet kortlægge virksomhedernes brug af eksisterende rådgivning samt behov for mere/anden/bedre rådgivning.
Ved at analysere udviklingsmulighederne og rådgivningsbehovet for små-skala fødevareproduktion i landdistrikterne i Vestjylland, Sønderjylland, på Bornholm, Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland samt småøerne, vil det fremgå om der er behov for et egentligt rådgiverkorps til de små fødevareproducenter. Desuden vil analysen resultere i anbefalinger til, hvorledes vilkårene for fødevareproducenter kan forbedres på alle områder.
Det er et omfattende samarbejde mellem mange aktører; herunder LEADER+ regionerne og Landbrugets Promilleafgiftsfond, der med VIFU ved roret gør det muligt at gennemføre analysen.
Det forventede resultat er at kunne afdække producenternes rådgivningsbehov, opnå en højere indtjening per produceret enhed til den mindre fødevareproducent og derigennem sikre at fødevareerhvervet fortsat er med til at tegne udviklingen, indtjeningen og arbejdspladser i landdistrikterne.