De kommende måneder er grill-tid. Det er skønt at spise ude om sommeren, men det kræver også, at man er agtpågiven og ikke sløser med sikkerheden. Hver eneste år er der grill-aftener, der ender rivende galt.¤

Grillen må ikke være vakkelvorn! Andvend kun griller, der står stabilt. Børn fx i sommerlejr, skoleudflugt og lignende bør kun lave grill-mad, når det er en voksen, som i et og alt passer grillen.

Udover stor forsigtighed og omtanke med den glødende grill og tændvæsker, skal du også tage nødvendige hygiejniske regler, så man ikke bliver syg af grill-måltidet. 

På altomkost.dk, som er Fødevarestyrelsens portal, findes der gode råd til når du skal grille:

- Råt for sig og stegt for sig
Når man griller, skal man holde råt for sig og stegt for sig. Derfor skal der bruges to grilltænger eller to sæt af andre køkkenredskaber ved grillstegning. Èt sæt til det rå kød og ét til det færdigstegte kød. Hvis man kun har én grilltang, kan man holde den ind over grillkullene i et stykke tid, så man "brænder" bakterierne af. Husk, at gøre det til sidst, når kødet er ved at være færdigt.

- Det samme gælder de fade eller skærebrætter, kødet ligger på. Også her skal råt kød og grillet kød holdes adskilt. Man bør derfor bruge et andet fad eller skærebræt til det grillede kød, end det der bruges til det rå.

- Husk at vaske hænder
Sygdomsfremkaldende bakterier som fx Campylobacter spredes nemt fra det rå til det stegte kød, hvis der bruges samme grilltang eller samme skærebræt til råvaren og til den spiseklare mad. Og lægger man råt kød på grillen med fingrene, kan man overføre bakterier til fx salat og brød, hvis man ikke vasker hænderne grundigt inden man snitter salat eller skærer brød.

- Der skal kun få Campylobacter-bakterier til for, at man kan blive syg. Derfor er det vigtigt at holde tingene adskilt.

- Noget kød skal gennemsteges
Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal gennemsteges, da bakterierne kan sidde i hele kødet. På hele kødstykker som for eksempel stege eller hele bøfstykker sidder bakterierne normalt kun på overfladen, så hele kødstykker behøver ikke at blive gennemstegt.

- Fedtfri marinade eller brug folie
Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på de glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Man kan undgå, at det drypper fra kødet ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.

- Skær det brankede fra
Hvis kødet bliver branket, bør man skære de brankede skorper af, da brankede skorper indeholder stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?