Direktoratet for FødevareErhverv

Fødevareministeriet har modtaget 31 indstillinger til Fødevareministerens Initiativpris. Ministeren sætter pris på dem, der gør et stort stykke arbejde for at sikre den fortsatte udvikling i fødevareerhvervene. Initiativer med et højt innovationsindhold eller en stor nyhedsværdi, samt initiativer der har et samfundsmæssigt perspektiv, og tiltag der styrker samarbejdet mellem forskning og erhvervsliv, kan kandidere til prisen.

Det er tredje uddeling af Initiativprisen, som fødevareministeren har stiftet for at fremme udvikling, fornyelse og forskning indenfor fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren. Vinderen af Initiativpris 05 var Danmarks Fiskeriforening for deres initiativ med at udvikle industrifisk til nye spisefisk.

Blandt de indstillede højdespringere i erhvervet er der både repræsentanter fra jordbrug, fiskeri, gartneri og fødevareforarbejdning, hvor fødevarevirksomheder er særligt talstærkt repræsenteret med fjorten indstillede.

Kandidaterne

Fiskebranchen stiller med fem kandidater: EPA Foods A/S for initiativ med frisk sushi til detailhandelen, Larsen Danish Seafood for konceptet omkring fiskeprodukter i innovativ emballage, Rossini Caviar ApS for introduktion af nogle af verdens bedste og eksklusive fødevarer inden for kaviar og andre seafood produkter, Fiskehandler Søren Clausen for etablering af e-handel og relancering af nytårstorsken og Pelagic A/S for fusion og etablering af ny, moderne sildefabrik.

Gartnerisektoren har fire kandidater som omfatter Gartneriet PKM A/S med 'Kronprinsessens Klokkeblomst', Gartneriet Alfred Pedersen & Søns initiativ med at producere røde vintertomater i Danmark, Gartneriet Knud Jepsen A/S for at produktudvikle prydplanter vha. nye avancerede teknikker som for eksempel GMO og Pixie Plant for ny produktionsmetode og koncept for anvendelse af vandplanter.

Tre ildsjæle er blevet indstillet for deres iderige og ihærdige indsats: Poul Pedersen fra Thise Mejeri, Bestyrelsen for Osted-Glim Familielandbrug og Mette Gravesen, som er Udviklingskonsulent på Landscentret.

Regionale udviklingsprojekter tæller fire indstillede projekter: John Sørensen, Øhavet ApS, for at starte ny fødevareproduktion i et yderområde, Gaardmosteriet v. Flemming Jørgensen & Birgitte Harrebek for etablering af gårdmosteriet, Vinbonde Jesper Paulsen for at etablere brændevinsproduktion som supplement til gårdens vinproduktion og Foreningen Vadehavsprodukter for at markedsføre regionale produkter under en fælles identitet.

Et landbrug er blevet indstillet, nemlig Randi og Jesper Adler fra Egebjerggård i Nykøbing Sjælland for at have taget initiativ til etablering af økologisk svineproduktion i stor skala.

Syv innovationskoncepter er blandt kandidaterne. Det gælder skolemadskonceptet 1-2-3 Skolemad ApS, RetNemt ApS' internetbaserede abonnementsordning for komplette måltidsløsninger, Trinity Hotel og Konferencecenter A/S for det gastronomiske koncept Erlæring®, Lantmännen Schulstad A/S for introduktion af industrifremstillet brød af høj kvalitet, Dansk Supermarked A/S for at udvikle og markedsføre fødevarekonceptet PRINCIP, Galla Food for at satse på innovationen som et konkurrence-parameter og Thise Mejeri for nichefilosofi, produktudvikling og forankringen i et udkantsområde.

Fem kandidater bidrager til at udvikle og forbedre produktionsprocesser. Det gælder Jens Adler-Nissens kontinuerlige wok til stegning af store mængder af fx grøntsager eller hakket kød, og Sonosteam FORCE Technology for deres nyudviklede teknologi til at fjerne bakterier fra fødevarer, Inger-Marie og Axel Månsson for stor investering i kølelager og pakkeri til frilandsgartneri, VetCur Biotec for udvikling af et plantebaseret tilskudsfoder 'SymbioTech SP' og Poul Knudsen PCK Consulting for separationsanlæg til gylle.

Indenfor convenience fødevarer er der to kandidater: Mondi Packaging Trademark Konceptudvikling A/S og Fimo A/S for at udvikle tilberedningspose til nemme kartofler og Pastalife for at udvikle proteinrig, sojabaseret pasta.

Fuld fart på fødevaresektoren

Fødevareminister Hans Chr. Schmidt siger: "De mange kandidater viser, at fødevaresektoren er i rivende udvikling, og at der er fuld fart på at skabe for eksempel innovative og sunde fødevarer, nye produktionsprocesser der skåner miljøet, og projekter,der styrker samarbejdet mellem fødevareforskningen og fødevareindustrien. Jeg glæder mig til at præmiere og synliggøre de nyskabende initiativer".

Kandidaterne kommer fra hele landet med ti indstillede fra regionerne Hovedstadsområdet og Sjælland, ni fra Region Syddanmark, otte fra Region Midtjylland, tre fra Region Nordjylland og en enkelt kandidat fra Bornholms Regionskommune.

Prisoverrækkelse

Dommerkomitéen vil nu behandle indstillingerne og nominere de bedste kandidater. Komitéen har fødevareministeren som formand og består desuden af formand for Forbrugerrådet, Camilla Hersom, præsident for Landbrugsraadet, Peter Gæmelke, Formand for FødevareIndustrien, DI, Mogens Granborg, præsident i Dyrenes Beskyttelse, Arne Stevns, administrerende direktør i Danmarks Fiskeriforening, Niels Wichmann, Generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Kim Carstensen. Kriterierne for at vinde prisen er initiativets nyhedsværdi og perspektiver for samfundet. Derudover vægtes den lokale effekt for virksomheden og initiativets virkning for hele branchen.

- Prisoverrækkelsen finder sted den 22. marts i Pyramiden i Industriens Hus.

- Læs mere om Initiativprisen og se listen over alle kandidaterne på www.initiativpris.dk

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?