Global opvarmning

I den seneste tid er det af et stort antal eksperter blevet fastslået, at den globale opvarmning om ca hundrede år vil!/kan? forårsage undergang for enorme landområder i verden, fx Europa, på grund af havenes vandstigning som følge af smeltet polar-is. Vi kan ikke¤ gøre os klog på den form for forudsigelse, og derfor bygger ingen af Ugebrevets MEALS statistikker på opfølgninger om hundrede år. Var det ikke muligt at benytte en plus/minus beregning fx hvert femte år? At spå om "hundrede år" uden mellemregninger lyder som indledning til gammeldags afgiftspolitik, men heldigvis er der afgiftsstop i Danmark. Ugebrevet MEALS.

Storstilede planer om middelalder-hotel på Bornholm

Bornholms Middelaldercenter har visioner om at få bygget et hotel, som har kapacitet til at tiltrække turister og store konferencer hele året. Konceptet skal være, at hotellet skal have middelalderen som tema, men alligevel med nutidig indretning og komfort, idet der sigtes på et fire- eller fem-stjernet hotel. Bornholms borgmester Bjarne Kristiansen og Destination Bornholms direktør Kim Caspersen hilser projektet velkommen og tilføjer, at " det er den slags projekter, vi har brug for her på Bornholm". Det er naturligvis udmærket med visioner, men fx med hensyn til konferencer, så viser erfaringen, at store eller større konferencer i langt mindre grad afholdes på øer. Se bare til Færøerne og Island, som vel har¤ mere storslået natur, dyreliv og saga-stof end Bornholm og alligevel er det meget få konferencer som afholdes disse steder. Noget helt andet ville være, hvis man i forbindelse med opførelsen af en Østersøbro kunne lave en gate til Bornholm. Ugebrevet MEALS.

Et af verdens -¤ måske verdens bedste køkken mister stjerne

Efter 34 år i træk i toppen blandt verdens fineste restauranter, forlyder det, at Taillevent i Paris må indstille sig på kun at få to stjerner i stedet for som i alle årene tre stjerner i Michelin-guiden. Årsagen er den ofte kendte, at man hviler for meget på laurbærrene, og derved bliver såvel køkkenets- som restaurantens præstation for svingende (dog sjældent prisen). Vil man have tre stjerner, er det som Perikles svarer på spørgsmålet om, hvornår en Tuborg smager bedst? Hver gang! Ugebrevet MEALS.

MAX Havelaar er sagen

Forbrugerne er villige til at købe endnu flere såkaldte fair trade-produkter. Det viser en undersøgelse fra FDB Analyse. 55 procent mener, at bekæmpelse af fattigdom er det vigtigste argument for at købe fair trade-produkter. Hos Coop er salget af fødevarer, der er fair trade mærkede, steget mellem 30 og 50 procent. Indtil nu har fair trade haft et beskedent salgsmæssigt omfang. Det har ikke været noget, der nærmede sig økologitrenden. Men inden for det seneste år er fair trade begyndt at rykke, og det ser ud til at økologibevidstheden smitter af til fair trade.

Forbruget af dagligvarer vil stige

Man regner med en årsomsætning på 152 milliarder. Og den store stigning, som det er, skyldes at befolkningen har råd til mere. Især catering, restauranter og Føtex bliver de store vindere, skriver Børsen.

Kina bliver den globale trussel

En ny rapport fra EU-Kommissionen viser, "at den største trussel for europæisk erhvervsliv bliver Kina og ikke globaliseringen", som dog absolut ikke bør undervurderes. Konkurrencen bliver så hård som nogensinde, men heldigvis har regeringen meget målrettet høvlet sin gæld ned og derved lagt endnu en betydningsfuld sten ind i sit økonomiske-fundament, som gardering for at regeringen i skærpet konkurrence kan videreføre sin fremadskridende velfærdspolitik. "Danske virksomheder har gode muligheder inden for nicheområder og i forbrugersektoren, hvis vi håndterer konkurrence & muligheder rigtigt, fremgår det af rapporten". Ugebrevet MEALS

