Landsbrugsrådet overrasket over Lidl
Flemming Nør-Pedersen, der er afdelingschef i Landbrugsraadet, har været på en indkøbstur i Lidl og er positivt overrasket over, at fødevaresortimentet byder på langt flere danske mærkevarer end forventet. Det ligner ikke nogen almindelig discountbutik. Der er væsentlig flere danske brands, end jeg havde forudset, siger han, der dog ærgrer sig over, at de ferske kyllinger ikke er danske, og at der kun er usund udenlandsk yoghurt på hylderne. (MEALS: Vi mener, at Landbrugsrådet bør vare sig for udokumenteret at betegne andre landes varer¤usund). De danske producenter af frugt og grønt sælger heller ikke til Lidl, som har meget lave priser på netop frugt og grønt. skriver Landbrugsrådet.
Økologisk nedtur for mælkeprodukter
Eksporten af økologiske varer steg fra 2003 til 2004, men når det gælder økologiske mælkeprodukter går det ned ad bakke. Fra 2002 til 2004 faldt værdien af eksporten til knap 70 mio. kr. efter at have ligget på omkring 144 mio. kr.viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Snart slut med dansk frugt og grønt i butikkerne
Tomater og andre danske grøntsager og frugt vil mere og mere forsvinde fra supermarkederne, fordi discountkæden Lidl presser prisen på udenlandske grøntsager. Det er meget kedeligt - men forudsigeligt - for danske gartnere at se på, at danske supermarkeder nu går efter at matche Lidl på prisen. Allerede i år er fire tomatgartnere stoppet, siger gartneriejer Mads Pedersen, formand for De Danske Væksthus-Grøntsagsgartnere. MEALS
En verdensberømt springhest er i al hemmelighed blevet klonet af den danske toprytter Thomas Velin og hans familie. Men kloning af dyr bør ikke anvendes til rene sportsformål, lyder kritikken fra dyreetikere, skriver Landbrugsrådet.
Connie siger: Sluk lyset
Miljøminister Connie Hedegaard går især efter teenagerne i kampagnen "Grønt ansvar. De, der er mindst miljøvenlige, ikke i ord, men i handling, er de yngste. Et lignende eksempel finder man med hensyn til økologiske varer. 95 % adspurgte forbrugere mener, at økologiske produkter er de bedste, og dem man skal satse på. 3,5% fylder indkøbsvognen op med ØKO varer? MEALS
Rift om dansk ost til Østeuropa
Danske eksportører af ost har vind i sejlene med hensyn til afsætning i de nye EU-lande. Salget er de første seks måneder af 2005 steget med 200 pct. sammenlignet med i fjor. Indtjeningen er øget i de nye EU lande og i erkendelse af de fine danske osteprodukter er efterspørgslen steget betydeligt. MEALS
Skærpede administrative bøder til landmænd og dyrlæger
Landmænd og dyrlæger, der skønnes at overtræde reglerne om opbevaring eller brug af medicin til dyr, skal kunne straffes hårdere end hidtil. Forbrugerminister Lars Barfoed (K) ser ud til at få stort flertal i Folketinget for, at kontrolmyndighederne kan uddele administrative bøder af hidtil ukendt størrelse. Det plejer at være læger her til lands, som ved sygdom ordinerer medicin, men altså ikke når det gælder dyrlæger, mener Folketinget. MEALS
Storbønder satser på Østeuropa
På flere store danske landbrugsbedrifter pløjes markerne op og erstattes af golfbaner. Samtidig opretter landmændene filialer i Østeuropa, fordi det er vanskeligt at få tilladelse til udvidelser i Danmark. - Det er vanskeligt at få tilladelse til at udvide produktionen i Danmark. Får man det, er det vanskeligt at skaffe medarbejdere. De problemer kan man komme ud over ved at placere sin virksomheds vækst i Østeuropa, siger Per Bach Laursen, der er næstformand i Tolvmandssektionen, der er interesseorganisation for de største danske jordbesiddere, skriver Landbrugsrådet
OECD: Prisen på fødevarer falder markant
Den økonomiske samarbejdsorganisation OECD og FN's fødevareorganisation, FAO, forudser i en ny rapport et mindre fald i de globale fødevarepriser frem til 2014. Årsagen er øget produktion og større effektivitet i landbrugsproduktionen i Sydamerika, USA og Europa. - Den nye rapport bekymrer os ikke helt vildt. OECD's og FAO's prisskøn er ikke alarmerende lave. For det, der får priserne til at falde, er inflationen, siger økonom i Dansk Landbrug Arne Lauridsen. I sidste nummer af FoodCulture viser nye tal, at priserne på svine-, okse- og kalvekød herhjemme er faldet de senere år, samtidig med at vi spiser 10 pct. mindre af det end i 1990. Landbrugsrådet