Gartneribrugets Afsætningsudvalg

Den varme sommer og de seneste ugers massive regnvejr har skabt perfekte betingelser for modningen af de danske æbler. Høsten skydes i gang inden for de næste par uger, og brancheorganisationer og avlere forventer en høst på op mod 30.000 tons, hvilket svarer til over 200 millioner æbler.

"Sådan som høsten tegner lige nu har vi høje forventninger til, at vi i år kommer tæt på sidste års rekordstore æblehøst på over 30.000 tons. Det svarer til mere end 200 millioner danske æbler, som de kommende måneder altså er på vej til de danske forbrugere," siger Laurits Balle, der er formand for Gartneribrugets Afsætningsudvalg.

Smag af sol og sommer

Oven på den bedste sommer i mange år har de fleste danskere haft svært ved at omstille sig til sensommerens kolde, våde vejr. De danske frugtavlere hilser dog regnen velkommen, for netop de store mængder vand gør lige nu æblerne perfekte før høsten.

De danske æbler har saft og kraft i smagen i år. Det skyldes et usædvanligt højt sukkerindhold, som Laurits Balle her måler i et Discovery-æble med et såkaldt refraktometer.
De danske æbler har saft og
kraft i smagen i år. Det skyldes
et usædvanligt højt sukker-
indhold, som Laurits Balle her
måler i et Discovery-æble med
et såkaldt refraktometer.

"Den varme og solrige sommer har betydet, at sukkerindholdet i æblerne er højere end sædvanligt. Og det er netop sukkeret, der giver æblerne deres søde og friske smag. Derfor får vi i år en flot æblehøst og danske æbler, der for alvor smager af sol og sommer," fortsætter Laurits Balle.

 

Høst varer op mod 10 uger

Den danske æblehøst begynder for alvor i slutningen af august og slutter først i begyndelsen af november. Det betyder en samlet høst på helt op mod 10 uger, og det skyldes primært udnyttelsen af mange forskellige sorter.

En af de danske frugtavlere, der i øjeblikket venter på at tage hul på årets høst er fynske Poul Rytter Larsen, der har næsten 20 forskellige æblesorter i sin plantage.

"Der findes op mod 30 æblesorter, der er velegnede til dyrkning i Danmark. De første betydelige æbler, der høstes, er den kendte Discovery-sort, og når høsten topper i sidst i september og først i oktober, er det med både Elstar, Cox Orange, Ingrid Marie og en lang række andre sorter," forklarer Poul Rytter Larsen.

Æblets dag den 17. september

I anledning af den danske æblehøst afholdes i år for andet år i træk en landsdækkende Æblefest, som løber over hele efteråret. Æblefesten skydes i gang med Æblets Dag den 17. september, og hvor det sidste år var Gråsten Slot, der dannede rammen om Æblets Dag, er det i år de smukke omgivelser på Gavnø Slot på Sydsjælland.

Her lægger parken omkring slottet plads til en masse aktiviteter for hele familien. Blandt andet sætter Claus Meyer fokus på æbler i gastronomien, mens Bubber sørger for skæg og ballade for børnene. En lang række boder byder på alt fra frisklavet æblemost til hjemmelavede æblechips, ligesom der er eventyrlige skattejagter og farlige sørøverlege i æblets tegn.¤

 

Formålet med arrangementet er at fejre høsten af de danske æbler og samtidig sætte fokus på de danske æblers gode smag og kvalitet. Sidste år deltog flere tusinde mennesker i Æblets Dag, og arrangørerne forventer at se mange flere æbleinteresserede i år.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?