Mmm... Mange politikere ønsker¤endnu lavere alder for¤ efterlønsordningen. Desværre hører man ikke et ord om, at den tidlige tilbagetrækning fra arbejdslivet i rigtigt mange tilfælde sætter skub i sygdomme især forårsaget af tiltagende fedme.

Det samlede billede

For et par år siden var man så heldig at finde et hidtil ukendt arkiv med nøjagtige optegnelser på mål & vægt hos børn fra 1947. Sammenligner man nutidens etnisk danske børn med de fundne notater, er der ikke den store forskel på børnenes vægt før og nu. Det er besynderligt, at dette fundne materiale og sammen med fx. skolefotos fra år tilbage ikke i højere grad end tilfældet er indgår i debatten om nutidens børns mål & vægt?

En løbende undersøgelse af vægt på 2400 personer viser uforandret siden 1997, at der ikke er blevet markant flere overvægtige voksne danskere, nemlig ca. 50% normalvægtige, 26% moderat overvægtige og 10% svært overvægtige.

Procenterne omfordeles

I de seneste 10 år og især de seneste 5 år har flere og flere voksne "lært" at passe på kalorierne. Dog har efterlønnerne det svært på dette område, og det kan tydeligt ses på mange af dem. De står op til morgenmad, formidagskaffe, frokost, sover til middag, eftermiddagskaffe, aftensmad, aftenkaffe. Til kaffe ofte - meget ofte brød eller kage. Motion bliver der ikke meget af, og sådan - med mindre variation - går den ene dag efter den anden, og de forbrænder alt for lidt i forhold til, hvad de spiser og drikker. Kilo efter kilo sætter sig. Tilmed dødkeder de sig i den så roste "uvirksomme" tilværelse.

Langt de fleste efterlønnere erkender, at det trods alt var sundere & sjovere at være på arbejdspladsen. Disse "unge" efterlønnere er i stort omfang løbet ind i problemer. Deres efterlønsordning har reduceret deres sociale netværk og måske svigter helbredet hurtigere fx på grund af overvægt.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?