Væggelus i voldsom fremgang

Væggelus, ikke mindst i de hygiejnisk forsømte ejendomme, var meget udbredt for årtier siden. Nu huserer de igen, og det er et stort problem på danske hoteller og i mange private hjem. Det er ikke behageligt at leje sig ind på et hotel og opleve disse krabater rende rundt i sengen og på kroppen, når lyset bliver slukket. Det tyder på, at væggelusene er blevet modstandsdygtige over for nogle af de kendte bekæmpelsesmidler. Ugebrevet MEALS

Fødevareministeren svinger pisken over landbruget

Fødevareminister Hans Christian Schmidt og landbruget er røget i totterne på hinanden. "Vi vil af med de mange kontroller og det administrative bøvl, der i den grad stækker vores konkurrenceevne. Vi skal have flyttet fokus fra de endeløse skemaer over til vores landbrugsvirksomheder", siger formand for Dansk Landbrug og præsident i Landbrugsraadet, Peter Gæmelke. Men fødevareminister Hans Chr. Schmidt understreger, at regler og love skal overholdes. Bestemmelserne om krydskrav er kommet for at blive, og der er ingen tvivl om, at disse regler vil være der, lige så længe, der er landbrugsstøtte, siger ministeren, der mener, at lederne af landbrugsvirksomheder bliver nødt til at ansætte professionel hjælp til papirarbejdet. Børsen.

Biobenzin får kornprisen til at stige

Priserne på fødevarer som korn, majs og sojabønner på verdensmarkedet er steget som følge af efterspørgslen efter førstegenerations-bioethanol. Det konkluderer både Landbrugsraadet og Fødevareøkonomisk Institut. Men i Danmark kan man endnu ikke aflæse prisstigningerne på verdensmarkedet i de danske forbrugerpriser, understreger økonomisk konsulent i Landbrugsraadet, Finn Christensen. Studier viser, at det er muligt på mellemlangt sigt både at øge bioethanolproduktionen, samtidig med at fødevareproduktionen sikres. BØRSEN

Fjerkræsalg i dyb krise

Den svenske fjerkrækoncern Kronfågel taber hver dag en mio. kr., og af det bragende underskud på 300-400 mio. svenske kroner i år stammer mindst de 200 mio. fra den danske fjerkræproducent Danpo, som er en del af koncernen. Kronfågel havde ellers afsat 200 mio. kr. til investeringer for at modvirke krisen i fjerkræbranchen, skriver Jyllandsposten.

Fusion i frugt og grønt

To af landets største grossister indenfor distribution og salg af frisk frugt og grønt, CH Frugt i Slagelse og Interfrugt Catering med afdelinger på Grønttorvet i København og Hasselager ved Århus, fusionerer med virkning fra 5. november, skriver Børsen.

Fuld knald på økologien

Økologi er mere end regler og mærkeordninger. Økologi handler om en grundlæggende holdning til fødevareproduktion. En holdning om, at forbrugerne skal have et alternativ til de konventionelle landbrugsprodukter. "I regeringen og Dansk Folkeparti støtter vi den holdning, og vi ønsker derfor at fremme den økologiske fødevareproduktion". Det skriver fødevareminister Hans Chr. Schmidt (V) og fødevarepolitisk ordfører Christian H. Hansen (DF) i et debatindlæg, skriver Berlingske Tidende.

-Sandt er det, at forbrugerne i de sidste par år i stigende grad har lagt ØKO-varer i indkøbskurven, og det har givet mange landmænd interesse for at omlægge deres bedrift til at være økologisk, men det tager tid, og man kan som bekendt ikke vide sig sikker på, at den økologiske trend vil være i samme omdrejninger, når de er godkendt som ØKO-bedrift. Der er som bekendt ikke påvist nogen egentlig sundhedsforskel på økologiske fremstillede produkter i forhold til de konventionelle. Man kan konstatere, at de økologiske produkter over en bank er ca. 20% dyrere end de konventionelle, og af samme grund er der ikke i nævneværdig grad råd til denne form for indkøb i den offentlige sektor. Ugebrevet MEALS.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?